Bu çalışmada, Kırşehir İli
Merkez İlçe’de sığır besiciliği yapan işletmelerin yapısal, teknik ve ekonomik
özellikleri araştırılmıştır. Araştırmanın materyalini, ildeki sığır besi
işletmeleri arasından tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilen 45 adet işletmeden
sağlanan veriler oluşturmuştur. İşletmeler ölçekleri itibariyle; 1-20 baş
hayvana sahip olanlar küçük ölçekli, 21-50 baş hayvana sahip olanlar orta
ölçekli, 51-150 baş hayvana sahip olanlar da büyük ölçekli işletmeler olarak gruplandırılmıştır.
Araştırmada maliyeti oluşturan masraf unsurlarının dağılımı incelendiğinde;
besi materyalinin %42.95; yemin %33.09; işçiliğin %9.63; veteriner-sağlık
giderlerinin %1.73; bakım-onarım %1.64; amortisman giderlerinin %1.56; diğer
giderlerin %0,84 oranında olduğu tespit edilmiştir. İldeki sığır besiciliğinde besi
başı canlı ağırlığı 215.2 kg, besi sonu canlı ağırlığı 464.7 kg ve ortalama
besi süresi de 241.1 gün olarak bulunmuştur. Ortalama günlük canlı ağırlık
artışı 1.033 g olarak
hesaplanmıştır. Araştırma alanında,
7.8 kg kesif yem tüketildiği tespit edilmiştir. Canlı
ağırlık artış maliyeti küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerde sırasıyla 9.7
TL, 8.8 TL ve 7.8 TL olarak hesaplanmış ve aradaki fark önemli bulunmuştur
(P<0.001). Sonuç olarak, büyük ve orta ölçekli işletmeler sırasıyla 606
TL/baş ve 132 TL/baş kâr elde ederken, küçük ölçekli işletmeler 492 TL/baş
zarar etmişlerdir.
In this study, the structural, technical,
economical characteristics of cattle fattening enterprises in central district
of Kırşehir province were examined. The data used in the study obtained from
randomly selected 45 cattle fattening enterprises in the province. The enterprises
were grouped in to three categories, namely small scale (1-20 heads), medium
scale (21-50 heads) and large scale (51-150 heads). The proportions of cost of
feed, labour, vets-and-meds, depreciation-repair-maintenance and miscellaneous
expenses in the total cost accounted for 42.95%, 33.09%, 9.63%, 1.73%,
1.64%,1.56% and 0.84% respectively. The
initial live-weight was 215.2 kg/head at the onset of fattening, 464.7 kg/head
at the end of fattening. The average fattening period, daily live-weight gain
and were calculated to be 241.1 days and 1.033 g/head respectively. In research
area, it was determined that for
kg
consumed. Cost of live weight gain for small scale, medium scale and large scale
enterprises were calculated as 9.7, 8.8, 7.8 TL respectively and difference was
statistically significant (P<0.001). As a result, the profit for large and
medium scale enterprises were determined as 606 TL/head ve 132 TL/head
respectively and, 492 TL/head negative profit determined for small scale
enterprises.
Bölüm | Araştıma |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2017 |
Gönderilme Tarihi | 3 Temmuz 2017 |
Kabul Tarihi | 6 Mart 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |