Bu çalışmada amaç, bazı yeşil bitkilerin besin maddelerinin belirlenmesi ve in vitro gaz üretim tekniği kullanılarak anti-metanojenik potansiyellerini belirlemektir. Bu amaçla marul, semizotu, kuzukulağı, maydanoz, dereotu, tere ve nane bitkileri kullanılmıştır. Bitkilerin kuru madde içerikleri en yüksek %21.78 ile dereotu bitkisinde en düşük ise marul bitkisinde %7.24 bulunmuştur. Bitkilerin ortalama protein değeri %30.58 bulunmuştur. Bitkiler arasında net gaz miktarları bakımından en yüksek değer %66.66 ile kuzukulağı bitkisinde, en düşük %27.66 semizotundan gözlemlenmiştir. Çalışmada semizotu bitkisinin yüksek anti-metanojenik özellik gösterdiği belirlenmiştir. Nane, marul, dereotu ve maydanoz orta düzeyde anti-metanojenik özellik göstermiş; kuzukulağı ve tere ise düşük anti-metanojenik özellik göstermiştir. Ancak anti-metanojenik potansiyelin tam olarak belirlenmesi için in vivo denemelerle belirlenmesi de gerekmektedir.
Gaz ve metan üretimi metabolik enerji kimyasal kompozisyon yeşil bitkiler Gaz ve metan üretimi, metabolik enerji, kimyasal kompozisyon, yeşil bitkiler
This study aims to determine the nutrients of some green plants and their anti-methanogenic potentials with in vitro gas production techniques. For this purpose, lettuce, purslane, sorrel, parsley, dill, cress, and mint plants were examined. The highest dry matter was found in the dill plant with 21.78% and the lowest in the lettuce plant with 7.24%. The average protein of the plants was found to be 30.58%. The highest net gas production was observed in the sorrel plant with 66.66, the lowest value in the purslane 27.66. In this study, it was determined that the purslane plant showed high anti-methanogenic properties. Broccoli, celery, mint, leek, lettuce, green onion, dill and parsley showed moderate anti-methanogenic properties; Chard, sorrel, cress and spinach showed low anti-methanogenic properties. The anti-methanogenic potentials of plants were determined entirely. However, it must be determined with in vivo experiments.
Gas and methane production metabolic energy chemical composition green plants Gas and methane production, metabolic energy, chemical composition, green plants
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ekim 2022 |
Kabul Tarihi | 10 Ekim 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |