Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Yerli ve Melez Koyun Genotiplerinde Süt Yağ Asidi Profillerinin Araştırılması

Yıl 2020, , 126 - 132, 23.12.2020
https://doi.org/10.31196/huvfd.760912

Öz

Yağ asitlerinin insan sağlığı açısından hastalıkları önleyici ve tedavi edici özelliği vardır. Ayrıca süt ve süt ürünlerinde kaliteyi etkileyen önemli bir parametredir. Dolayısıyla hayvansal ürünlerde yağ asidi kompozisyonun belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu araştırma Akkaraman (Akk), Bafra (Baf) ve Bafra x Akkaraman (F1) koyunlarda süt yağ asidi kompozisyonunun belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yağ asidi kompozisyonu, her genotipten rastgele seçilen 12 koyundan laktasyonun başlangıç, orta ve son dönemlerinde alınan süt örnekleri ile Gaz Kromatografi Kütle Spektrofotometrisi yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Laktasyon boyunca Akk, Baf ve F1 genotipi koyunlarda belirlenen genel ortalama toplam doymuş yağ asidi (ΣDYA) oranı sırasıyla %64,66±0,40; 60,61±0,97 ve 58,23±0,81; toplam doymamış yağ asidi oranı (ΣDŞYA) %35,06±0,40; 38,97±1,00 ve 41,29±0,78; Σω6/Σω3 oranı 4,16±0,16; 4,44±0,17 ve 4,36±0,26; Besleyici Değer (BD) 1,43±0,03; 1,44±0,05 ve 1,38±0,04; Aterojenik Indeks (AI) değeri 1,69±0,04; 1,41±0,08 ve 1,25±0,04; Trombojenik Indeks (TI) değeri ise 1,50±0,02; 1,33±0,09 ve 1,13±0,04 olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, belirlenen yağ asidi kompozisyonun koyun sütü için bildirilen değerlere uyumlu olduğu tespit edilirken; genotip grupları arasında bazı yağ asidi profilleri bakımından farklılık olduğu söylenebilir.

Destekleyen Kurum

Ankara Üniversitesi BAP Koordinatörlü

Proje Numarası

16L0239013

Teşekkür

Bu araştırma Ankara Üniversitesi BAP Koordinatörlüğü tarafından (Proje no: 16L0239013) desteklenmiştir.

