Tek Denekli Deneysel Çalışmalarda Etki Büyüklüğü Hesaplaması: Regresyona Dayalı Olmayan Yöntemlerin İncelenmesi
Abstract
Tek denekli deneysel çalışmalarda meta-analiz yöntemlerine grup desenli çalışmalarda olduğu kadar yer verilmediği gözlenmektedir. Son yıllarda alanyazındaki bu eksikliği gidermek amacıyla tek denekli deneysel çalışmalarda etki büyüklüğü olarak kullanılabilecek regresyona dayalı olan ve regresyona dayalı olmayan indeksler geliştirilmiştir. Regresyona dayalı olan indekslerin çoğu tek denekli deneysel araştırma verilerindeki zamansal bağımlılıktan etkilendiği için bu indekslerden daha az etkilenen ve alanyazında daha sıklıkla tercih edilen regresyona dayalı olmayan indeksler bu çalışmanın ana konusu olmuştur. Tek denekli deneysel çalışmalarda regresyona dayalı olmayan birçok indeks üretilmiş olmasına rağmen araştırmacıların çoğunun örtüşmeyen veri yüzdesi (ÖVY) ve sıfır veri yüzdesi (SVY) indekslerini tercih ettiği gözlenmiştir. Alanyazında, özellikle ÖVY indeksinin kullanılmasına ilişkin çok sayıda tartışma bulunmaktadır. Türkiye’deki alanyazında ÖVY ve SVY’ye alternatif olarak üretilen indeksleri açıklayan mevcut bir çalışma olmaması regresyona dayalı olmayan indekslerin incelendiği bu çalışmayı önemli kılmaktadır. Bu çalışmanın amacı tek denekli deneysel çalışmalarda etki büyüklüğü hesaplamak için kullanılan regresyona dayalı olmayan yöntemlerin incelenmesi ve bu yöntemlerin tek denekli deneysel araştırmalarda nasıl uygulanacağının örnek veriler üzerinden gösterilmesidir. Bu amacı gerçekleştirirken farklı yöntemlerin kullanımında verinin nasıl hazırlanacağı, nasıl analiz edileceği, birden fazla çalışma için nasıl sentezleneceği ve elde edilen sonuçların nasıl yorumlanacağından bahsedilmiştir. Bu çalışmada incelenen 10 farklı indeks temelinde araştırmacılar için önerilerde bulunulmuştur.
Keywords
References
- Alresheed, F., Hott, B. L., & Bano, C. (2013). Single subject research: A synthesis of analytic methods. The Journal of Special Education Apprenticeship, 2(1), 1–18.
- Allison, D. B., & Gorman, B. S. (1993). Calculating effect sizes for meta-analysis: The case of the single case∗. Behaviour Research and Therapy, 31(6), 621–631.
- Allison, D. B., & Gorman, B. S. (1994). “Make things as simple as possible, but no simpler.” A rejoinder to Scruggs and Mastropieri. Behaviour Research and Therapy, 32(8), 885–890.
- American Psychological Association. (2010). Publication manual of the American Psychological Association (6th ed.). Washington, DC: Author.
- Aslan, C., Yalçın, G. & Özdemir, S. (2016). Sosyal öykü tekniğinin etkililiği: Betimsel değerlendirme ve meta-analiz çalışması. Teacher Education in Special Education, Vocational Training and Sports Konferansı (ELMIS).
- Aydın, O. (2017). Otizm spektrum bozukluğu olan bireylere matematik becerilerinin öğretimi: tek-denekli araştırmalarda Betimsel ve meta analiz. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Anadolu Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
- Bell, R. J., Skinner, C. H., & Fisher, L. A. (2009). Decreasing putting yips in accomplished golfers via solution-focused guided imagery: A single-subject research design. Journal of Applied Sport Psychology, 21(1), 1-14.
- Beretvas, S. N., & Chung, H. (2008). A review of meta-analyses of single-subject experimental designs: Methodological issues and practice. Evidence-Based Communication Assessment and Intervention, 2, 129–141.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
March 29, 2019
Submission Date
April 30, 2018
Acceptance Date
December 16, 2018
Published in Issue
Year 2019 Volume: 10 Number: 1
Cited By
Effectiveness of realistic math education on mathematical problem-solving skills of students with learning disability
European Journal of Special Needs Education
https://doi.org/10.1080/08856257.2023.2191110Özel Eğitimde Kanıta Dayalı Uygulamaların Sistematik Derlemesinde Kullanılması Önerilen Yenilikçi Bir Çerçeve
Türk Eğitim Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.37217/tebd.1140543Effects of intensive laryngeal manual therapy on acoustic measures of patients with muscle tension dysphonia: a single-subject study
The Egyptian Journal of Otolaryngology
https://doi.org/10.1186/s43163-025-00802-wInclusive Transformation: The Contribution of Reader’s Theater to Social and Linguistic Skills of Students with Migration Background
Reading & Writing Quarterly
https://doi.org/10.1080/10573569.2025.2498949Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrencilere Yönelik İnfografik Destekli Afet Eğitimi
Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi
https://doi.org/10.63556/tisej.2026.1808