Covid-19 Salgınında İnsani Yardım Lojistiğinin ve Tedarik Zinciri Yönetiminin Önemi
Öz
Dünya genelinde karşılaşılan afet, göç, Covid-19 gibi salgın ve benzeri insani krizler yardım faaliyetlerine duyulan ihtiyacı artırmaktadır. Yaşanan afet ve küresel krizlerin insanlar üzerindeki yıkıcı etkisi, afet öncesinde ve sonrasında lojistik faaliyetlerin iyileştirilmesi ile ilgili çalışmaların önemini gün geçtikçe artırmaktadır. Özellikle son yıllarda, insani yardım lojistiğinin etkili bir şekilde yönetiminin önemi ile birlikte ulusal ve uluslararası yardım kuruluşlarının konuya ilgisi artarken aynı zamanda akademik çalışmaların sayısı da hızla artış göstermektedir. Hem dünyada hem de ülkemizde oluşan afetlerin insanlara verdiği zararın boyutu ve etkisi düşünüldüğünde, insani yardım lojistiği ve tedarik zinciri yönetimi alanında yapılacak çalışmaların ne derece önemli olduğu anlaşılmaktadır. Bu çalışmanın amacı Covid-19 salgınının afet sınıflandırmalarındaki yerini ve insani yardım lojistiği faaliyetleri ile tedarik zinciri yönetiminin salgın afeti dönemlerinde öneminin açıklanmasıyla birlikte Türkiye’nin Covid-19 salgını sürecinde yardım gönderdiği ülkelerle ilgili bilgilerin verilmesidir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Arslan, A. Ş., ve Ertem, M. A. (2015). İnsani Yardım Lojistiğinde Konteyner Kullanımında Talep Ağırlıklı Mesafe ve Maliyet Modelleri. IV. Ulusal Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi, Gümüşhane, Türkiye.
- Börühan, G., Ersoy, P., ve Tek, Ö. B. (2012). Afet Yönetiminde Lojistik Planlama ve Kontrol Listesi Yönteminin Önemi. Ulusal Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi-Konya Üniversitesi.
- Cozzolino, A. (2012), Humanitarian Logistics, Springer Briefs in Business.
- Daud, M. S. M., Hussein, M. Z. S. M., Nasir, M. E., Abdullah, R., Kassim, R., Suliman, M. S. and Salu-Din, M. R. (2016). Humanitarian Logistics and Its Challenges: The Literature Review. International Journal of Supply Chain Management, 5(3), 107-110.
- Demirdas, A. (2020). How Turkey Was Able to Send Coronavirus Aid to 55 Countries, https://nationalinterest.org/blog/middle-east-watch/how-turkey-was-able-send-coronavirus-aid-55-countries-157286, Erişim Tarihi, 10.07.2020.
- Ersoy, P., Börühan, G. ve Esmer, S. (2016). Afet Lojistiği. Bütünleşik Afet Yönetimi (Ed. Karaman, Z.T. ve Altay, A.). İlkem Ofset ve Dijital Baskı, İzmir.
- Görçün, Ö. F. (2010). Örnek Olay ve Uygulamalarla Tedarik Zinciri Yönetimi, Beta Basım Yayım, İstanbul.
- Howden, M. (2009), How Humanitarian Logistics Information Systems Can Improve. Humanitarian Supply Chains: A View from the FieldProceedings of the 6th International ISCRAM Conference – Gothenburg, Sweden, 1-10.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Gül Senir
*
0000-0001-5454-2321
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
10 Ocak 2021
Gönderilme Tarihi
11 Kasım 2020
Kabul Tarihi
23 Kasım 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2021 Cilt: 5 Sayı: 1
Cited By
İnsani Yardım Lojistiğine Ayrıntılı Bir Bakış ve Bibliyometrik Analiz
Gaziantep University Journal of Social Sciences
https://doi.org/10.21547/jss.1390911