Araştırma Makalesi

ELAZIĞ TÜRKÜLERİNDE YÖRESEL UNSURLAR

Cilt: 4 Sayı: 1 15 Mart 2018
  • Çimen Özçam *
  • Sunay Deniz *
PDF İndir
TR EN

ELAZIĞ TÜRKÜLERİNDE YÖRESEL UNSURLAR

Öz

Türküler ait oldukları yörenin ağız özelliklerini, yaşayış tarzlarını, kısaca dil ve kültürel özelliklerini bünyelerinde bulundururlar. Elazığ yöresine ait bu türküler de yöre insanlarının değer yargılarını, tutkularını, heyecanlarını, duygularını yansıtır. Bu çalışmada “Elazığ Harput Havaları’’ (Turhan-Taşbilek 2009) adlı eserdeki Elazığ türkülerinde yer alan yöresel unsurları belirlemeye çalıştık. Bu düşünceyle Elazığ türkülerinden oluşan bu eserde Elazığ yöresinin deyimleri, mahalli söyleyişleri, ikilemeler, yer adları, dualar, Türkiye Türkçesi yazı dilinden farklı olan morfolojik unsurları tespit etmeye çalıştık. Ayrıca eserde yer alan türkülerdeki özel adlar, mahallȋ söyleyiş ve kelimeler, Türkiye Türkçesi yazı dilinden farklı olan morfolojik unsurlar, ikilemeler ve deyimler tespit edilerek incelenmiştir.

Çalışmamızda, adı geçen eserde yer alan, 188 türkü, 9 beste, 42 hoyrat - uzun hava, 16 gazel, yöre meşklerinde icra edilen 9 klasik gazel güftesi, 42 tasavvufȋ eser, bir kısmı türkülü olan 45 oyun havası ve saz eseri incelenerek değerlendirilmiştir.Çalışma, bu türkülerde yer alan yöresel unsurları tespit etmek ve yöremiz türkülerine has dil özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. BURAN, Ahmet-İLHAN, Nadir (2008), Elazığ Yöresi Söz Varlığı, TDK. Yay, Ankara.
  2. BURAN, Ahmet (2008), “Gakgo/Gakgoş Kelimesinin Kökeni ve Anlamı”, Makaleler, Ankara, s. 160-164.
  3. BURAN, Ahmet (1996), Anadolu Ağızlarında İsim Çekim (Hâl) Ekleri, TDK. Yay, Ankara.
  4. EREN, Hasan (1999), Türk Dilinin Etimolojik Sözlüğü, Ankara.
  5. ERGİN, Muharrem (1981), Azeri Türkçesi, İstanbul.
  6. ERGİN, Muharrem (1985), Türk Dil Bilgisi, İstanbul.
  7. GÜLER, Zülfi (2012), Harput Ağzı, Elazığ.
  8. İPEK, Birol (2015), “Elazığ İli Ağızlarında di Ünleminin kuvvetlendirme Görevinde Kullanımı”, VII. Uluslar arası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu, 16-18 Ekim 2014, Elazığ.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Çimen Özçam * Bu kişi benim

Sunay Deniz * Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

15 Mart 2018

Gönderilme Tarihi

6 Mart 2017

Kabul Tarihi

17 Nisan 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Özçam, Ç., & Deniz, S. (2018). ELAZIĞ TÜRKÜLERİNDE YÖRESEL UNSURLAR. Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi, 4(1), 55-76. https://izlik.org/JA22TL83TT
AMA
1.Özçam Ç, Deniz S. ELAZIĞ TÜRKÜLERİNDE YÖRESEL UNSURLAR. Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi. 2018;4(1):55-76. https://izlik.org/JA22TL83TT
Chicago
Özçam, Çimen, ve Sunay Deniz. 2018. “ELAZIĞ TÜRKÜLERİNDE YÖRESEL UNSURLAR”. Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi 4 (1): 55-76. https://izlik.org/JA22TL83TT.
EndNote
Özçam Ç, Deniz S (01 Mart 2018) ELAZIĞ TÜRKÜLERİNDE YÖRESEL UNSURLAR. Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi 4 1 55–76.
IEEE
[1]Ç. Özçam ve S. Deniz, “ELAZIĞ TÜRKÜLERİNDE YÖRESEL UNSURLAR”, Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi, c. 4, sy 1, ss. 55–76, Mar. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA22TL83TT
ISNAD
Özçam, Çimen - Deniz, Sunay. “ELAZIĞ TÜRKÜLERİNDE YÖRESEL UNSURLAR”. Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi 4/1 (01 Mart 2018): 55-76. https://izlik.org/JA22TL83TT.
JAMA
1.Özçam Ç, Deniz S. ELAZIĞ TÜRKÜLERİNDE YÖRESEL UNSURLAR. Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi. 2018;4:55–76.
MLA
Özçam, Çimen, ve Sunay Deniz. “ELAZIĞ TÜRKÜLERİNDE YÖRESEL UNSURLAR”. Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi, c. 4, sy 1, Mart 2018, ss. 55-76, https://izlik.org/JA22TL83TT.
Vancouver
1.Çimen Özçam, Sunay Deniz. ELAZIĞ TÜRKÜLERİNDE YÖRESEL UNSURLAR. Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi [Internet]. 01 Mart 2018;4(1):55-76. Erişim adresi: https://izlik.org/JA22TL83TT