Bu
çalışma, okulöncesi eğitim kurumlara devam eden çocukların kahvaltı
alışkanlıkları, kahvaltıda tüketilen besinlerin tüketim sıklıklarının ve
ebeveynlerinin beslenme bilgi düzeylerinin saptanması amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Araştırma betimsel analizlerin gerçekleştirildiği tarama modelinde
yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, Konya ili Selçuklu ilçesinde
rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen okul öncesi eğitim kurumlarına devam 4-6
yaş dönemindeki çocukların ebeveynleri (n=230) oluşturmuştur. Araştırma
verileri yüz-yüze görüşme yöntemi ile anket formu ile toplanmıştır. Anket
formunda, çocuk ve ebeveynlere ait demografik bilgiler, kahvaltı
alışkanlıkları, kahvaltıda tüketilen besinlerin tüketim sıklıkları ile
ebeveynlerin beslenme bilgi düzeylerinin belirlenmesine yönelik soruların yer
aldığı üç bölümden oluşmaktadır. Araştırma bulgularına göre, katılımcıların
%53’ünün kadın, %47’sinin erkek olduğu belirlenmiştir. Çocukların %30'unun ana
öğünlerden herhangi birisini atladığı, %87.4'ünün düzenli bir şekilde evde veya
okulda kahvaltı yapmaktadır. Çocukların kahvaltı yapmama nedenleri iştahsızlık
(%69), çocuğun okula geç kalması veya ebeveynin işe geç kalkması (%31) olarak
belirtilmiştir. Çocukların kahvaltı yapma şekilleri incelendiğinde, %83.6’
sının aile ile birlikte, %11.9’unun televizyon karşısında, %4.5’inin ise tek
başına kahvaltı yaptığı tespit edilmiştir. Çocukların kahvaltıda her gün süt
(%54.3), peynir (%60), yumurta (%33), et ürünleri (%1.3), tereyağı (%26.5), bal
(%34.8), reçel/marmelat (%37.4), pekmez (%29.6), zeytin (%29.1), patates
kızartması (%3.9), çay/bitki çayı (%38.3) ve konsantre meyve suyu (%19.1) tükettikleri
belirlenmiştir. Ebeveynlerin beslenme bilgi puan ortalaması (±Sx)
60.76±1.262, babaların puan ortalaması 58.81±1.790, annelerin ise
62.49±1.766’dır. Araştırma bulguları katılımcıların büyük bir çoğunluğun
düzenli olarak kahvaltı yaptığını ancak kahvaltıda tüketilen süt, yumurta,
peynir gibi besinlerinin her gün tüketim sıklığının artırılması gerektiğini
ortaya koymuştur. Ayrıca, ebeveynlerin beslenme bilgi düzeylerinin
geliştirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Okul öncesi eğitim kurumlarında
uygulamaya dayalı beslenme eğitimi etkinliklerine yer verilmesi ve aile katılımının
sağlanması çocuk ve ebeveynlerde farkındalık oluşturulmasında etkili
olabilecektir.
This study was conducted to determine breakfast
habits, the frequency of food are consumed at breakfast and the nutrition
knowledge levels of their parents. The study was carried out using survey
method, which also involved descriptive analyses. The study group (n=230) is composed of the parents of 4-6 year olds
attending pre-school institutions in Selcuklu central district of Konya
province, which were chosen via random sampling method. Data for the study was collected via
face-to-face interviews using survey forms. In the survey form is composed of
three sections in which demographic information about the children and their
parents, breakfast habits and the frequency of breakfast foods and parents’
nutrition knowledge is required. According to the findings, it was determined
that 53% of participants are female and 47% are male. It was found that 30% of
the children skip one of the meals and 87.4% regularly have breakfast at home
or at school. The reasons why children do not have breakfast are cited as
follows: lack of appetite (69%), child’s being late for school or parent’s
being late for work (31%). When the way children have breakfast are examined:
83.6% have breakfast with their families, 11.9% have breakfast in front of TV,
4.5% have breakfast alone. It has been ascertained that children consume milk
(54.3%), cheese (60%), egg (33%), meat products (1.3%), butter (26.5%), honey
(34.8%), jam/marmalade (37.4%), molasses (29.6%), olive (29.1%), fries (3.9%),
tea/herbal tea (38.3%), and concentrated fruit juice, (19.1%). Parents mean
score (±Sx)
of nutrition knowledge is 60.76±1.262; while fathers’
mean score is 58.81±1.790, mothers’ mean score is 62.49±1.766. Research
findings revealed that most of the participants have breakfast regularly;
however, the consumption daily frequency of breakfast food like milk, egg and
cheese need to increase. Besides, it was also concluded that parents’ level of
knowledge about nutrition should be improved. Giving place to practical
nutrition education activities and ensuring family participation can be
influential in creating awareness in children and parents.
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
---|---|
Diğer ID | sbf kongre poster tam metin |
Bölüm | Poster Bildiri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 13 Mart 2017 |
Gönderilme Tarihi | 11 Mart 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 II. Ulusal Sağlık Bilimleri Kongre Kitabı |