Vitamin D’nin iskelet sisteminde bilinen etkileri dışında diğer sistemler üzerinde de etkisi yapılan çalışmalarla ortaya çıkarılmış olup, son yıllarda klinik ve hayvan çalışmaları sıklıkla yapılmaktadır. D vitaminin çeşitli formları bulunmakla beraber en aktif ve etkili olanı, 1,25(OH)2D olarak bilinen kalstrioldur. Bu çalışmanın amacı ratlarda kalstriolun ağrı eşiği üzerine etkisinin değerlendirmesinde etkin ve güvenilir dozu saptamaktır. Deneyde 32 adet, Wistar Albino cinsi 2,5 aylık (240-260 gr) erkek sıçan kullanıldı. Hayvanlar her grupta 8 hayvan olacak şekilde rastgele 4 gruba ayrıldı. Gruplar; kontrol, vitamin D= 1 µg/kg, vitamin D= 10 µg/kg ve vitamin D= 100 µg/kg olarak belirlendi. Ağrı eşiğinin değerlendirilmesinde tail flick ve hot plate testleri kullanıldı. Ölçümler ilaç uygulamalarından önce 0. dakika ve ilaç sonrasını takiben 30, 60 ve 90. dakikalarda alındı ve süreler saniye cinsinden kaydedildi. Vitamin D= 10 µg/kg uygulanan grup diğer gruplara göre hem tail flick hem de hot plate testinde ağrıya dayanma süresini anlamlı olarak uzattı (p˂0.05). Çalışmamız sonucunda elde edilen etkin doz sayesinde, kalstriol kullanılarak yapılacak deneysel ağrı modellerinde kolaylık sağlanacak ve çalışmacılar için ekstra zaman kaybı ve hayvan kaybı yaşanmadan ileri çalışmalara katkı sağlanmış olacaktır.
Erciyes Üniveristesi BAP Birimi
TDK-2019-8949
Bu çalışma için Erciyes Üniversitesi Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından TDK-2019- 8949 numaralı BAP projesi desteği sağlandı.
In addition to the known effects of vitamin D on the skeletal system, its effects on other systems have been revealed by studies, and clinical and animal studies have been carried out frequently in recent years. Although there are various forms of vitamin D, the most active and effective is calstriol, known as 1,25(OH)2D. The aim of this study is to determine the effective and safe dose for the evaluation of the effect of calstriol on pain threshold in rats. In the experiment, 32 Wistar Albino male rats, 2.5 months old (240-260 gr) were used. The animals were randomly divided into 4 groups with 8 animals in each group. Groups; control, vitamin D= 1 µg/kg, vitamin D= 10 µg/kg and vitamin D= 100 µg/kg. Tail flick and hot plate tests were used to evaluate the pain threshold. Measurements were taken at the 0th minute before the drug administration and at the 30th, 60th and 90th minutes after the drug administration, and the times were recorded in seconds. Vitamin D= 10 µg/kg administered group significantly prolonged the pain tolerance time in both tail flick and hot plate test compared to the other groups (p˂0.05). Thanks to the effective dose obtained as a result of our study, experimental pain models using calstriol will be facilitated and further studies will be contributed without wasting extra time and animal loss for the researchers.
TDK-2019-8949
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Eczacılık ve İlaç Bilimleri |
Bölüm | Research Articles |
Yazarlar | |
Proje Numarası | TDK-2019-8949 |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2021 |
Kabul Tarihi | 12 Kasım 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |