The purpose of this study was to test the criterion related validity of the d2 Test of Attention in the child athletes in a pilot study. Thirty three boys (Mage = 10.76, SD = 1.12 yıl) and 20 girls (Mage = 10.83, SD = 1.09 yıl) tennis players from ODTÜ Sports Club and Ankara Tennis Club participated in the study. The subjects regularly compete in the tournaments organised by Turkish Tennis Federation. Initially, d2 Test of Attention was administered to the subjects in small groups at classroom settings. The reaction time (Multi-Operational Apparatus for Reaction Time (MOΨART)-35600) and eye-hand coordination (Automatic Mirror Trace) tests were performed by the subjects individually. The scores of Total Number processed (TN), TN minus Error (TN-E), and Concentration Performance (CP) of the d2 Test of Attention were transformed into z scores and general concentration performance (general CP) was calculated by using these z scores. The correlations between scores of the d2 Test, simple and choice reaction times, and eye-hand coordination were analysed by Pearson Product Moment Correlation coefficent. Pearson correlation analysis showed that there were negative, significant relationships between TN-E, CP, general CP and mean values of simple reaction time (r = -.32, -.35, -. 38, p<0.05, respectively). However, no significant relationship was found between values of choice reaction time, eye-hand coordination and scores of the d2 Test. According to the results, lack of relationship between motor skills tests used as a criterion and scores of the d2 Test can demonstrate that criterion validity of d2 Test was not supported completely. But, these findings should be interpreted with caution because of presence of significant correlations between simple reaction time and the scores of d2 Test. In addition, the findings of the study may be affected by some reasons arising from sampling procedure (small sample size, young age group, athletes from only tennis etc.) and test applications. Therefore, testing criterion validity of d2 Test should be repeated in different samples (large sample size, athletes from variety sports, older age groups etc.).
Bu çalışmada dikkat gerektiren motor beceri testlerinden reaksiyon zamanı ve el-göz koordinasyonu testleri ölçüt olarak kullanılarak d2 Dikkat Testinin sporcularda ölçüt bağıntılı geçerliğinin bir pilot çalışmada test edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Türkiye Tenis Federasyonu tarafından düzenlenen müsabakalara katılan ODTÜ Spor Kulübü ve Ankara Tenis Kulübü sporcularından 10-13 yaşları arasında 33 erkek (X yaş = 10.76, Ss = 1.12 yıl) ve 20 kız (X yaş = 10.83, Ss = 1.09 yıl) olmak üzere toplam 53 tenis sporcusu katılmıştır. Sporculara, önce d2 Dikkat Testi küçük gruplar halinde sınıf ortamında uygulanmıştır. Ölçüt olarak kullanılan motor beceri testlerinden Seçkili Reaksiyon Zamanı Testi (MOΨART-Reaksiyon ve Hareket Zamanlama Sistemi 35600) ve El-Göz Koordinasyonu Testi (Auto Scoring Mirror Tracer) bireysel olarak sınıf benzeri ortamda uygulanmıştır. d2 Dikkat Testi’nden elde edilen Toplam Madde-Hata (TM-H), Konsantrasyon Performansı (KP) ve Hata Yüzdesi (% H) değerleri z puanına dönüştürülmüş ve bu değerler kullanılarak Genel Konsantrasyon Puanı (Genel KP) hesaplanmıştır. Araştırma grubunun d2 Dikkat Testi’nden elde edilen puanları ile basit ve seçkili reaksiyon zamanı ve el-göz koordinasyonu test değerleri arasındaki ilişki, Pearson korelasyon analizi kullanılarak incelenmiştir. Korelasyon analizi sonuçlarına göre; d2 Dikkat Testi puanlarından TM-H, KP ve genel KP puanları ile ortalama basit reaksiyon zamanı değerleri arasında negatif ve orta düzeyde istatistiksel açıdan anlamlı ilişkiler bulunmuştur (sırasıyla r = -.32, -.35, -. 38, p<0.05). Bununla birlikte seçkili reaksiyon zamanı ve el-göz koordinasyonu ölçüm değerleri ile d2 Testi puanları arasında anlamlı ilişkiler bulunamamıştır. Bu bulgulara göre ölçüt olarak kullanılan motor beceri testleri ile d2 Testi puanları arasında ilişkinin olmayışı, d2 testinin ölçüt bağıntılı geçerliğinin tam olarak desteklenmediği sonucunu verebilir. Bunun yanısıra, basit reaksiyon zamanı ile d2 Testi puanları arasında orta düzeyde anlamlı ilişkilerin olması, örneklemin yapısı (sayısı, yaşı vb) ve testlerin uygulama ortamlarından kaynaklanabilecek sorunların olması gibi nedenlerle bu bulgu dikkatli yorumlanmalı ve bu testin ölçüt bağıntılı geçerliğini sınama çalışmaları, farklı örneklemlerde (farklı spor dalları, farklı yaş grupları vb.) ve test uygulama ortamları uygun bir şekilde düzenlenerek tekrar edilmelidir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Ekim 2011 |
Gönderilme Tarihi | 9 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 16 Sayı: 4 |
Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi yılda dört kez (Mart, Haziran, Eylül, Aralık) yayımlanan bilimsel ve hakemli bir dergidir.