Çayır, mera ve yem bitkileri hayvancılık üretiminin temel kaynaklarıdır. Bu iki önemli sistemde verimliliğin azalması hayvancılık üretiminde maliyetlerin artmasına yol açarak et ve süt fiyatlarını olumsuz etkilemektedir. Ayrıca, nüfusun arttığı Türkiye ve dünyada gıdaya erişim konusu büyük sorunlar yaratma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle ülkelerin yem/kuru ot konusunda kendine yeterli olması hayvansal gıdalara kolay erişimi belirleyecek koşullardan biri olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışma, üreticilerin 2004-2024 yılları arasında hayvancılık üretimini sürdürebilmeleri için ihtiyaç duydukları minimum yem ve kuru yem miktarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Türkiye genelinde, bölgesel düzeyde ve 81 il için hesaplanan sonuçlar sunulmuştur. Sonuç olarak Türkiye'de hayvancılık üretimi için ihtiyaç duyulan minimum yem miktarının karşılanmadığı tespit edilmiştir. Buna ek olarak, 2024 yılı hayvansal verim potansiyeli bakımından 17.34 milyon ton kaba yem ve 55.59 milyon ton kuru yem açığı olduğu tespit edilmiştir. Bölgesel olarak hayvansal üretim için gerekli olan minimum kaba yem miktarı Marmara, Ege ve Doğu Anadolu bölgelerinde karşılanmakla birlikte, Türkiye’nin tüm bölgelerinde hayvansal verim potansiyeli bakımından kuru yem açığı olduğu görülmektedir. İller bazında bakıldığında ise Türkiye topraklarının ancak %31’i hayvansal üretim için gerekli olan minimum kaba yem miktarını üretebilmektedir. Hayvansal verim potansiyeli bakımından Bayburt ve Bingöl hariç tüm illerde kuru ot açığı olduğu tespit edilmiştir.
Pastures, meadows, and forage crops are the primary resources for livestock production. Decreased productivity in these two major systems leads to increased costs in livestock production and has a negative impact on meat and milk prices. In addition, the issue of food accessibility has the potential to create major problems in Türkiye and the world, where the population is increasing. For this reason, self-sufficiency of countries in forage / dry forage stands out as one of the conditions that will determine the ease of access to livestock foods. This study was conducted to determine the minimum amount of forage and dry forage required by producers to sustain livestock production between 2004 and 2024. For this purpose, the results calculated for Türkiye in general, at a regional level, and for 81 provinces are presented. As a result, it has been determined that the minimum amount of forage required for livestock production in Türkiye is not met. In addition to this, it was determined that there is a gap of 17.34 million tonnes of forage and a gap of 55.59 million tonnes of dry forage in terms of livestock yield potential for 2024. Although the minimum amount of forage required for livestock production is met in the Marmara, Aegean, and Eastern Anatolia regions in regional terms, it is seen that there is a dry forage gap in all regions of Türkiye in terms of livestock’s yield potential. In terms of provinces, only %31 of Türkiye can produce the minimum amount of forage required for livestock production. According to the livestock yield potential, it was determined that all provinces except Bayburt and Bingöl had a dry grass gap.
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
| Bölüm | Derleme |
| Yazarlar | |
| Gönderilme Tarihi | 25 Nisan 2025 |
| Kabul Tarihi | 26 Mayıs 2025 |
| Erken Görünüm Tarihi | 2 Haziran 2025 |
| Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 1 |