Review

Türkiye’de Kaba Yem ve Kuru Ot Durumu: 2004-2024 Dönem Analizi

Volume: 8 Number: 1 June 30, 2025
TR EN

Türkiye’de Kaba Yem ve Kuru Ot Durumu: 2004-2024 Dönem Analizi

Öz

Çayır, mera ve yem bitkileri hayvancılık üretiminin temel kaynaklarıdır. Bu iki önemli sistemde verimliliğin azalması hayvancılık üretiminde maliyetlerin artmasına yol açarak et ve süt fiyatlarını olumsuz etkilemektedir. Ayrıca, nüfusun arttığı Türkiye ve dünyada gıdaya erişim konusu büyük sorunlar yaratma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle ülkelerin yem/kuru ot konusunda kendine yeterli olması hayvansal gıdalara kolay erişimi belirleyecek koşullardan biri olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışma, üreticilerin 2004-2024 yılları arasında hayvancılık üretimini sürdürebilmeleri için ihtiyaç duydukları minimum yem ve kuru yem miktarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Türkiye genelinde, bölgesel düzeyde ve 81 il için hesaplanan sonuçlar sunulmuştur. Sonuç olarak Türkiye'de hayvancılık üretimi için ihtiyaç duyulan minimum yem miktarının karşılanmadığı tespit edilmiştir. Buna ek olarak, 2024 yılı hayvansal verim potansiyeli bakımından 17.34 milyon ton kaba yem ve 55.59 milyon ton kuru yem açığı olduğu tespit edilmiştir. Bölgesel olarak hayvansal üretim için gerekli olan minimum kaba yem miktarı Marmara, Ege ve Doğu Anadolu bölgelerinde karşılanmakla birlikte, Türkiye’nin tüm bölgelerinde hayvansal verim potansiyeli bakımından kuru yem açığı olduğu görülmektedir. İller bazında bakıldığında ise Türkiye topraklarının ancak %31’i hayvansal üretim için gerekli olan minimum kaba yem miktarını üretebilmektedir. Hayvansal verim potansiyeli bakımından Bayburt ve Bingöl hariç tüm illerde kuru ot açığı olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Akbay, C., Çetinkaya, S., ve Akbay, F., 2023. Türkiye’de coğrafi bölgelere göre süt sığırcılığı işletmelerinde yem bitkisi üretim durumu. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 10(4): 1156-1166.
  2. Akman, N., Aksoy, F., Şahin, O., Kaya, Ç. Y., Erdoğdu, G., 2007. Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türkiye’nin Hayvansal Üretimi. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği Yayınları 4: 116 s.
  3. Alçiçek, A., Kılıç, A., Ayhan, V., Özdoğan, M., 2010. Türkiye’de kaba yem üretimi ve sorunları. Ziraat Mühendisleri Odası Dergisi 10 s.
  4. Algan, N., İşcan, E., Oktay, D. S., 2021. Petrol fiyatının gıda fiyatları üzerine asimetrik etkisi: Türkiye örneği. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 30(1): 11-21.
  5. Anonim, 2020. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı On Birinci Kalkınma Planı. http://www.sbb.gov.tr/wp-content/uploads/2019/07/OnbirinciKalkinmaPlani.pdf (Erişim Tarihi:26.12.2024)
  6. Anonim, 2024. UKON (Ulusal Et Konseyi) 2024 Yılının Kırmızı Et Sektörü Açısından Değerlendirme Raporu. http://www.ukon.org.tr/pdf.aspx (Erişim tarihi: 10.01.2025)
  7. BÜGEM, 2018. https://www.tarimorman.gov.tr/sgb/Belgeler/SagMenuVeriler/BUGEM.pdf.
  8. Clements, R., Haggar, J., Quezada A., Torres, J. 2011. Technologies for Climate Change Adaptation-Agriculture Sector-TNA Guidebook Series UNEP Risø Centre on Energy, Climate and Sustainable Development. https://www.osti.gov/etdeweb/servlets/purl/1026421.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Agricultural Engineering (Other)

Journal Section

Review

Early Pub Date

June 2, 2025

Publication Date

June 30, 2025

Submission Date

April 25, 2025

Acceptance Date

May 26, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 8 Number: 1

APA
Özkan, U., Yılmaz, D. İ., Tenikecier, H. S., & Ateş, E. (2025). Türkiye’de Kaba Yem ve Kuru Ot Durumu: 2004-2024 Dönem Analizi. Erciyes Tarım Ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 8(1), 93-107. https://doi.org/10.55257/ethabd.1683613