Research Article

FLAMENKO'DAKİ FANDANGO, ZAPATEADO VE SEVILLANAS FORMLARINA BENZEYEN KLASİK GİTAR ESERLERİNİN, OTANTİK FLAMENKO YAKLAŞIMIYLA ANALİTİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

Number: 18 January 1, 2008
EN TR

FLAMENKO'DAKİ FANDANGO, ZAPATEADO VE SEVILLANAS FORMLARINA BENZEYEN KLASİK GİTAR ESERLERİNİN, OTANTİK FLAMENKO YAKLAŞIMIYLA ANALİTİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

Abstract

Klasik gitar literatüründe özellikle romantik dönem içinde adları zikredilen Manuel de Falla, I . Albeniz ve daha sonraki dönemde de J.Rodrigo gibi bestecilerin, İspanya folklorik özelliklerinden ve Flamenko unsurlarından faydalanarak ortaya koyduğu eserler, çoğu zaman özellikle ülkemizde bu eserleri yorumlayacak olan gitaristlerin zihinlerinde "bu eserlerin gerek biçim gerekse teknik olarak otantik Flamenko'da icra edilen orijinal şekilleri ile bağlantılı olup olmadığı" sorusunu uyandırmaktadır. Bu sorunun ortaya çıkması, formal eğitim süreci içinde otantik manada Flamenko ve İspanyol folklorik müzik formlarının eğitimini almamış gitaristler için gayet doğaldır. Bu çalışma ile hem orijinal yazıları hem de otantik Flamenko formlarını analitik düzlemde örneklemek ve eş zamanlı yapılacak olan uygulamalarla, yukarıda bahsettiğimiz sorulara bir nebze de olsa cevap verilebileceği düşünülmektedir. Bu sebeple gitar repertuarında en çok yorumlanan Albeniz'in "Sevilla" isimli eseri ile Flamenko' daki "Sevillanas" formu; Rodrigo'nun üç "İspanyol Parçası" isimli eserinin de "Zapateado" ve "Fandango" isimli bölümleri ise otantik Flamenkodaki "Zapateado" ve "Fandangos de Malaga (Verdiales)" formları ile karşılaştırılmıştır. Yapılan karşılaştırmada öncelikli olarak; tınlatılacak akorlarda teknik anlamda Flamenko renklerinin nasıl oluşturulabileceği, orijinal yazılarda bestecilerin kullandığı ritmik yapı ve Flamenko'daki uygulamaları ve dolayısıyla bunlara ait rasgueado formları, orijinal yazılarda uygulanmak üzere otantik Flamenko'da söz konusu formlarda kullanılan alternatif vurgulama şekilleri ve son olarak armoni yapılarındaki benzerlik ve farklılıklar karşılaştırılmıştır. Bu çalışma ile ortaya konan yeni uygulamalar sonucunda, hem gitar eğitimcileri olarak bizlerin hem de bu eserleri sahneye taşıyacak olan gitaristlerin, söz konusu eserlerin köklerindeki temel unsurların neler olduğunu daha net algılaması ve dolayısıyla formların karakterine - dinamizmine daha uygun bir icra şekli geliştirebilecekleri düşünülmektedir.

Keywords

References

  1. de Lucia. Paco. Paco de L u c i a - Guitar Tab., Nueva Carisch, Madrid, 1997.
  2. Albeniz, Isaac. Suite Espanola Op.47, B e l w i n - M i l l s Publishing Corp. USA, 1981.
  3. Martin, Juan. Solos Flamencos, Flamenco Vision and Patrick Campbell, London - Malaga, 2001.
  4. Ö z k a n , İsmail Hakkı. T ü r k Mûsikîsi N a z a r i y a t ı ve K u d ü m Velveleleri (Sekizinci Baskı), Ö t ü k e n Yayınları, İstanbul, 2006.
  5. Pena, Paco. Toques Flamencos, Musical New Services L t d . England, 1976.
  6. Rodrigo, Joaquin. Tres Piezas Espanolas, B.Schott's Söhne, Mainz, Germany, 1963.
  7. Serrano, Juan. Systematic Studies for Flamenco Guitar, M e l Bay Publications Inc. Pasific M O , U.S.A, 1998.
  8. Yeprem, Safa. Flamenko Sanatı ve Gitar (2. ve 3. B a s k ı ) , Bemol M ü z i k Yayınları, İstanbul, 2002 - 2006.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

