This study was carried out in laboratory conditions in the Atatürk University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture. In the research, 5 local snap bean genotypes (1:ERZ-TO-48, 2:ERZ-HN-78, 3:ERZ-TO-64, 4:ERZ-P5-117, 5:ERZ-OL-99) collected from Erzurum region and 1 commercial variety (ALMAN AYŞE-6) were used as experimental material. The experiment was conducted with completely randomized design comprising three replicates in three concentration levels (0, 75, and 150 mM) of sodium chloride (NaCl). Twenty-five seeds from each genotype were placed between filter paper in petri dishes (120 mm in diameter). Petri dishes added 10 ml of irrigation water were observed for 9 days at 25 °C and germinated seeds were recorded. The results of the study showed that the increase in salinity concentration caused a statistically significant decrease in seeds germination percentages, germination index, stem lengths, stem diameter, root lengths, seedling fresh and dry weights, except mean germination time. The correlation coefficient between all possible combinations was calculated, it observed that all the parameters studied have a significant positive or negative correlation with each other. When the results were analyzed, it was determined that the local genotypes collected were more tolerant than the selected commercial cultivar. As a result, all parameters examined were decreased with increasing NaCl concentration.
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ, BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ
2016/242
We are very grateful to The Atatürk University, Scientific Research Projects Foundation for generous financial support (Project Number PRJ2016/242).
Bu çalışma, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nde laboratuvar koşullarında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada 5 yerel fasulye genotipi (1: ERZ-TO-48, 2: ERZ-HN-78, 3: ERZ-TO-64, 4: ERZ-P5-117, 5: ERZ-OL-99) Erzurum yöresinden toplanan ve 1 ticari çeşidi (ALMAN AYŞE-6) deney materyali olarak kullanılmıştır. Çalışma, üç tuz (0, 75 ve 150 mM NaCl) konsantrasyon seviyesinde üç tekerrürlü olarak tam şansa bağlı deneme planında gerçekleştirildi. Her genotipten yirmi beş tohum, petri kaplarındaki (120 mm çapında) filtre kağıdı arasına yerleştirildi. 10 ml sulama suyu ilave edilen petri kapları, 25 °C'de 9 gün boyunca gözlendi ve çimlenen tohumlar kaydedildi. Çalışmanın sonuçları, tuzluluk konsantrasyonundaki artışın ortalama çimlenme süresi dışında tohum çimlenme yüzdesi, çimlenme indeksi, gövde uzunluğu, gövde çapı, kök uzunluğu, fide taze ve kuru ağırlıklarında istatistiksel olarak anlamlı bir düşüşe neden olduğunu belirlenmiştir. Olası tüm kombinasyonlar arasındaki korelasyon katsayısı hesaplanmış, incelenen tüm parametrelerin birbirleriyle anlamlı pozitif veya negatif korelasyona sahip olduğu görülmüştür. Sonuçlar analiz edildiğinde, toplanan yerel genotiplerin kullanılan ticari çeşitten daha toleranslı olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, incelenen tüm parametreler artan NaCl konsantrasyonu ile azaldığı tespit edilmiştir.
2016/242
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2016/242 |
Yayımlanma Tarihi | 2 Kasım 2020 |
Kabul Tarihi | 30 Ekim 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 2 |