Research Article
BibTex RIS Cite

Year 2025, Volume: 6 Issue: 3, 167 - 176, 30.09.2025
https://doi.org/10.56430/japro.1760456

Abstract

References

  • Ahmedin, U. M., & Assen, A. A. (2023). Calf morbidity, mortality, and management practices in dairy farms in Jimma City, southwestern Ethiopia. BMC Veterinary Research, 19(1), 249. https://doi.org/10.6084/m9.figshare.19519828.v1
  • Al-Alo, K. Z. K., Brujeni, G. N., Lotfollahzadeh, S., Moosakhani, F., & Gharabaghi, A. (2018). Correlation between neonatal calf diarrhea and the level of maternally derived antibodies. Iranian Journal of Veterinary Research, 19(1), 3-8.
  • Aydın, R., Güler, O., Yanar, M., Diler, A., Koçyiğit, R., & Avcı, M. (2016). Erzurum ili Hınıs ilçesi sığırcılık işletmelerinin barınak özellikleri üzerine bir araştırma. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi, 19(1), 98-111. https://doi.org/10.18016/ksujns.16383 (In Turkish)
  • Bakır, G., & Kibar, M. (2019). Muş ilinde özel süt sığırcılığı işletmelerinde üreme faaliyetlerinin belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 22(5), 772-780. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.536831 (In Turkish)
  • Cochran, W. G. (1977). Sampling techniques. John Wiley & Sons.
  • Çapadağ, M. (2017). Erzurum ili Yakutiye ilçesi büyükbaş hayvancılık işletmelerinin yapısal özellikleri (Master’s thesis, Atatürk University). (In Turkish)
  • Çoban, O., Lacın, E., Sabuncuoğlu, N., & Genç, M. (2013). Production and health parameters in cattle herds: A survey from eastern Turkey. Journal of Animal & Plant Sciences, 23(6), 1572-1577.
  • Demirhan, S. A., & Yenilmez, M. (2019). Uşak ili süt sığırı yetiştiriciliğinin mevcut durumu sorunları ve çözüm önerileri. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 7(12), 2198-2203. https://doi.org/10.24925/turjaf.v7i12.2198-2203.2951 (In Turkish)
  • Diler, A., Güler, O., Aydın, R., Yanar, M., & Koçyiğit, R. (2017). Erzurum ili Narman ilçesi sığırcılık işletmelerinde çiftlik yönetimi ve buzağı yetiştirme uygulamaları. Alinteri Journal of Agriculture Science, 32(1), 39-45. https://doi.org/10.28955/alinterizbd.304466 (In Turkish)
  • Doğan, O., & Güçlü, B. K. (2021). İzmir ilinde bulunan hastalıktan ari sütçü sığır işletmelerinin hayvan besleme uygulamaları yönünden değerlendirilmesi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(2), 108-115. https://doi.org/10.32707/ercivet.953197 (In Turkish)
  • Godden, S. (2008). Colostrum management for dairy calves. Veterinary Clinics of North America: Food Animal Practice, 24(1), 19-39. https://doi.org/10.1016/j.cvfa.2007.10.005
  • Güler, O., Aydın, R., Diler, A., Yanar, M., Koçyiğit, R., & Maraşlı, A. (2017). Sığırcılık işletmelerinin barınak özellikleri üzerine bir araştırma; Erzurum ili Narman ilçesi örneği. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 27(3), 396-405. https://doi.org/10.29133/yyutbd.315389 (In Turkish)
  • Hordofa, D., Abunna, F., Megersa, B., & Abebe, R. (2021). Incidence of morbidity and mortality in calves from birth to six months of age and associated risk factors on dairy farms in Hawassa city, southern Ethiopia. Heliyon, 7(12), e08546. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2021.e08546
  • Hue, D. T., Skirving, R., Chen, T., Williams, J. L., Bottema, C. D., & Petrovski, K. (2021). Colostrum source and passive immunity transfer in dairy bull calves. Journal of Dairy Science, 104(7), 8164-8176. https://doi.org/10.3168/jds.2020-19318
