Bu çalışma, un üreticilerinin Örgütsel Teori Kuramlarını kendi süreçlerine nasıl uyarladıklarını ve un üreticilerinin rakipleriyle rekabet edebilmesi için hangi örgütsel çevresel ve yapısal faktörlerden yararlanması gerektiğini, hangi örgüt kültürüne sahip olması ve hangi örgütsel sistemlerin uygulaması gerektiğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, bu çalışma açık ve kesin verilerine ulaşılabilen bir un üreticisini analiz etmekte ve çalışma üreticinin kuruluşu, üyeleri, çevresi ve paydaşları için önemli bulgular sunmaktadır. Ayrıca çalışma örnek un üreticisi HIDIROĞLU UN SANAYİ üreticisinin analizlerinden yararlanarak, hangi örgütsel yapının ve uygulamanın bir un üreticisinin faaliyetlerinde başarılı olabilmesi için daha uygun olacağı hakkında değerlendirilme yapılmasına olanak sağlamaktadır.
Bu çalışmada, örnek un üreticisi üzerinde analizler yapılırken; üreticinin örgüt yapısının açık bir hiyerarşiye sahip olduğu gözlenmiştir. Örgüt, ölçüm, dokümantasyon ve bilgi yönetimine önem vermektedir. Kontrol mekanizması iyileştirilmiş ve şirket yapısındaki her aşamada istikrar gözlenmiştir. Yüksek standardizasyon örgütün temel özelliğidir.
Gözlem yapılan un üreticisinin analizlerinin bir neticesi olarak, “un üreticilerinin standartlar ve prosedürler belirlemesi ve sürekli bir başarı elde etmek için sade bir hiyerarşi ile çalışanlar için açık bir görev tanımına sahip olması oldukça önemlidir” fikrine ulaşılmıştır. Öte yandan, bu çalışmanın sınırlılığı olarak, Örgütsel Teori Kuramlarından İç Süreç Modeli’nden ya da Akılcı Hedef Modeli’nden hangisinin un üreticileri için daha uygun olup olmadığı hakkında net bir sonuca varılamamasıdır.
Örgüt Kültürü Örgütsel Teori Un Üreticileri Örgüt Yapısı Örgütsel Faktörler
8. Uluslararası EMI Girişimcilik & Sosyal Bilimler Kongresi 17-19 Kasım 2022, Aksaray – Kapadokya / Türkiye - En İyi Bildiri Ödülü'ne layık görülen bildiridir.
This study aims to examine how flour producers implement Organizational Theory Principles to their process and to define which organizational environmental and structural factors, culture and systems are appropriate for flour companies in order to improve companies’ success and entreprenuerial skills. For this purpose, this study analyzes a flour company and provides implications of the findings and limitations for the organization, its members, environment and stakeholders.
In this study, while examining on flour companies, a clear hierarchy in the organizations is observed in general. The flour producer HIDIROĞLU FLOUR MILLS taken as an example in the study gives importance to measurement, documentation and information systems management. The control mechanism is improved and the stability can be observed in every stages on the organizational structure. High standardization is a main feature of the company.
As a result of analyses of the flour producer taken as an example, the study come up with the idea: “it is crucial for flour producers to set standards and procedures, and have clear task definition in a plain hierarchy to achieve constant success”. On the other hand, the system boundary for this study is among Organizational Theory Principles whether Internal Process Model or Rational Goal Model is more suitable for flour producers and their entrepreneurial facilities.
Organizational Culture Organizational Theory Flour Producers Organizational Structure Organizational Factors
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | İşletme |
Bölüm | Articles |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 22 Ağustos 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 24 Ağustos 2023 |
Gönderilme Tarihi | 19 Kasım 2022 |
Kabul Tarihi | 17 Temmuz 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 7 Sayı: 12 |
Journal EMI e-mail Adresi: internationaljournalemi@gmail.com
JOURNAL EMI Creative Commons Attribution 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.