Bu çalışmada, farklı konsantrasyonlarda (% 0.1, % 0.5 ve % 1) kullanılan defne yaprağı esansiyel yağının soğukta depolanan gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) filetolarındaki raf ömrü üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmada ki filetoların +4±1°C’deki raf ömrü süresince her analiz gününde kimyasal analizleri (pH, TBA ve TVB-N), mikrobiyolojik analizleri (Aerob bakteri, psikrofilik, laktobacillus, maya ve küf) ve duyusal analizleri (genel beğeni) gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler neticesinde, taze filetoların 6. günde, %0,1 defne yaprağı esansiyel yağı ile kaplanmış filetoların 9. günde, %0,5 defne yaprağı esansiyel yağı ile kaplanmış filetoların 12. günde, %1 defne esansiyel yağı ile kaplanmış filetoların 15. günde, mevcut muhafaza süreleri sona ermiştir. Sonuç olarak, defne yaprağı esansiyel yağının filetoların raf ömrü üzerinde olumlu etki gösterdiği, özellikle %1 defne yaprağı esansiyel yağı uygulanmış filetolarda bu kategoride kayda değer olduğunun ve ürünün mikrobiyolojik, kimyasal ve duyusal kalitesi üzerine olumlu etki gösterdiğinin önemli olduğu (p˂0.05) belirlenmiştir.
MUNZUR ÜNİVERSİTESİ
PPMUB019-15
Proje çalışmalarım süresince tecrübelerinden yararlandığım Dr. Öğretim Üyesi Pınar ERECEVİT SÖNMEZ’e, laboratuvar çalışmalarının yürütülmesinde yardımcı olan Prof. Dr. Muhammet Şaban TANYILDIZI’na, çalışmanın yürütülmesi için maddi imkan sağlayan Munzur Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi Koordinatörlüğü’ne teşekkürlerimi borç bilirim.
Bu çalışmada, farklı konsantrasyonlarda (% 0.1, % 0.5 ve % 1) kullanılan defne esansiyel yağının soğukta depolanan gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) filetolarının raf ömrü üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmada incelenen filetoların 2±1°C’deki muhafazası süresince üç günde bir kimyasal (pH, TVB-N ve TBA), mikrobiyolojik (Toplam aerop bakteri, psikrofilik, laktobacillus, ve maya ve küf grubu bakterilerin sayımı) ve duyusal (Renk, koku, tekstür, lezzet ve genel beğeni) olarak analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler neticesinde, taze filetoların 6. günde, % 0.1 defne esansiyel yağı ile kaplanmış filetoların 9. günde, %0.5 defne esansiyel yağı ile kaplanmış filetoların 12. günde, %1 defne esansiyel yağı ile kaplanmış filetoların 15. günde, muhafaza süreleri sona ermiştir. Sonuç olarak, defne esansiyel yağının filetoların raf ömrü üzerinde olumlu etki gösterdiği, özellikle 1% defne esansiyel yağı uygulanmış filetolarda bu konuda kayda değer olduğu ve ürünün kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal kalitesi üzerine olumlu etki gösterdiği gözlemlenmiştir.
PPMUB019-15
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | PPMUB019-15 |
Erken Görünüm Tarihi | 23 Haziran 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2023 |
Gönderilme Tarihi | 19 Ekim 2022 |
Kabul Tarihi | 5 Ocak 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |