Türkçe Test Maddelerinde Yanıtlama Davranışlarının İncelenmesi
Abstract
Bu araştırma, ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin Türkçe test maddelerinde gösterdikleri yanıtlama davranışlarının ölçülen alt boyuta, psikometrik özelliklere, alt, orta, üst puan grubunda yer alan öğrencilere ve cinsiyete göre nasıl bir değişim gösterdiğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma Ankara'daki üç resmi ilköğretim okulunda okuyan 220 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında, çoktan seçmeli maddelerden oluşan 20 maddelik bir Türkçe Testi ile öğrencilerin yanıtlama davranışlarını belirlemek için Yanıtlama Davranışları Formu hazırlanmıştır. Öğrencilerin en çok “soruyu ve seçenekleri okudum, doğru yanıt olarak düşündüğüm seçeneği işaretledim” davranışını gösterdikleri belirlenmiştir. Madde güçlükleri azaldıkça ve ayırt edicilikleri arttıkça “soruyu ve seçenekleri okudum, doğru yanıt olarak düşündüğüm seçeneği işaretledim” davranışı daha çok görülmektedir. Öğrencilerin test puanları ve maddelerin ayırt edicilikleri arttıkça öğrencilerde “seçenekleri eleyerek doğru yanıta ulaşma, seçeneği rasgele işaretleme ve boş bırakma” davranışları azalmaktadır.
Keywords
References
- Bahar, M. (2001). Çoktan seçmeli testlere eleştirel bir yaklaşim ve alternatif metotlar. Kuram ve Uygulama Eğitim Bilimleri, 1(1), 23-38.
- Baykul, Y. (2000). Eğitimde ve psikolojide ölçme: Klasik test teorisi ve uygulaması. Ankara: ÖSYM Yayınları.
- Ben-Simon, A., Budescu, D. V. ve Nevo, B. (1997). A comparative study of measures of partial knowledge in Multiple-Choice Tests. Applied Psychological Measurement, 21(1), 65-88.
- Bıçak, B. (2013). Scale for test preparation and test taking strategies. Educational Sciences: Theory & Practice, 13(1).
- Büyüköztürk, Ş., Çakmak K. E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2008). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: PegemA Yayıncılık.
- Chittooran, M. M. ve Miles, D.D. (2001). Test taking skills for multiple-choice formats: Implications for school psychologists. Paper presented at the annual meeting of the National Association of School Psychologists, Washington, DC.
- Dodeen, H. (2008). Assessing Test-Taking strategies of university students: developing a scale and estimating its psychometric indices. Assessment & Evaluation in Higher Education, 33(4), 409–419.
- Dolly, J. P. ve Williams, K. S. (1986). Using test-taking strategies to maximize multiple choice test scores. Educational and Psychological Measurement, 46, 619-625.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
March 12, 2014
Submission Date
March 12, 2014
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2014 Volume: 5 Number: 1
Cited By
Kavram Yanılgıları İle Yanıtlayıcı Davranışları Arasındaki İlişkilerin Matematik Okuryazarlığı Örneği Üzerinde İncelenmesi
Ankara Universitesi Egitim Bilimleri Fakultesi Dergisi
https://doi.org/10.30964/auebfd.498716Development of Test-Taking Strategies Scale: High School and Undergraduate Form
International Journal of Contemporary Educational Research
https://doi.org/10.33200/ijcer.888368An Effective Way to Provide Item Validity: Examining Student Response Processes
International Journal of Assessment Tools in Education
https://doi.org/10.21449/ijate.447780Açık ve uzaktan öğrenenlerin sınavlarda çoktan seçmeli soruları boş bırakma davranışlarının incelenmesi
Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.51948/auad.920055