Şanlıurfa İlinde Satışa Sunulan Kıymalarda Premi®Test ile Antibiyotik İlaç Kalıntılarının Tespiti
Yıl 2019,
, 128 - 131, 25.12.2019
Mehmet Emin Aydemir
,
Serap Kiliç Altun
,
Hisamettin Durmaz
Öz
Hayvanlarda antibiyotik ilaçların uygun olmayan şekilde kullanılması, antibiyotik dirençli mikroorganizmaların gelişimini ve yayılmasını kolaylaştırabilir ve ayrıca hayvansal gıdalarda antibiyotik kalıntı oluşumunu hızlandırabilir. Bu çalışmanın amacı, Şanlıurfa ilinde kasaplarda satışa sunulan sığır ve koyun kıymalarında antibiyotik ilaç kalıntılarının varlığını tespit ederek halk sağlığı açısından risk oluşturup oluşturmadığını değerlendirmektir. Bu çalışma kapsamında farklı zaman aralıklarında kasaplardan rastgele 20 sığır, 20 koyun olmak üzere toplam 40 kıyma örneği Premi®Test ile antibiyotik ilaç kalıntılarının tespiti amacıyla analiz edilmiştir. Sığır kıyma örneklerinin 10 adedinde (%50) pozitif, koyun kıyma örneklerinin 12 adedinde (%60) pozitif sonuç görülmüştür. Çalışma bulgularına göre Şanlıurfa ilinde kasaplarda satışa sunulan sığır ve koyun kıymalarında antibiyotik ilaç kalıntısının olduğu tespit edilmiş olup bu kıymaların tüketilmesinin halk sağlığı açısında risk oluşturabileceği kanaatine varılmıştır.
Kaynakça
- Anonim, 2018: http://www.vetfarmatoks.org.tr/EYarsan_Kalinti.pdf Erişim tarihi; 11.10.2018.
- Baynes RE, Keith D, Lindsey K, Danielle M, Tara M, Geof S, Lisa T, Ronette G, Jennifer D, Jim ER, 2016: Health concerns and management of select veterinary drug residues. Food and Chemical Toxicology, 88, 112-122.
- Benito E, Urraca JL, Moreno MC, 2009. Quantitative determination of penicillin V and amoxicillin in feed samples by pressurised liquid extraction and liquid chromatography with ultraviolet detection. J. Pharm. Biomed., 49, 289-294.
- Dipeolu MA, Alonge DO, 2002: Residues of streptomycin antibiotic in meat sold for human consumption in some states of SW Nigeria. Archivos De Zootecnia, 51(196), 477-480.
- Garci´a AM, Gamiz L, Lara FJ, Iruela MD, Cruces C, 2009. Applications of capillary electrophoresis to the determination of antibiotics in food and environmental samples. Anal. Bioanal. Chem., 395, 967-986.
- Khong SP, Gremaud E, Richoz J, Delatour T, Guy PA, Stadler RH, Mottier P, 2004. Analysis of matrix-bound nitrofuran residues in worldwide -originated honeys by isotope dilution highperformance liquid chromatography-tandem mass spectrometry. J. Agr. Food Chem., 52, 5309-5315.
- Njoga EO, Onunkwo JI, Okoli CE, Ugwuoke WI, Nwanta JA, Chah KF, 2018: Assessment of antimicrobial drug administration and antimicrobial residues in food animals in Enugu State, Nigeria. Tropical Animal Health and Production, 50(4), 897-902.
- Oruç HH, Cengiz M, Bağdaş D, Uzunoğlu İ, 2007: Sığır etlerinde streptomisin ve sulfametazin (sulfadimidin) kalıntıları. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 26(1-2), 17-20.
- Rakotoharinome M, Pognon D, Randriamparany T, Ming JC, Idoumbin JP, Cardinale E, Porphyre V, 2014: Prevalence of antimicrobial residues in pork meat in Madagascar. Tropical Animal Health and Production, 46(1), 49-55.
- Tekgül Y, 2013: Aydın ilinde satışa sunulan broiler etlerinde bazı antibiyotik kalıntılarının varlığının araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Aydın.
- Temamoğulları F, Sezai K, 2010: Ankara piyasasında satılan sütlerde bazı antibiyotik kalıntılarının ince tabaka kromatografisi ve biyootografik yöntemle saptanması. Journal of the Faculty of Veterinary Medicine, University of Kafkas, 16(2), 187-191.
- Tollefson L, Karp BE, 2004: Human health impact from antimicrobial use in food animals. Medecine et Maladies Infectieuses, 34, 514-521.
- Van Den Ba AE, Stobberıngh EE, 2000: Epidemiology of resistance to antibiotics: Links between animals and humans. International Journal of Antimicrobial Agents, 14, 327-335.
- Weiss C, Conte A, Milandri C, Scortichini G, Semprini P, Usberti R, Migliorati G, 2007. Veterinary drugs residue monitoring in Italian poultry: Current strategies and possible developments. Food Cont., 18, 1068-1076.
- Yüksek N, 2001: Etlerde antibiyotik kalıntılarının aranması üzerinde çalışmalar. Journal of the Faculty of Veterinary Medicine, 20, 85-90.
