Research Article

Duygusal emek ve psikolojik sıkıntı: iş–aile çatışmasının aracılık etkisi

Volume: 40 Number: 2 December 11, 2010
TR EN

Duygusal emek ve psikolojik sıkıntı: iş–aile çatışmasının aracılık etkisi

Abstract

İnsanlararası etkileşimin yoğun yaşandığı hizmet sektörünün gelişmesiyle birlikte işgücünde aranan niteliklerde de değişiklikler yaşanmıştır. Hem işverenler hem de müşteriler tarafından çalışanlardan işin niteliğine göre bilgi, yetenek veya kas gücü yanında uygun duygusal gösterim de talep edilmeye başlanmıştır. İçten gelerek veya işin gereği olarak sergilenen ve duygusal emek olarak tanımlanan duygu gösterimlerinin çalışanların iş aile çatışması yaşamalarına ve psikolojik sıkıntılara neden olabilmektedir. Bu nedenle savunma sektöründe yapılan bir uygulama ile duygusal emeğin iş aile çatışması ve psikolojik sıkıntı üzerindeki etkileri yapısal eşitlik modeli ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda duygusal emek boyutlarından otomatik duygusal düzenleme (ODD) ve duygusal sapma (DS) ve iş aile çatışmasının (İAÇ) psikolojik sıkıntı boyutlarını anlamlı olarak etkilediği ancak ODD ve DS‘nin İAÇ‘yi anlamlı olarak etkilemediği ve İAÇ‘nin aracılık rolü olmadığı tespit edilmiştir. 

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 11, 2010

Submission Date

February 27, 2012

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2011 Volume: 40 Number: 2

APA
Çelik, M., & Turunç, Ö. (2010). Duygusal emek ve psikolojik sıkıntı: iş–aile çatışmasının aracılık etkisi. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 40(2), 226-250. https://izlik.org/JA29YJ28GW
AMA
1.Çelik M, Turunç Ö. Duygusal emek ve psikolojik sıkıntı: iş–aile çatışmasının aracılık etkisi. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi. 2010;40(2):226-250. https://izlik.org/JA29YJ28GW
Chicago
Çelik, Mazlum, and Ömer Turunç. 2010. “Duygusal Emek Ve Psikolojik Sıkıntı: Iş–aile çatışmasının Aracılık Etkisi”. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi 40 (2): 226-50. https://izlik.org/JA29YJ28GW.
EndNote
Çelik M, Turunç Ö (December 1, 2010) Duygusal emek ve psikolojik sıkıntı: iş–aile çatışmasının aracılık etkisi. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi 40 2 226–250.
IEEE
[1]M. Çelik and Ö. Turunç, “Duygusal emek ve psikolojik sıkıntı: iş–aile çatışmasının aracılık etkisi”, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, vol. 40, no. 2, pp. 226–250, Dec. 2010, [Online]. Available: https://izlik.org/JA29YJ28GW
ISNAD
Çelik, Mazlum - Turunç, Ömer. “Duygusal Emek Ve Psikolojik Sıkıntı: Iş–aile çatışmasının Aracılık Etkisi”. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi 40/2 (December 1, 2010): 226-250. https://izlik.org/JA29YJ28GW.
JAMA
1.Çelik M, Turunç Ö. Duygusal emek ve psikolojik sıkıntı: iş–aile çatışmasının aracılık etkisi. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi. 2010;40:226–250.
MLA
Çelik, Mazlum, and Ömer Turunç. “Duygusal Emek Ve Psikolojik Sıkıntı: Iş–aile çatışmasının Aracılık Etkisi”. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, vol. 40, no. 2, Dec. 2010, pp. 226-50, https://izlik.org/JA29YJ28GW.
Vancouver
1.Mazlum Çelik, Ömer Turunç. Duygusal emek ve psikolojik sıkıntı: iş–aile çatışmasının aracılık etkisi. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi [Internet]. 2010 Dec. 1;40(2):226-50. Available from: https://izlik.org/JA29YJ28GW