Türkiye’de Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Üzümsü Meyvelerin Üretim Projeksiyonu
Yıl 2018,
Cilt: 1 Sayı: 1, 19 - 24, 31.10.2018
Mehmet Yaman
,
Aydın Uzun
,
Necati Çetin
,
Ahmet Say
Öz
Üzümsü meyveler Türkiye’de yetiştiriciliği yapılan önemli meyveler arasında yer almaktadır. Geniş kullanım alanı nedeniyle, bu meyvelerin üretimi artmaktadır. Bu çalışmada TÜİK verilerine bağlı olarak Türkiye’de üretimi yapılan bazı üzümsü meyvelerin üretim projeksiyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre projeksiyon katsayısı çilekte % 6.8, ahududunda % 12.07 ve dutta % 3,77 olarak hesaplanmıştır. Pozitif elde edilen projeksiyon katsayısı, üretimin önümüzdeki on yılda artacağını öngörmektedir.
Kaynakça
- Ercisli, S., (2004). A short review of the fruit germplasm resources of Turkey. Genet ResourCrop Ev, 51: 419–435.Tosun, İ., Yüksel, S., 2003. Üzümsü Meyvelerin Antioksidan Kapasitesi, Gıda, 28(3), 305-311.Çevik İ., Erhan M., 2003. Bazı Üzümsü Meyve Çeşitlerinin Teknolojik Özellikleri ÜzerineAraştırmalar, Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi, 3:1-6.Yaman M. , Yilmaz K.U., 2016, "Kapadokya Yöresinde Çilek Fidesi Üretiminde Verim veKaliteyi Arttırıcı Kimyasal Uygulamalar (İlk Yıl Sonuçları), Bahçe, cilt.45, ss.401-404.Tüik: https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul.Demir, B., 2013. Mersin İlinin Tarımda Teknoloji Kullanım Projeksiyonu, Alınteri, 24 (B) –29-34Demir, B., Kuş, E., 2016. İç Anadolu Bölgesinin Tarımda Teknoloji Kullanım Projeksiyonu ,Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi TARGİD Özel Sayı, 89-95 2016