Research Article

Örgütsel Öğrenme Yeteneği ile Örgütsel Yenilik Arasındaki İlişki: Tekstil Sektöründe Bir Araştırma

Volume: 44 Number: 2 November 30, 2015
EN TR

Örgütsel Öğrenme Yeteneği ile Örgütsel Yenilik Arasındaki İlişki: Tekstil Sektöründe Bir Araştırma

Abstract

Günümüzde işletmeler küreselleşme ile birlikte ortaya çıkan hızlı değişim ve gelişmeler karşısında hayatta kalma mücadelesi vermektedir. İşletmelerin uzun dönemli başarı sağlayabilmeleri için örgütsel öğrenme yeteneği ve örgütsel yenilik kritik rollere sahiptir. Bu çalışmanın temel amacı örgütsel öğrenme yeteneği ile örgütsel yenilik çeşitleri arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Araştırmanın uygulama yeri ve örneklemi; Bursa Sanayi ve Ticaret Odasına üye tekstil ürünleri imalatı gerçekleştiren işletmelerde incelenmesidir. Bu çalışmada ölçüm araçlarının güvenilirlikleri için alfa katsayıları hesaplanmış, faktör analizine tabi tutulmuş teoriye uyumlu sonuçlar elde edilmiştir. Araştırmaya ait hipotezlerin test edilmesinde korelasyon ve regresyon analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre örgütsel öğrenme yeteneği ve örgütsel yeniliğin her bir çeşidi arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki vardır. Örgütsel yenilik boyutlarındaki değişimi anlamlı bir şekilde açıklayan örgütsel öğrenme yeteneği boyutları her bir örgütsel yenilik boyutu için farklılaşmaktadır.

Keywords

References

  1. Argyris, C. & Schön, D. A. (1978). Organizational learning: A theory of action perspective. Addison-Wesley Pub. Comp., Mass.
  2. Argyris, C. & Schön, D. A. (1996). Organizational learning II- theory, Method and Practise. Addison-Wesley Pub. Comp., New York.
  3. Baker, W. E. & Sinkula, J. M. (1999). Learning orientation, market orientation, and innovation: Integrating and extending models of organizational performance. Journal of Market-Focused Management, 9(4), 295-308.
  4. Bartell, S. M. (2001). Training's new role in learning organizations. Innovations in Education and Teaching International, 38(4), 354-355.
  5. Barutçugil, İ. (2002). Bilgi yönetimi. Kariyer Yayıncılık, İstanbul.
  6. Bolívar-Ramos, M. T., García-Morales, V. J., & García- Sánchez, E. (2012). Technological distinctive competencies and organizational learning: Effects on organizational innovation to improve firm performance. Journal of Engineering and Technology Management, 29(3), 331-357.
  7. Bozfakıoğlu, B. T. (2009). Örgütsel öğrenme yeteneği-örgütsel yenilik ilişkileri ve Türk işletmelerinde bir araştırma. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  8. Calantone, R. J., Cavusgil, T. & Y. Zhao (2002). Learning orientation, firm innovation capability and firm performance. Industrial Marketing Management, 31(1), 515-524.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Canan Arıkan This is me

Publication Date

November 30, 2015

Submission Date

November 30, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2015 Volume: 44 Number: 2

APA
Pınar, İ., & Arıkan, C. (2015). Örgütsel Öğrenme Yeteneği ile Örgütsel Yenilik Arasındaki İlişki: Tekstil Sektöründe Bir Araştırma. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 44(2), 65-76. https://izlik.org/JA36YC55KH
AMA
1.Pınar İ, Arıkan C. Örgütsel Öğrenme Yeteneği ile Örgütsel Yenilik Arasındaki İlişki: Tekstil Sektöründe Bir Araştırma. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi. 2015;44(2):65-76. https://izlik.org/JA36YC55KH
Chicago
Pınar, İbrahim, and Canan Arıkan. 2015. “Örgütsel Öğrenme Yeteneği Ile Örgütsel Yenilik Arasındaki İlişki: Tekstil Sektöründe Bir Araştırma”. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi 44 (2): 65-76. https://izlik.org/JA36YC55KH.
EndNote
Pınar İ, Arıkan C (November 1, 2015) Örgütsel Öğrenme Yeteneği ile Örgütsel Yenilik Arasındaki İlişki: Tekstil Sektöründe Bir Araştırma. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi 44 2 65–76.
IEEE
[1]İ. Pınar and C. Arıkan, “Örgütsel Öğrenme Yeteneği ile Örgütsel Yenilik Arasındaki İlişki: Tekstil Sektöründe Bir Araştırma”, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, vol. 44, no. 2, pp. 65–76, Nov. 2015, [Online]. Available: https://izlik.org/JA36YC55KH
ISNAD
Pınar, İbrahim - Arıkan, Canan. “Örgütsel Öğrenme Yeteneği Ile Örgütsel Yenilik Arasındaki İlişki: Tekstil Sektöründe Bir Araştırma”. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi 44/2 (November 1, 2015): 65-76. https://izlik.org/JA36YC55KH.
JAMA
1.Pınar İ, Arıkan C. Örgütsel Öğrenme Yeteneği ile Örgütsel Yenilik Arasındaki İlişki: Tekstil Sektöründe Bir Araştırma. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi. 2015;44:65–76.
MLA
Pınar, İbrahim, and Canan Arıkan. “Örgütsel Öğrenme Yeteneği Ile Örgütsel Yenilik Arasındaki İlişki: Tekstil Sektöründe Bir Araştırma”. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, vol. 44, no. 2, Nov. 2015, pp. 65-76, https://izlik.org/JA36YC55KH.
Vancouver
1.İbrahim Pınar, Canan Arıkan. Örgütsel Öğrenme Yeteneği ile Örgütsel Yenilik Arasındaki İlişki: Tekstil Sektöründe Bir Araştırma. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi [Internet]. 2015 Nov. 1;44(2):65-76. Available from: https://izlik.org/JA36YC55KH