January 1, 2008

Submission Date

October 31, 2010

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2008 Number: 18

APA
Yeprem, S. (2008). FLAMENKO’DAKİ FANDANGO, ZAPATEADO VE SEVILLANAS FORMLARINA BENZEYEN KLASİK GİTAR ESERLERİNİN, OTANTİK FLAMENKO YAKLAŞIMIYLA ANALİTİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Journal of Istanbul University Faculty of Theology, 18, 133-161. https://izlik.org/JA44LE62JP
AMA
1.Yeprem S. FLAMENKO’DAKİ FANDANGO, ZAPATEADO VE SEVILLANAS FORMLARINA BENZEYEN KLASİK GİTAR ESERLERİNİN, OTANTİK FLAMENKO YAKLAŞIMIYLA ANALİTİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Journal of Istanbul University Faculty of Theology. 2008;(18):133-161. https://izlik.org/JA44LE62JP
Chicago
Yeprem, Safa. 2008. “FLAMENKO’DAKİ FANDANGO, ZAPATEADO VE SEVILLANAS FORMLARINA BENZEYEN KLASİK GİTAR ESERLERİNİN, OTANTİK FLAMENKO YAKLAŞIMIYLA ANALİTİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ”. Journal of Istanbul University Faculty of Theology, nos. 18: 133-61. https://izlik.org/JA44LE62JP.
EndNote
Yeprem S (January 1, 2008) FLAMENKO’DAKİ FANDANGO, ZAPATEADO VE SEVILLANAS FORMLARINA BENZEYEN KLASİK GİTAR ESERLERİNİN, OTANTİK FLAMENKO YAKLAŞIMIYLA ANALİTİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Journal of Istanbul University Faculty of Theology 18 133–161.
IEEE
[1]S. Yeprem, “FLAMENKO’DAKİ FANDANGO, ZAPATEADO VE SEVILLANAS FORMLARINA BENZEYEN KLASİK GİTAR ESERLERİNİN, OTANTİK FLAMENKO YAKLAŞIMIYLA ANALİTİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ”, Journal of Istanbul University Faculty of Theology, no. 18, pp. 133–161, Jan. 2008, [Online]. Available: https://izlik.org/JA44LE62JP
ISNAD
Yeprem, Safa. “FLAMENKO’DAKİ FANDANGO, ZAPATEADO VE SEVILLANAS FORMLARINA BENZEYEN KLASİK GİTAR ESERLERİNİN, OTANTİK FLAMENKO YAKLAŞIMIYLA ANALİTİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ”. Journal of Istanbul University Faculty of Theology. 18 (January 1, 2008): 133-161. https://izlik.org/JA44LE62JP.
JAMA
1.Yeprem S. FLAMENKO’DAKİ FANDANGO, ZAPATEADO VE SEVILLANAS FORMLARINA BENZEYEN KLASİK GİTAR ESERLERİNİN, OTANTİK FLAMENKO YAKLAŞIMIYLA ANALİTİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Journal of Istanbul University Faculty of Theology. 2008;:133–161.
MLA
Yeprem, Safa. “FLAMENKO’DAKİ FANDANGO, ZAPATEADO VE SEVILLANAS FORMLARINA BENZEYEN KLASİK GİTAR ESERLERİNİN, OTANTİK FLAMENKO YAKLAŞIMIYLA ANALİTİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ”. Journal of Istanbul University Faculty of Theology, no. 18, Jan. 2008, pp. 133-61, https://izlik.org/JA44LE62JP.
Vancouver
1.Safa Yeprem. FLAMENKO’DAKİ FANDANGO, ZAPATEADO VE SEVILLANAS FORMLARINA BENZEYEN KLASİK GİTAR ESERLERİNİN, OTANTİK FLAMENKO YAKLAŞIMIYLA ANALİTİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Journal of Istanbul University Faculty of Theology [Internet]. 2008 Jan. 1;(18):133-61. Available from: https://izlik.org/JA44LE62JP