- Yıldız, T, 2014: Tavuk Etinde Antibiyotik Kalıntılarının Hplc Yöntemiyle Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
- Yıbar A, Soyutemiz E, 2013: Gıda değeri olan hayvanlarda antibiyotik kullanımı ve muhtemel kalıntı riski. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 8(1), 97-104.
Detection of Antibiotic Drug Residues with Premi®Test in Sold Meats in Şanlıurfa Province
Yıl 2019,
, 128 - 131, 25.12.2019
Mehmet Emin Aydemir
,
Serap Kiliç Altun
,
Hisamettin Durmaz
Öz
Improper use of antibiotic drugs in animals may facilitate the development and diffusion of antibiotic resistant organisms and may also accelerate the formation of antibiotic residues in animal products. The aim of this study was to evaluate the presence of antibiotic drug residues in the beef and sheep minced meat that are offered for sale in the butcheries of Şanlıurfa and to determine whether they pose a risk for public health. Within the scope of this study, a total of 40 different minced meat samples (20 beef and 20 sheep) were collected from butcheries at different time intervals and antibiotic drug residues has been analyzed by Premi®Test. Positive results has been obtained in 10(50%) of the minced beef meat samples and 12 (60%) of the minced sheep meat samples. According to the findings of the study, it was found that there was of antibiotic drug residues in beef and sheep minced meat samples which were sold in butchers in Şanlıurfa province. It was concluded that consuming such minced meats would pose a risk to public health.
Kaynakça
- Anonim, 2018: http://www.vetfarmatoks.org.tr/EYarsan_Kalinti.pdf Erişim tarihi; 11.10.2018.
- Baynes RE, Keith D, Lindsey K, Danielle M, Tara M, Geof S, Lisa T, Ronette G, Jennifer D, Jim ER, 2016: Health concerns and management of select veterinary drug residues. Food and Chemical Toxicology, 88, 112-122.
- Benito E, Urraca JL, Moreno MC, 2009. Quantitative determination of penicillin V and amoxicillin in feed samples by pressurised liquid extraction and liquid chromatography with ultraviolet detection. J. Pharm. Biomed., 49, 289-294.
- Dipeolu MA, Alonge DO, 2002: Residues of streptomycin antibiotic in meat sold for human consumption in some states of SW Nigeria. Archivos De Zootecnia, 51(196), 477-480.
- Garci´a AM, Gamiz L, Lara FJ, Iruela MD, Cruces C, 2009. Applications of capillary electrophoresis to the determination of antibiotics in food and environmental samples. Anal. Bioanal. Chem., 395, 967-986.
- Khong SP, Gremaud E, Richoz J, Delatour T, Guy PA, Stadler RH, Mottier P, 2004. Analysis of matrix-bound nitrofuran residues in worldwide -originated honeys by isotope dilution highperformance liquid chromatography-tandem mass spectrometry. J. Agr. Food Chem., 52, 5309-5315.
- Njoga EO, Onunkwo JI, Okoli CE, Ugwuoke WI, Nwanta JA, Chah KF, 2018: Assessment of antimicrobial drug administration and antimicrobial residues in food animals in Enugu State, Nigeria. Tropical Animal Health and Production, 50(4), 897-902.
- Oruç HH, Cengiz M, Bağdaş D, Uzunoğlu İ, 2007: Sığır etlerinde streptomisin ve sulfametazin (sulfadimidin) kalıntıları. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 26(1-2), 17-20.
- Rakotoharinome M, Pognon D, Randriamparany T, Ming JC, Idoumbin JP, Cardinale E, Porphyre V, 2014: Prevalence of antimicrobial residues in pork meat in Madagascar. Tropical Animal Health and Production, 46(1), 49-55.
- Tekgül Y, 2013: Aydın ilinde satışa sunulan broiler etlerinde bazı antibiyotik kalıntılarının varlığının araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Aydın.
- Temamoğulları F, Sezai K, 2010: Ankara piyasasında satılan sütlerde bazı antibiyotik kalıntılarının ince tabaka kromatografisi ve biyootografik yöntemle saptanması. Journal of the Faculty of Veterinary Medicine, University of Kafkas, 16(2), 187-191.
- Tollefson L, Karp BE, 2004: Human health impact from antimicrobial use in food animals. Medecine et Maladies Infectieuses, 34, 514-521.
- Van Den Ba AE, Stobberıngh EE, 2000: Epidemiology of resistance to antibiotics: Links between animals and humans. International Journal of Antimicrobial Agents, 14, 327-335.
- Weiss C, Conte A, Milandri C, Scortichini G, Semprini P, Usberti R, Migliorati G, 2007. Veterinary drugs residue monitoring in Italian poultry: Current strategies and possible developments. Food Cont., 18, 1068-1076.
- Yüksek N, 2001: Etlerde antibiyotik kalıntılarının aranması üzerinde çalışmalar. Journal of the Faculty of Veterinary Medicine, 20, 85-90.
- Yıldız, T, 2014: Tavuk Etinde Antibiyotik Kalıntılarının Hplc Yöntemiyle Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
- Yıbar A, Soyutemiz E, 2013: Gıda değeri olan hayvanlarda antibiyotik kullanımı ve muhtemel kalıntı riski. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 8(1), 97-104.