Research Article

Sağlık İnanç Modeli Perspektifinde Sportif Rekreasyon Aktivitelerine Bakış

Volume: 19 Number: 1-4 December 1, 2017
EN TR

Sağlık İnanç Modeli Perspektifinde Sportif Rekreasyon Aktivitelerine Bakış

Öz

Koruyucu bir sağlık hizmeti olarak sportif rekreasyon aktiviteleri gün geçtikçe dünya da ve ülkemizde değer bulmaya başlamıştır. Artan sağlık şikayetlerinin çözümü sırasında yaşanan maddi ve manevi kayıplar bu konunun gündemimize dahil olmasına sebep olmuştur. Bu doğrultuda bir sağlığı koruma davranışı olarak sportif rekreasyon aktivitelerine yönelik sağlık inancı merak uyandırmaktadır. Bu derleme çalışmada, sportif rekreasyon aktiviteleri ile sağlık inancı kavramları tanımlanmıştır. Tutum ve davranışlarımızı belirlemede toplum üzerinde inançlarımızın etkisi düşünüldüğünde uzun vadede sağlıklı bir toplum için sportif rekreasyon aktiviteleri önemlidir. Bu sebeple Sağlık İnanç Modeli, kişilerin sağlığı koruma davranışlarını belirleme ve ölçmede önemli bir rol oynar. Sportif Rekreasyon aktivitelerin sağlık açısından yararları bilinmektedir. Sportif rekreasyon aktiviteleri gönüllülük esasında ve keyif almak sebebiyle yapıldığı için hastalığı önlemede, sağlığı koruma geliştirmede etkisi önemlidir. İnsanların isteyerek keyifle katıldıkları sportif rekreasyon aktiviteleri kişileri hareketli bir yaşama sevk ederken aynı zamanda ruhen de doyurmaktadır. Bu sebeple sportif rekreasyon aktivitelerinin her yaş, cinsiyet ve eğitim-öğretim süreçlerinde özendiriciliği ve katılımı desteklenmelidir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Akgün, N. (1980). Egzersiz fizyolojisi (2. Baskı). İzmir: Ege Üniversitesi Basımevi.
  2. Aksayan, S. ve Gözüm, S. (1998). Olumlu sağlık davranışlarının başlatılması ve sürdürülmesinde öz-etkililik (kendini etkileme) algısının önemi. Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu Dergisi, 2(1), 35-41.
  3. Baltaş, Z. (2000). Sağlık psikolojisi-halk sağlığında davranış bilimleri, İstanbul: Remzi Kitapevi.
  4. Bammel, G. ve Burrus-Bammel, L. L. (1996). Leisure & Human Behavior (3rd edition). United States of America (Madison): Brown & Benchmark Publishers.
  5. Champion, V. L. ve Miller, T. K. (1992). Variables related to breast selfexamination model generation. Psychology of Women Quarterly, 16, 81-96.
  6. Champion, V. L. (1984). Instrument development for health belief model constructs. Advance in Nursing Science, 6(3), 73-85.
  7. Clemen-Stone, S., McGuire, S. L. ve Eigsti, D. G. (2002). Comprehensive health nursing: family, aggregate, and community practice (Sixth edition). Missouri: Mosby.
  8. Edelman, C. ve Mandle, C. L. (1998). Health promotion throughout the lifespan (4th ed). St. Louis: Mosby.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Ezgi Ertüzün This is me

Publication Date

December 1, 2017

Submission Date

March 28, 2017

Acceptance Date

May 5, 2017

Published in Issue

Year 2014 Volume: 19 Number: 1-4

APA
Ertüzün, E., & Karaküçük, S. (2017). Sağlık İnanç Modeli Perspektifinde Sportif Rekreasyon Aktivitelerine Bakış. Gazi Journal of Physical Education and Sport Sciences, 19(1-4), 1-9. https://izlik.org/JA29ZU58GG

Gazi Journal of Physical Education and Sports Sciences is a scientific and peer-reviewed journal published quarterly.