REKABET İÇİN DEĞER, DEĞER İÇİN KAZANMAK MI GEREKİR? DURUM ÇALIŞMASI: TÜRKİYE FUTBOL LİGİNDEN BOLUSPOR
Öz
Bu çalışmanın amacı, Boluspor'un "sahip olduğu değerleri belirlemek" ve "geçmiş ile günümüzü kıyaslayarak" bu "değerlerin nakde dönüştürülüp dönüştürülemediğini", bunun "rekabet edebilmedeki rolünü" ortaya koymaktır. Bu doğrultuda Anadolu'da faaliyet gösteren futbol kulüplerinden biri olan Boluspor'un durumu incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Çalışmada, "nitel araştırma yöntemi" kullanılmıştır. Tipik durum örneklemesinin benimsendiği araştırmada veriler görüşme formu tekniği ve odak grup çalışması ile toplanmıştır. Görüşmelerde üç yeni ve bir eski dönem yöneticisi yer almıştır. Odak gruplarda ise iki yeni ve bir eski taraftar grubu ile çalışılmıştır. Veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın iç geçerliliği için elde edilen bulguların anlamlı bir bütün oluşturması sağlanmış, bulguların kendi arasında tutarlı ve anlamlı olmasına dikkat edilmiştir. Dış geçerlilik ile ilgili olarak ise araştırma sonuçları, araştırma soruları ile tutarlı haldedir. Araştırmanın dış güvenirliği için, katılımcılarla yüz yüze görüşmelerde gerektiğinde açıklamalarda bulunarak yönlendirmeler yapılmış, araştırmanın veri kaynağı olan bireyler isim ve birim bildirilmeden tanımlanmıştır. Araştırmanın iç güvenirliği için ise verilerin analizi sırasında üç araştırmacı tartışarak analizleri yapmıştır. Sonuç olarak Boluspor'un sahip olduğu değerleri nakde etkili bir şekilde dönüştüremediği ve bunun için de özellikli bir ürün olan futbol için uzun süreli başarı ve etkili pazarlama stratejileri geliştirmenin esas olduğu bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler
References
- Akşar, T., (2005), Endüstriyel Futbol, Literatür Yayınları:53-54, istanbul.
- Akşar, T., (2005), "izmir Kulüpleri Bağlamında Anadolu Kulüplerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri", www.fesam.org, 11.12.2007.
- Akşar, T. ve Merih, K., (2006), Futbol Ekonomisi, Literatür Yayınları:445, istanbul.
- Akşar, T., (2007), "Türk Futbolunun Yapısal Sorunları", Euroasia, Sport News, Nisan-Haziran, 2, 10-14.
- Aydeniz, N. ve Yüksel, B., (2007), "Hizmet işletmelerinde Pazar Yönlü Değer Yaratma: Finansal Performansa Etki Boyutu", Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, Bahar, 6, 20: 95-111.
Details
Primary Language
English
Subjects
Sports Medicine
Journal Section
Research Article
Authors
Dilşad Çoknaz
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ, BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU, SPOR YÖNETİCİLİĞİ BÖLÜMÜ
Türkiye
Ali Aycan
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ, BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU, SPOR YÖNETİCİLİĞİ BÖLÜMÜ
Türkiye
Meltem Nurtanış Velioğlu
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, İŞLETME BÖLÜMÜ
Türkiye
Publication Date
July 15, 2008
Submission Date
March 14, 2017
Acceptance Date
June 30, 2008
Published in Issue
Year 2008 Volume: 13 Number: 3