Research Article

KADIN VOLEYBOLCULARDA VÜCUT KOMPOZİSYONU, SOMATOTİP ÖZELLİKLER, ANAEROBİK PERFORMANS, BACAK VE SIRT KUVVETİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BELİRLENMESİ

Volume: 15 Number: 4 October 15, 2010
TR EN

KADIN VOLEYBOLCULARDA VÜCUT KOMPOZİSYONU, SOMATOTİP ÖZELLİKLER, ANAEROBİK PERFORMANS, BACAK VE SIRT KUVVETİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BELİRLENMESİ

Öz

Bu çalışmanın amacı voleybolcularda bazı vücut kompozisyonu değerleri, somatotip özellikler, anaerobik performans, bacak ve sırt kuvveti arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Çalışmaya ikinci ligde yer alan bir spor kulübünde voleybol branşıyla uğraşan 15 ( X yaş: 17.46±3.31 yıl) gönüllü kadın voleybolcu katılmıştır. Deneklerin vücut kompozisyonunun belirlenmesinde; boy uzunluğu, vücut ağırlığı, deri kıvrım kalınlığı, çevre ve çap ölçümleri yapılmıştır. Vücut yağ yüzdesi Yuhasz formülü ile hesaplanırken, somatotip özellikler Heath-Carter yöntemi kullanılarak hesaplanmıştır. Anaerobik performans ise dikey sıçrama (aktif sıçrama (AS) ve skuat sıçrama (SS)) testi ile belirlenirken bacak kuvveti (BK) ve sırt kuvveti (SK) belirlemek için izometrik bacak-sırt kuvveti dinamometresi kullanılmıştır. Yapılan Pearson Korelasyon analizi sonucunda elde edilen relatif aktif sıçrama (RAS) ile vücut yağ yüzdesi (r=.-533; p<0.01) ve endomorf (r=.-562; p<0.05) arasında, BK ile Vücut Kütle İndeksi (VKİ) (r=.658; p<0.01), mezomorf (r=.612; p<0.05) ve ektomorf (r=.-531; p<0.05) arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Ayrıca AS ile SK (r=.700; p<0.05) ve BK (r=.687; p<0.01) arasında da anlamlı ilişki bulunmuştur. Buna benzer bir ilişkide SS ile SK (r=.856; p<0.01) ve BK (r=.526; p<0.05) arasında bulunmuştur. Sonuçlar voleybolcuların vücut kompozisyonu ve somatotip özelliklerinin bacak-sırt kuvvetinde ve anaerobik performansı da belirleyici rol oynadığını göstermiştir. Ayrıca bacak-sırt kuvvetinin de anaerobik performansı belirlemede rol oynadığını göstermiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Özkan, A., Arıburun, B. ve Kin-İşler, A. Ankara’daki Amerikan Futbolu Oyuncularının Bazı Fiziksel ve Somatotip Özelliklerinin İncelenmesi. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, X(2): 35-42, 2005.
  2. Marques, MC., Van den Tillaar, R., Gabbett, TJ., Reis, VM., Gonzalez-Badillo, JJ. Physical Ftness Qualities of Professional Volleyball Players: Determination of Positional Differences. Journal of Strength and Conditioning Research, 23(4): 1106–1111, 2009.
  3. Hakkinen, K. Changes in Physical Fitness Profile in Female Volleyball Players During the Competitive Season. Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, 33: 223–232, 1993.
  4. Gabbett, T., Georgieff, B. Physiological Characteristics of Elite Junior Volleyball Players Over a Competitive Season. Strength Condition Coaching 13: 2–7, 2004.
  5. Gabbett, T., Georgieff, B. Physiological and Anthropometric Characteristics of Junior National, State, and Novice Volleyball Players. Journal of Strength and Conditioning Research, 21(3): 902–908, 2007.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Sports Medicine

Journal Section

Research Article

Authors

Ali Özkan This is me

Ender Eyuboğlu This is me

Gülfem Ersöz This is me

Publication Date

October 15, 2010

Submission Date

March 16, 2017

Acceptance Date

June 27, 2010

Published in Issue

Year 2010 Volume: 15 Number: 4

APA
Özkan, A., Köklü, Y., Eyuboğlu, E., Akça, F., Koz, M., & Ersöz, G. (2010). KADIN VOLEYBOLCULARDA VÜCUT KOMPOZİSYONU, SOMATOTİP ÖZELLİKLER, ANAEROBİK PERFORMANS, BACAK VE SIRT KUVVETİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BELİRLENMESİ. Gazi Journal of Physical Education and Sport Sciences, 15(4), 23-34. https://izlik.org/JA67GL42ND

Gazi Journal of Physical Education and Sports Sciences is a scientific and peer-reviewed journal published quarterly.