Bu çalışmada, Porphyridium cruentum’un kültürünün yapılması, potansiyel antimikrobiyal ve antioksidan aktivitesinin analiz edilmesi amaçlandı. P. cruentum kültürlerinden elde edilen biyokütle, etanol, n-hekzan, metanol ekstreleri ve uçucu komponentlerin eldesi için işlemlerden geçirildi. Ekstrelerin antimikrobiyal, antioksidan aktiviteleri ve total fenolik içeriği in vitro test metodları ile araştırıldı. Ayrıca P. cruentum’un uçucu bileşenleri GC/GC-MS metodu ile aydınlatıldı. Diğer çözgen ekstreleri ile kıyaslandığında, sadece n-hekzan ekstresinde potansiyel antimikrobiyal aktivite gözlendi. Ayrıca, bu ekstre en iyi etkiyi Staphylococcus aureus ATCC 6538P’ye karşı gösterdi. Uçucu kısımları sadece Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853’e karşı etkiliydi. Total fenolik bileş ikler 62,45±2,0 mg Gallik Asit Eşdeğer/g Kuru Ağırlık mgGAE/gKA değeri ile en yüksek oranda n-hekzan ekstresinde bulundu. İstatistiksel olarak, etanol ekstresinin, radikal süpürme kapasitesi ve total fenolik içeriği arasında önemli bir korelasyon olduğu tespit edildi. Ekstrelerin antioksidan aktivite düzeyi test metoduna bağlı olarak farklılıklar gösterdi. Sonuç olarak, P. cruentum’un, potansiyel değerli antioksidan, antimikrobiyal içeriği ile doğal bileşiklerin önemli bir orijini ve yüksek bitkiler gibi diğer doğal kaynaklara güçlü bir alternatif olarak kabul edilebileceği düşünüldü.
In the present study, it was aimed to cultivate and analyze the potential antimicrobial and antioxidant activity of Porphyridium cruentum. The biomass achieved from P. cruentum cultures was processed to obtain ethanol, n-hexane, methanol extracts and volatile components. Antimicrobial, antioxidant activities and total phenolic contents of the extracts were investigated by in vitro test methods. In addition, volatile compounds of P. cruentum were elucidated by GC/GCMS. When compared to the other solvent extracts, a potential antimicrobial activity was observed only in the n-hexane extract. Besides, it showed the best activity against Staphylococcus aureus ATCC 6538P. Volatile parts were active only against Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853. The highest amount of total phenolic compounds was found as 62.45±2.0 mg Gallic Acid Equivalent/g Dry Weight mgGAE/gDW in the n-hexane extract. Statistically, a remarkable correlation was established between radical scavenging capacities and the total phenolic contents of the ethanol extracts. The level of antioxidant capacities varied according to the test methods. Consequently, it was thought that P. cruentum could be considered as an important origin of natural compounds and a strong alternative to the other natural sources such as higher plants, because of potentially valuable antioxidant, antimicrobial constutients.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Issue: 1 |