Researches on Seafood Consumption Behaviors in Kütahya Province
Year 2024,
, 106 - 120, 22.06.2024
Nurcan Şimşek
,
Gökhan Arslan
Abstract
Seafood is among the most important recommended foods due to its rich protein, mineral and fat content. In recent years, food has become an extremely important product in terms of maintenance due to increasing food demand and decreasing contractual production. In the current research, face-to-face questions were examined with 128 people living in Kütahya province and its central districts, and the answers given were evaluated with the Chi-square interval test. 76 women (59.4%) and 82 men (40.6%) that participated in this survey. According to the age analysis, 21.8% are under 21; 9.4% are between 21-30; 21.8% were between 31-40; 21.8% were between 41-50; 6.4% were between 51-60 and 18.8% were between 61-70. It was observed that there was a relationship between increasing income and fish meat consumption, and fish meat was preferred at a higher level of income. In addition, it has been an important data that young people in later periods consume more fish.
Thanks
This article was produced from the non-thesis Master’s study of Nurcan Şimşek at Atatürk University.
References
- Abdikoğlu, D. İ., Azabağaoğlu, M. Ö., & Unakıtan, G. (2015). Tekirdağ ilinde balık tüketim eğilimlerinin belirlenmesi. Balkan and Near Eastern Journal of Social Sciences, 1(1), 69-75. (In Turkish)
- Arslan, G. (2019). Determination of fish consuming habits of vocational school students from different families. Marine Science and Technology Bulletin, 8(2), 40-45. https://doi.org/10.33714/masteb.622072
- Arslan, G., & Oğuzhan Yıldız, P. (2021). Türkiye su ürünleri sektörüne genel bakış. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 7(1), 46-57. (In Turkish)
- Atay, D., Aydın, F., & Yavuzcan Yıldız, H. (2002). Su ürünleri yetiştirme ilkeleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. (In Turkish)
- Aydın, M., & Karadurmuş, U. (2012). Consumer behaviors for seafood in Ordu province. SUMAE Yunus Araştırma Bülteni, 3, 18-23.
- Beyazbayrak, Z. (2014). Kahramanmaraş ili merkez ilçede balık tüketim alışkanlıkları (Master’s thesis, Kahramanmaraş Sütçü İmam University). (In Turkish)
- Bolat, Y., & Telli, Ö. (2019). Denizli ili su ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Acta Aquatica Turcica, 15(1), 80-90. https://doi.org/10.22392/egirdir.446836 (In Turkish)
- Çiçek, E., Akgün, H., & İlhan, S. (2014). Determination of fish consumption habits and preferences in Elazığ province. Yunus Research Bulletin, 14(1), 3-11.
- Ercan, O., & Şahin, A. (2016). Kahramanmaraş kent merkezinde balık eti tüketim analizi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 19(1), 51-65. https://doi.org/10.18016/ksujns.57816 (In Turkish)
- Gürel, E., Doğan, H. G., Polat, S., Yeşilayer, N., & Buhan, E. (2017). Ağrı ili merkez ilçede yaşayan bireylerin balık tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 6(3), 26-35. (In Turkish)
- Karakaya, E., & Kırıcı, M. (2016). Bingöl ili kent merkezinde balık eti tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. International Journal of Social and Economic Sciences, 6(1), 74-85. (In Turkish)
- Karakaya, E., Sökmen, T. Ö., & Kırıcı, M. (2020). Erzincan ili balık tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 6(1), 18-29. (In Turkish)
- Oğuzhan Yıldız, P., & Arslan, G. (2021). Determination of shellfish consumption preferences and habits in Erzurum province. Marine Science and Technology Bulletin, 10(1), 16-22. https://doi.org/10.33714/masteb.760548
- Olgunoğlu, İ. A., Bayhan, Y. K., Olgunoğlu, M. P., Artar, E., & Ukav, İ. (2014). Adıyaman ilinde balık eti tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 9(1), 21-25. (In Turkish)
