Mesleki Hareketlerle Suça Yardım Etmenin Cezalandırılabilirliği
Abstract
Suça iştirak kapsamında suça iştirak türü olan yardım etme kurumu, her daim detaylı şekilde irdelenen konulardan biri olmuş, önemini hiçbir dönemde kaybetmemiştir. Bunun nedeni, işlenen birçok suçta faile yardımcı olan, fiilin işlenmesini kolaylaştıran suç ortaklarının varlığıdır. Bu incelememizde, yardım etmenin farklı bir yönünü ele aldık. Zira bu makalede, insanların günlük yaşamları içerisine gerçekleştirdikleri alelade davranışlar ve mesleki ya da ticari faaliyetlerle yardımsal katkıyı sağlayan kişilerin ceza sorumluluğu irdelenmiştir. Bu çalışmada konunun Türk hukukunda oldukça yeni olması nedeniyle Türk hukukunun pek fazla ele alınmadığı vurgulanmalıdır. Dolayısıyla çalışmamızda Türk doktrini ve mahkeme kararlarından tam anlamıyla yararlanılmamış, çoğunlukla Alman doktrini ve mahkeme kararlarından faydalanılmıştır. Bu bakımdan konu, bütün detaylarıyla ortaya konulmaya çalışılmış, böylelikle gerek Türk doktrinine gerekse uygulamaya katkı sağlanması düşünülmüştür.
Keywords
References
- Ambos, Kai: “Beihilfe durch Alltagshandlungen”, JA 2000, s. 721-725.
- Knut Amelung, “Die ‚Neutralisierung’ geschaftmäßiger Beiträge zu fremden Straftaten im Rahmen des Beihilfetatbestands”, Festschrift für Gerald Grünwald zum siebzigsten Geburtstag, Nomos, Baden-Baden, 1999, s. 9-30.
- Baumann, Jürgen/Weber, Ulrich/Mitsch, Wolfgang: Strafrecht Allgemeiner Teil, 11. Auflage, Verlag Ersnt und Werner Gieseking, Bielefeld 2003.
- Beckemper, Katharina: “Strafbare Beihilfe durch alltägliche Geschäftsvorgänge”, Jura 2001, s. 163-169.
- Demirel, Muhammed: Suça İştirakte Bağlılık Kuralı, On İki Levha, İstanbul 2017.
- Evik, Vesile Sonay: Suça İştirakte Yardım Edenin Ceza Sorumluluğu, 2. Baskı, On İki Levha, İstanbul 2011.
- Forthauser, Roman: Geldwäsche de lege lata und ferenda, München 1992.
- Gaede, Karsten: “Die strafbare Beihilfe und ihre aktuellen Probleme – Die gelungene Prüfung der §§ 27 und 28 StGB”, JA 2007, s. 757-762.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Law in Context
Journal Section
Research Article
Authors
Muhammed Demirel
*
Türkiye
Publication Date
December 31, 2017
Submission Date
August 28, 2017
Acceptance Date
September 18, 2017
Published in Issue
Year 2017 Volume: 75 Number: 2