Kaynakça

  • Anonim, 2001: Statistical package for the social science for Windows. Statistical innovations INC (Serial Number: 9024147), USA.
  • Boyazoglu J, Morand-Fehr P, 2001: Mediterranean dairy sheep and goat products and their quality. Small Ruminant Research, 40, 1-11
  • Chilliard Y, Ferlay A, 2004: Dietary lipids and forages interactions on cow and goat milk fatty acid composition and sensory properties. Reprod. Nutr. Dev., 44, 467-492.
  • Chiofalo B, Liotta L, Zumbo A, Chıofalo V, 2004: Administration of olive cake for ewe feeding: effect on milk yield and composition. Small Rumin. Res., 55, 169-176.
  • Çakmakçı S, Kahyaoğlu DT, 2012: Yağ asitlerinin sağlık ve beslenme üzerine etkileri. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 5 (2), 133-137.
  • Çelebi Ş, Karaca H, 2006: Yumurtanın besin değeri kolesterol içeriği ve yumurtayı n-3 yağ asitlerince zenginleştirmeye yönelik çalışmalar. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 37(2), 257-265.
  • Çelebi Ş, Kaya A, 2008: Konjuge linoleik asitin biyolojik özellikleri ve hayvansal ürünlerde miktarını artırmaya yönelik bazı çalışmalar. Hayvansal Üretim, 49(1), 62-68.
  • Goudjil H, Fontecha J, Luna P, De La Fuente MA, Alonso L, Juárez M, 2004: Quantitative characterization of unsaturated and trans fatty acids in ewe’s milk fat. Lait, 84, 473-482.
  • Karaca O, Akyüz N, Andiç S, Altın T, 2003: Karakaş koyunlarının süt verim özellikleri. Turk J Vet Anim Sci., 27, 589-594.
  • Kayahan M, 2009: Sağlıklı beslenme açısından trans yağ asitleri. s. 7-11. II. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu.
  • Kondyli E, Svarnas C, Samelis J, Katsiari MC, 2012: Chemical composition and microbiological quality of ewe and goat milk of native Greek breeds. Small Ruminant Research, 103(2), 194-199.
  • Luna P, Juárez M, De La Fuente, MA, 2005: Validation of a rapid milk fat separation method to determine the fatty acid profile by Gas Chromatography. Journal of Dairy Science, 88, 3377-3381.
  • Mierlita D, Daraban S, Lup F, 2011a: Effects of breed on milk fatty acid profile in dairy ewes, with particular reference to cis-9, trans-11 conjugated linoleic acid. South African Journal of Animal Science, 41, 223-231.
  • Mierlita D, Padeanu I, Maerescu C, Chereji I, Halma E, Lup F, 2011b: Comparative study regarding the fatty acids profile in sheep milk related to the breed and parity. Analele Universitatii din Oradea, 10, 221-232.
  • Ocak E, Bingöl M, Gökdal Ö, 2009: Van Yöresinde yetiştirilen Norduz koyunlarının süt bileşimi ve süt verim özellikleri. YYU J AGR SCI., 19(2), 85-89.
  • Özbeyaz C, 2012: Sığır yetiştiriciliği ders notları. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı, Ankara.
  • Park YW, Ju´Arez M. Ramosc M, Haenlein GFW, 2007: Physico-chemical characteristics of goat and sheep milk. Small Ruminant Research, 68, 88–113.
  • Parodi PW, 2006: Conjugated linoleic acid and other anticarcinogenic agents of bovine milk fat. J Dairy Sci, 82(6), 1339-49.
  • Payandeh S, Kafilzadeh F, Juárez M, De La Fuente, MA Ghadimi D, Marín AM, 2016: Extensive analysis of milk fatty acids in two fat-tailed sheep breeds during lactation. Tropical animal health and production, 48(8), 1613-1620.
  • Pulina G, NUDDA A, BATTACONE G, CANNAS A, 2006: Effects of nutrition on the contents of fat, protein, somatic cells, aromatic compounds, and undesirable substances in sheep milk. Animal Feed Science and Technology, 131, 255–291.
  • Rozbicka-Wieczorek A, Radzik-Rant A, Rant W, Czauderna M, 2013: The content of conjugated linoleic acid (CLA) isomer groups in milk of two Polish sheep breeds determined by silver ion liquid chromatography (Ag+-HPLC). Folia biologica, 61(1-2), 107-111.
  • Rozbicka-Wieczorek AJ, Radzik-Rant A, Rant W, Kuczynska B, Czauderna M, 2015: Characterization of the milk lipid fraction in non-dairy sheep breeds. Archives Animal Breeding, 58, 395-401.
  • Simopoulos AP, 2008: The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases. Experimental Biology and Medicine, 233, 674-688.
  • Sinanoglou VJ, Koutsouli P, Fotakis C, Sotiropoulou G, Cavouras D, Bizelıs I, 2015: Assessment of lactation stage and breed effect on sheep milk fatty acid profile and lipid quality indices. Dairy Sci. & Technol., 95, 509.
  • Talpur FN, Bhanger MI, Memon NN, 2009: Milk fatty acid composition of indigenous goat and ewe breeds from Sindh, Pakistan. Journal of Food Composition and Analysis, 22, 59-64.
  • Tekelioğlu O, Çimen M, 2011: Yaz mevsimi başlangıcında makineli sağımla elde edilen sütlerde asitlik analizi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 6(3), 23-26.
  • Tsiplakou E, Kominakis A, ZERVAS G, 2008: The interaction between breed and diet on CLA and fatty acids content of milk fat of four sheep breeds kept indoors or at grass. Small Ruminant Research, 74, 179-187.
  • Tsiplakou E, ZERVAS G, 2008: The effect of dietary inclusion of olive tree leaves and grape marc on the content of conjugated linoleic acid and vaccenic acid in the milk of dairy sheep and goats. Journal of Dairy Research, 75, 270-278.
  • Uğur M, Nazlı B, Bostan K, 2003: Gıda hijyeni. Teknik Yayınevi.

Investigation of Milk Fatty Acid Profiles in Some Native and Crossbred Sheep Genotypes

Yıl 2020, , 126 - 132, 23.12.2020
https://doi.org/10.31196/huvfd.760912

Öz

Fatty acids have preventive and therapeutic properties in terms of human health. It is also important parameter affecting the milk quality and dairy products. Therefore, determining the fatty acid composition in animal products is of great importance. This research was carried out to determine milk fatty acid composition in Akkaraman (Akk), Bafra (Baf) and Bafra x Akkaraman (F1) sheep. Fatty acid composition was determined by using Gas Chromatography Mass Spectrophotometry method with milk samples taken from 12 sheep selected randomly from each genotype at the beginning, middle and end of lactation. The overall means in sheep from Akkaraman, Bafra ve Bafra x Akkaraman F1 were found as %64,66±0,40; 60,61±0,97 and 58,23±0,81 for total saturated fatty acids rate (ΣSFA); %35,06±0,40; 38,97±1,00 and 41,29±0,78 for total unsaturated fatty acids rate (ΣUFA); 4,16±0,16; 4,44±0,17 and 4,36±0,26 for Σω6/Σω3 rate; 1,43±0,03; 1,44±0,05 and 1,38±0,04 for Nutritive Value; 1,69±0,04; 1,41±0,08 and 1,25±0,04 for Atherogenic Index (AI); 1,50±0,02; 1,33±0,09 and 1,13±0,04 for Thrombogenic Index (TI), respectively. As a result, it is determined that the determined fatty acid composition is compatible with the values reported for sheep milk; It may be said that there are differences between genotype groups in terms of some fatty acid profiles.

