Bu çalışmanın amacı, 14-16 yaş amatör erkek futbolcuların bir futbol maçı
süresince kan laktik asit ve kan glukoz düzeylerindeki değişimin
incelenmesidir. Araştırmaya Ankaragücü Spor Kulübü altyapısında yer alan 11
futbolcu gönüllü olarak katıldı. Deneklerin yaş ortalamaları 14,63±0,05 yıl,
boy ortalamaları 165,45±1,06 cm, vücut ağırlık ortalamaları 61,09±1,37 kg’dır.
Ayrıca araştırmaya katılan futbolcuların maksimal anaerobik güç, aerobik güç
(max VO2) ve vücut yağ yüzdeleri sırasıyla; 71,8±1,39 kgm/sn,
45,22±0,66 ml.kg/dk ve % 8.07± 0.18 olarak belirlendi. Deneklerden, maç başlamadan
önce yapılan 15 dk ısınma sonunda, ilk yarı sonunda ve maç bitiminde olmak
üzere toplam üç kez alınan kan örnekleri ile laktik asit ve glukoz değerleri
tespit edildi. ıstatistiksel analizler SPSS 9.0 istatistik programında
p<0.05 anlamlılık düzeyinde tek yönlü varyans analizi ile yapıldı. Araştırma
sonucunda; deneklerin maç başlamadan önceki laktik asit değerleri (1.98±0.26
mmol/L), ilk yarı sonunda (4.25±0.55 mmol /L) ve maç bitiminde (3.94±0.32
mmol/L) anlamlı şekilde artış göstermiştir (p < 0.05). Maç sonundaki laktik
asit değerlerinin ilk yarı sonrasına göre bir miktar düştüğü gözlenmiş, fakat
bu düşüş istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Futbolcuların müsabaka
öncesi kan glukoz değerleri (102.36±2.83 mg/dl), ilk yarı sonunda (110.72±4.85
mg/dl ) anlamlı şekilde artış gösterirken (p< 0.05), maç sonrasında anlamlı şekilde
düşüş (91.02 ±2.58 mg / dl) göstermiştir ( p< 0.05 ).
The aim of this
study was to investigate the changes of blood lactic acid and blood glucose
levels of amateur male cadet football players aged 14-16 during a football
match. A total of 11 football players from Ankaragücü sport club were
voluntarily participated in to this study. Mean ages, height and body weight of
subjects were 14,63±0,05 years, 165,45±1,06 cm, 61,09±1,37 kg respectively. In
addition max VO2, anaerobic power and percent body fat of subjects
were 45.22±0.66 ml.kg/dk, 71.8 ± kg.m/sn, 8.07±0.18 % respectively. Lactic acid
and blood glucose values of subjects were determined after 15 minutes warming
up just before the begining of the match, just finishing the 1st half of the
match and at the end of the match by taken blood samples. Statistical analysis
were done by using SPSS 9.0 statistical programme at 0,05 meaningfull level
with one way analysis of variance. As a results of this study; just before
match lactic acid values of subjects (1.98±0.26 mmol/L) were statisticaly
increassed at the end of the 1st half (4.25±0.55 mmol/L) and end of the game
(3.94±0.32 mmol/L) (p<0.05). Blood glucose level of footballers (102.36±2.83
mg/dl)were increased at the end of first half (110.72±4.85 mg/dl) (p<0.05),
then meaningful decrements were observed at the end of the match (91.02±2.58
mg/dl) (p<0.05).
Konular | Spor Hekimliği |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2004 |
Gönderilme Tarihi | 5 Ağustos 2004 |
Kabul Tarihi | 3 Kasım 2004 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2004 Cilt: 9 Sayı: 3 |
Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi yılda dört kez (Mart, Haziran, Eylül, Aralık) yayımlanan bilimsel ve hakemli bir dergidir.