Amaç: Rhus coriaria, yaygın olarak sumak olarak bilinen, Rhus cinsine ait kurutulmuş meyvelerden elde edilen bir baharattır ve potansiyel antienflamatuar etkileri mevcuttur. Bu çalışmanın amacı, Rhus Coriaria ekstresi içeren yenilikçi bir fito-kompleksin, kariyojenik aktiviteyle ilişkili erken ve geç kolonizatörlere karşı antimikrobiyal etkinliğini araştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Deneysel fito-kompleks (G1-G5) örnekleri, farklı konsantrasyonlardaki Rhus coriaria aköz ekstraktlarını (%0.0; %6.25; %12.5; %18.75; %25) ve %5 propolis ve yardımcı bitkisel bileşenleri ile hazırlanmıştır. Agar-well yöntemi ile Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Streptococcus mitis, Streptococcus oralis, Streptococcus mutans ve Scardovia wiggsiae üzerine antibakteriyel etkinlik test edilmiştir.
Bulgular: Rhus coriaria ekstraktı içeren tüm deneysel gruplar (G2–G5), Staphylococcus aureus, Streptococcus mitis, Streptococcus oralis, Streptococcus mutans ve Scardovia wiggsiae'nin büyümesini konsantrasyona bağlı olarak inhibe etmiştir, en yüksek etkinlik G5'te (%25) gözlemlenmiştir. Escherichia coli üzerinde tüm formülasyonlarda inhibe edici etki gözlemlenmemiştir.
Sonuç: Rhus Coriaria aktif bileşenini içeren yenilikçi bir fito-kompleks, Staphylococcus aureus ve diş çürüğünün etiyolojisinde rol oynayan belirli bakteriyel suşlar (Streptococcus mitis, Streptococcus oralis, Streptococcus mutans ve Scardovia wiggsiae) üzerinde konsantrasyona bağlı olarak artan inhibe edici etki göstermiştir.
Aim: Rhus coriaria, commonly known as sumac, is a spice derived from the dried fruits of the Rhus genus supports oral health by potentially reducing bacterial growth and inflammation, making it a candidate for enhancing dental care products. The present study aimed to investigate the antimicrobial efficacy of a novel phyto-complex consisting a Rhus Coriaria extract, against early and late colonizers associated with cariogenic activity.
Materials & Methods: Sonicated samples of experimental phyto-complex (G1-G5) contained aqueous extracts of Rhus coriaria at different concentrations of 0.0%; 6.25%; 12.5%; 18.75%; 25% and %5 propolis and adjunctive herbals. Antibacterial efficacy on Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Streptococcus mitis, Streptococcus oralis, Streptococcus mutans and Scardovia wiggsiae was tested using the agar-well method.
Results: All experimental groups containing Rhus coriaria extract (G2–G5) exhibited a concentration-dependent inhibition of growth for Staphylococcus aureus, Streptococcus mitis, Streptococcus oralis, Streptococcus mutans, and Scardovia wiggsiae, with the highest efficacy observed in G5 (25% extract). No inhibitory effects were observed against Escherichia coli across all formulations.
Conclusion: A novel phyto-complex with the active ingredient Rhus Coriaria with antioxidant nature has demonstrated a concentration-dependent increasing inhibitory effect on Staphylococcus aureus and specific bacterial strains involved in the etiology of dental caries: Streptococcus mitis, Streptococcus oralis, Streptococcus mutans, and Scardovia wiggsiae.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Traditional, Complementary and Integrative Medicine (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | August 27, 2025 |
Submission Date | March 1, 2025 |
Acceptance Date | May 20, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 6 Issue: 2 |