Proje Numarası

16L0239013

Kaynakça

  • Anonim, 2001: Statistical package for the social science for Windows. Statistical innovations INC (Serial Number: 9024147), USA.
  • Boyazoglu J, Morand-Fehr P, 2001: Mediterranean dairy sheep and goat products and their quality. Small Ruminant Research, 40, 1-11
  • Chilliard Y, Ferlay A, 2004: Dietary lipids and forages interactions on cow and goat milk fatty acid composition and sensory properties. Reprod. Nutr. Dev., 44, 467-492.
  • Chiofalo B, Liotta L, Zumbo A, Chıofalo V, 2004: Administration of olive cake for ewe feeding: effect on milk yield and composition. Small Rumin. Res., 55, 169-176.
  • Çakmakçı S, Kahyaoğlu DT, 2012: Yağ asitlerinin sağlık ve beslenme üzerine etkileri. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 5 (2), 133-137.
  • Çelebi Ş, Karaca H, 2006: Yumurtanın besin değeri kolesterol içeriği ve yumurtayı n-3 yağ asitlerince zenginleştirmeye yönelik çalışmalar. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 37(2), 257-265.
  • Çelebi Ş, Kaya A, 2008: Konjuge linoleik asitin biyolojik özellikleri ve hayvansal ürünlerde miktarını artırmaya yönelik bazı çalışmalar. Hayvansal Üretim, 49(1), 62-68.
  • Goudjil H, Fontecha J, Luna P, De La Fuente MA, Alonso L, Juárez M, 2004: Quantitative characterization of unsaturated and trans fatty acids in ewe’s milk fat. Lait, 84, 473-482.
  • Karaca O, Akyüz N, Andiç S, Altın T, 2003: Karakaş koyunlarının süt verim özellikleri. Turk J Vet Anim Sci., 27, 589-594.
  • Kayahan M, 2009: Sağlıklı beslenme açısından trans yağ asitleri. s. 7-11. II. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu.
  • Kondyli E, Svarnas C, Samelis J, Katsiari MC, 2012: Chemical composition and microbiological quality of ewe and goat milk of native Greek breeds. Small Ruminant Research, 103(2), 194-199.
  • Luna P, Juárez M, De La Fuente, MA, 2005: Validation of a rapid milk fat separation method to determine the fatty acid profile by Gas Chromatography. Journal of Dairy Science, 88, 3377-3381.
  • Mierlita D, Daraban S, Lup F, 2011a: Effects of breed on milk fatty acid profile in dairy ewes, with particular reference to cis-9, trans-11 conjugated linoleic acid. South African Journal of Animal Science, 41, 223-231.
  • Mierlita D, Padeanu I, Maerescu C, Chereji I, Halma E, Lup F, 2011b: Comparative study regarding the fatty acids profile in sheep milk related to the breed and parity. Analele Universitatii din Oradea, 10, 221-232.
  • Ocak E, Bingöl M, Gökdal Ö, 2009: Van Yöresinde yetiştirilen Norduz koyunlarının süt bileşimi ve süt verim özellikleri. YYU J AGR SCI., 19(2), 85-89.
  • Özbeyaz C, 2012: Sığır yetiştiriciliği ders notları. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı, Ankara.
  • Park YW, Ju´Arez M. Ramosc M, Haenlein GFW, 2007: Physico-chemical characteristics of goat and sheep milk. Small Ruminant Research, 68, 88–113.
  • Parodi PW, 2006: Conjugated linoleic acid and other anticarcinogenic agents of bovine milk fat. J Dairy Sci, 82(6), 1339-49.
  • Payandeh S, Kafilzadeh F, Juárez M, De La Fuente, MA Ghadimi D, Marín AM, 2016: Extensive analysis of milk fatty acids in two fat-tailed sheep breeds during lactation. Tropical animal health and production, 48(8), 1613-1620.
  • Pulina G, NUDDA A, BATTACONE G, CANNAS A, 2006: Effects of nutrition on the contents of fat, protein, somatic cells, aromatic compounds, and undesirable substances in sheep milk. Animal Feed Science and Technology, 131, 255–291.
  • Rozbicka-Wieczorek A, Radzik-Rant A, Rant W, Czauderna M, 2013: The content of conjugated linoleic acid (CLA) isomer groups in milk of two Polish sheep breeds determined by silver ion liquid chromatography (Ag+-HPLC). Folia biologica, 61(1-2), 107-111.
  • Rozbicka-Wieczorek AJ, Radzik-Rant A, Rant W, Kuczynska B, Czauderna M, 2015: Characterization of the milk lipid fraction in non-dairy sheep breeds. Archives Animal Breeding, 58, 395-401.
  • Simopoulos AP, 2008: The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases. Experimental Biology and Medicine, 233, 674-688.
  • Sinanoglou VJ, Koutsouli P, Fotakis C, Sotiropoulou G, Cavouras D, Bizelıs I, 2015: Assessment of lactation stage and breed effect on sheep milk fatty acid profile and lipid quality indices. Dairy Sci. & Technol., 95, 509.
  • Talpur FN, Bhanger MI, Memon NN, 2009: Milk fatty acid composition of indigenous goat and ewe breeds from Sindh, Pakistan. Journal of Food Composition and Analysis, 22, 59-64.
  • Tekelioğlu O, Çimen M, 2011: Yaz mevsimi başlangıcında makineli sağımla elde edilen sütlerde asitlik analizi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 6(3), 23-26.
  • Tsiplakou E, Kominakis A, ZERVAS G, 2008: The interaction between breed and diet on CLA and fatty acids content of milk fat of four sheep breeds kept indoors or at grass. Small Ruminant Research, 74, 179-187.
  • Tsiplakou E, ZERVAS G, 2008: The effect of dietary inclusion of olive tree leaves and grape marc on the content of conjugated linoleic acid and vaccenic acid in the milk of dairy sheep and goats. Journal of Dairy Research, 75, 270-278.
  • Uğur M, Nazlı B, Bostan K, 2003: Gıda hijyeni. Teknik Yayınevi.
Toplam 29 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Cerrahi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mücahit Kahraman 0000-0002-7757-2483

Banu Yüceer Özkul 0000-0002-7036-6230

Proje Numarası 16L0239013
Yayımlanma Tarihi 23 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 30 Haziran 2020
Kabul Tarihi 23 Ekim 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020

Kaynak Göster

APA Kahraman, M., & Yüceer Özkul, B. (2020). Bazı Yerli ve Melez Koyun Genotiplerinde Süt Yağ Asidi Profillerinin Araştırılması. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 9(2), 126-132. https://doi.org/10.31196/huvfd.760912
AMA Kahraman M, Yüceer Özkul B. Bazı Yerli ve Melez Koyun Genotiplerinde Süt Yağ Asidi Profillerinin Araştırılması. Harran Univ Vet Fak Derg. Aralık 2020;9(2):126-132. doi:10.31196/huvfd.760912
Chicago Kahraman, Mücahit, ve Banu Yüceer Özkul. “Bazı Yerli Ve Melez Koyun Genotiplerinde Süt Yağ Asidi Profillerinin Araştırılması”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 9, sy. 2 (Aralık 2020): 126-32. https://doi.org/10.31196/huvfd.760912.
EndNote Kahraman M, Yüceer Özkul B (01 Aralık 2020) Bazı Yerli ve Melez Koyun Genotiplerinde Süt Yağ Asidi Profillerinin Araştırılması. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 9 2 126–132.
IEEE M. Kahraman ve B. Yüceer Özkul, “Bazı Yerli ve Melez Koyun Genotiplerinde Süt Yağ Asidi Profillerinin Araştırılması”, Harran Univ Vet Fak Derg, c. 9, sy. 2, ss. 126–132, 2020, doi: 10.31196/huvfd.760912.
ISNAD Kahraman, Mücahit - Yüceer Özkul, Banu. “Bazı Yerli Ve Melez Koyun Genotiplerinde Süt Yağ Asidi Profillerinin Araştırılması”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 9/2 (Aralık 2020), 126-132. https://doi.org/10.31196/huvfd.760912.
JAMA Kahraman M, Yüceer Özkul B. Bazı Yerli ve Melez Koyun Genotiplerinde Süt Yağ Asidi Profillerinin Araştırılması. Harran Univ Vet Fak Derg. 2020;9:126–132.
MLA Kahraman, Mücahit ve Banu Yüceer Özkul. “Bazı Yerli Ve Melez Koyun Genotiplerinde Süt Yağ Asidi Profillerinin Araştırılması”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 9, sy. 2, 2020, ss. 126-32, doi:10.31196/huvfd.760912.
Vancouver Kahraman M, Yüceer Özkul B. Bazı Yerli ve Melez Koyun Genotiplerinde Süt Yağ Asidi Profillerinin Araştırılması. Harran Univ Vet Fak Derg. 2020;9(2):126-32.