Gömülü Yirmi Yaş Dişi Çekimi Endikasyonu Konulmuş Hastalarda Operasyonun Hemen ya da Gecikmeli Yapılmasının Dental Anksiyete ve Dental Korku Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi
Abstract
Amaç: Gömülü yirmi yaş dişi çekimi endikasyonu konulmuş hastalarda operasyonun hemen ya da gecikmeli yapılmasının dental anksiyete ve dental korku düzeyine etkisinin değerlendirilmesidir.
Gereç ve Yöntem: Gömülü yirmi yaş dişi çekimi için başvuran ve çekim endikasyonu konulmuş hastalardan çalışmaya katılmayı kabul eden, daha önce gömülü yirmi yaş dişi çektirmemiş 40 gönüllü randomize olarak ikiye ayrıldı. Gönüllülerin yarısına endikasyon konulduğu gün, diğer yarısına randevu verilerek başka bir gün işlem yapıldı. Tüm gönüllülerin dental anksiyete, dental korku ve ağrı seviyelerini kaydetmek amacıyla Durumluluk Kaygı Ölçeği, Dental Korku Skalası, Vizüal Analog Skala kullanıldı. Çalışma verileri değerlendirilirken Kruskal Wallis testi, Mann Whitney U testi, Friedman testi, Wilcoxon testi kullanıldı.
Bulgular: Fakülteye başvurduğu gün işlem yapılan gönüllülerin Durumluluk Kaygı Ölçeği değerleri randevu verilerek işlem yapılan gönüllülerden anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur (p<0,05). Kadın gönüllülerin dental anksiyete değerleri erkeklere göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Dental anksiyetesi yüksek olan randevulu gruptaki gönüllülerin ağrı skorları da anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p<0,05).
Sonuçlar: Gömülü yirmi yaş dişi
cerrahisi için randevu verilmesi hastaların anksiyete ve ağrı seviyelerini
yükseltebildiğinden, operasyonların hemen yapılması hastaların yararına
olacaktır.
Keywords
References
- 1. Zafersoy Akarslan Z, Erten H. Diş Hekimliği Korkusu ve Kaygısı. CDR. 2009;1:62–8.
- 2. Armfield JM, Spencer AJ, Stewart, JF. Dental fear in Australia: who's afraid of the dentist? Aust Dent J. 2006; 51:(1)78-85.
- 3. Arntz A, van Eck M, Heijmans M. Predictions of dental pain: the fear of any expected evil, is worse than the evil itself. Behav Res Ther. 1990; 28:29-41.
- 4. Berggren U, Meynert G. Dental fear and avoidance: causes, symptoms, and consequences. J Am Dent Assoc.1994;109: (2) 247-251.
- 5. Neverlien PO, Backer JT. Optimism-pessimism dimension and dental anxiety in children aged 10-12 years. Community Dent Oral Epidemiol. 1991;19(6):342–6. .6. Weiner AA, Sheehan DV. Etiology of dental anxiety: psychological trauma or CNS chemical imbalance? Gen Dent. 1990; 38(1):39–43.
- 7. Akarslan ZZ, Yıldırım Biçer AZ. Influence of gag reflex on dental attendance, dental anxiety, self-reported temporomandibular disorders and prosthetic restorations. J Oral Rehabil. 2013; 40(12):932–9.
- 8. Erten H, Akarslan ZZ, Bodrumlu E. Dental fear and anxiety levels of patients attending a dental clinic. Quintessence Int. 2006; 37(4):304–10.
- 9. Quteish Taani DS. Dental fear among a young adult Saudian population. Int Dent J. 2001; 51(2):62–6.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Dentistry
Journal Section
Research Article
Publication Date
December 30, 2019
Submission Date
November 22, 2019
Acceptance Date
December 27, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 3 Number: 2