- Şen, İ., & Şahin, A. (2017). Mersin’de yaşayan tüketicilerin balık tüketim tercihlerini demografik faktörler açısından ele alan bir araştırma. Journal of Economics and Administrative Sciences, 19(1), 33-46. https://doi.org/10.5578/jeas.48561 (In Turkish)
- TÜİK. (2019). Su ürünleri 2019. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK). https://www.tuik.gov.tr/ (In Turkish)
- Wikipedia. (2024). Kütahya province. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCtahya_Province
- Yüksel, F., Karaton Kuzgun, N., & Özer, E. İ. (2011). Tunceli ili balık tüketim alışkanlığının belirlenmesi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 2(3), 28-36. (In Turkish)
Year 2024,
, 106 - 120, 22.06.2024
Nurcan Şimşek
,
Gökhan Arslan
References
- Abdikoğlu, D. İ., Azabağaoğlu, M. Ö., & Unakıtan, G. (2015). Tekirdağ ilinde balık tüketim eğilimlerinin belirlenmesi. Balkan and Near Eastern Journal of Social Sciences, 1(1), 69-75. (In Turkish)
- Arslan, G. (2019). Determination of fish consuming habits of vocational school students from different families. Marine Science and Technology Bulletin, 8(2), 40-45. https://doi.org/10.33714/masteb.622072
- Arslan, G., & Oğuzhan Yıldız, P. (2021). Türkiye su ürünleri sektörüne genel bakış. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 7(1), 46-57. (In Turkish)
- Atay, D., Aydın, F., & Yavuzcan Yıldız, H. (2002). Su ürünleri yetiştirme ilkeleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. (In Turkish)
- Aydın, M., & Karadurmuş, U. (2012). Consumer behaviors for seafood in Ordu province. SUMAE Yunus Araştırma Bülteni, 3, 18-23.
- Beyazbayrak, Z. (2014). Kahramanmaraş ili merkez ilçede balık tüketim alışkanlıkları (Master’s thesis, Kahramanmaraş Sütçü İmam University). (In Turkish)
- Bolat, Y., & Telli, Ö. (2019). Denizli ili su ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Acta Aquatica Turcica, 15(1), 80-90. https://doi.org/10.22392/egirdir.446836 (In Turkish)
- Çiçek, E., Akgün, H., & İlhan, S. (2014). Determination of fish consumption habits and preferences in Elazığ province. Yunus Research Bulletin, 14(1), 3-11.
- Ercan, O., & Şahin, A. (2016). Kahramanmaraş kent merkezinde balık eti tüketim analizi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 19(1), 51-65. https://doi.org/10.18016/ksujns.57816 (In Turkish)
- Gürel, E., Doğan, H. G., Polat, S., Yeşilayer, N., & Buhan, E. (2017). Ağrı ili merkez ilçede yaşayan bireylerin balık tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 6(3), 26-35. (In Turkish)
- Karakaya, E., & Kırıcı, M. (2016). Bingöl ili kent merkezinde balık eti tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. International Journal of Social and Economic Sciences, 6(1), 74-85. (In Turkish)
- Karakaya, E., Sökmen, T. Ö., & Kırıcı, M. (2020). Erzincan ili balık tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 6(1), 18-29. (In Turkish)
- Oğuzhan Yıldız, P., & Arslan, G. (2021). Determination of shellfish consumption preferences and habits in Erzurum province. Marine Science and Technology Bulletin, 10(1), 16-22. https://doi.org/10.33714/masteb.760548
- Olgunoğlu, İ. A., Bayhan, Y. K., Olgunoğlu, M. P., Artar, E., & Ukav, İ. (2014). Adıyaman ilinde balık eti tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 9(1), 21-25. (In Turkish)
- Şen, İ., & Şahin, A. (2017). Mersin’de yaşayan tüketicilerin balık tüketim tercihlerini demografik faktörler açısından ele alan bir araştırma. Journal of Economics and Administrative Sciences, 19(1), 33-46. https://doi.org/10.5578/jeas.48561 (In Turkish)
- TÜİK. (2019). Su ürünleri 2019. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK). https://www.tuik.gov.tr/ (In Turkish)
- Wikipedia. (2024). Kütahya province. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCtahya_Province
- Yüksel, F., Karaton Kuzgun, N., & Özer, E. İ. (2011). Tunceli ili balık tüketim alışkanlığının belirlenmesi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 2(3), 28-36. (In Turkish)