Bu çalışmada, iğde meyvesinin fiziko-mekanik özellikleri, renk ve
kimyasal özellikleri belirlenmiştir. İğde
meyvesinin fiziko-mekanik özellikleri içerisinde boyut özellikleri, geometrik
ortalama çap, küresellik, yüzey alanı, sürtünme özellikleri, meyvelerin
sıkıştırma ve delme testleri yanında renk özellikleri ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir.
Meyve ve çekirdek ağırlıkları ortalama olarak 2.02 g ve 0.43 g olarak
bulunurken; statik sürtünme katsayısı değerleri; galvaniz sac, kontrplak, cam
ve PVC yüzeyler için sırasıyla; 0.335, 0.342, 0.336 ve 0.319 olarak
belirlenmiştir. Meyvelerin delme ve sıkıştırma testleri X, Y ve Z eksenleri
boyunca yapılmış olup, en yüksek sıkıştırma ve delme kuvveti değerleri X ekseni
boyunca en düşük Y ekseni boyunca elde edilmiştir. İğde meyvelerinin renk karakteristikleri
olan L*, a*, b* değerleri meyve kabuk
yüzeyi için sırasıyla 34.19, 20.01 ve 9.34; meyve eti için sırasıyla 65.73,
7.16 ve 15.50 olarak bulunurken, meyve çekirdeği L*, a*, b* değerleri ise sırasıyla 36.81, 5.10 ve 3.63 olarak
belirlenmiştir. Kimyasal özellikler olarak pH, titre edilebilir asitlik ve suda
çözünebilir kuru madde miktarı sırasıyla 4.80, 0.93, 1.53 olarak bulunmuştur.
İğde meyvesinin hasat sonrası teknolojilerinde ilgili makine ve sistemlerin
tasarımı için fiziko-mekanik özellikleri, renk ve
kimyasal özelliklerinin dikkate alınması gereklidir.
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Nisan 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 1 |