  • Ismail, Z. B., & Muhaffel, M. M. (2022). Dairy calf and replacement heifer mortality on a single intensively managed dairy farm in Jordan: A 3-year-long study (2016-2018). Open Veterinary Journal, 12(6), 944-950. https://doi.org/10.5455/OVJ.2022.v12.i6.21
  • İmri, V. (2018). Edirne ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri (Master’s thesis, Namık Kemal University). (In Turkish)
  • Karaca, M. (2020). Hendek ilçesi süt sığırcılığı işletmelerinde buzağılarda yaşama gücü ile ilgili yönetsel uygulamalar (Master’s thesis, Bursa Uludağ University). (In Turkish)
  • Kaygısız, A., Yılmaz, İ., Şanver, N., & Serim, S. T. (2022a). Ankara ili Elmadağ ve Yenimahalle ilçelerinde sığır yetiştiriciliğinin yapısal analizi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 12(2), 1163-1176. https://doi.org/10.21597/jist.1039203 (In Turkish)
  • Kaygısız, A., Tapkı, İ., & Daş, Ö. (2022b). Kahramanmaraş ili Andırın ilçesinde faaliyet gösteren sığırcılık işletmelerinde buzağı yetiştirme teknikleri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 12(3), 1850-1870. https://doi.org/10.21597/jist.1098938 (In Turkish)
  • Kaygısız, A., Aydın, R., & Özdemir, C. Y. (2023). Gümüşhane ili Torul ilçesi süt sığırcılığı işletmelerinde buzağı yetiştirme ile ilgili yönetimsel uygulamalar. Journal of the Institute of Science and Technology, 13(1), 713-725. https://doi.org/10.21597/jist.1188313 (In Turkish)
  • Kaygısız, A., Yılmaz, İ., & Yurdagül, H. (2024). Sığır çiftliklerinde yetiştirici uygulamaları ve hayvan refahı üzerine bir araştırma. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 29(2), 366-379. https://doi.org/10.37908/mkutbd.1429529 (In Turkish)
  • Kaylan, V., Yılmaz, İ., & Yanar, M. (2019). Iğdır ilinde süt sığırcılığı işletmelerinde buzağı yetiştirme üzerine bir araştırma. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 22, 169-178. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.564820 (In Turkish)
  • Keleş, İ., Ekinci, G., Tüfekçi, E., Citil, M., Güneş, V., Aslan, Ö., Onmaz, A. C., Karaca Bekdir, İ., & Deniz, Ö. (2022). Etiological and predisposing factors in calves with neonatal diarrhea: A clinical study in 270 case series. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 28(3), 315-326. https://doi.org/10.9775/kvfd.2021.26981
  • Klein-Jobstl, D., Arnholdt, T., Sturmlechner, F., Iwersen, M., & Drillich, M. (2015). Results of an online questionnaire to survey calf management practices on dairy cattle breeding farms in Austria and to estimate differences in disease incidences depending on farm structure and management practices. Acta Veterinaria Scandinavica, 57, 44. https://doi.org/10.1186/s13028-015-0134-y
  • Koçyiğit, R., Yanar, M., Aydın, R., Diler, A., & Güler, O. (2018). Sığırcılık işletmelerinde hayvan sağlığı, veteriner sağlık hizmetleri ve yetiştirici memnuniyeti ve beklentileri: Erzurum ili Narman ilçesi örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 21(2), 203-208. (In Turkish)
  • Koçyiğit, R., Yanar, M., Diler, A., Aydın, R., Özdemir, V. F., & Yılmaz, A. (2021). Cattle and calf raising practices in the eastern Anatolia Region: An example of central county of Ağrı province. International Journal of Agricultural and Natural Sciences, 14(3), 152-163.
  • Kozat, S. (2018). Hypothermia in newborn calves. Journal of Istanbul Veterinary Sciences, 2(1), 30-37. https://doi.org/10.30704/http-www-jivs-net.409147
  • Kozat, S. (2019). Yenidoğan buzağılarda kolostrum yönetiminin önemi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 14(3), 343-353. https://doi.org/10.17094/ataunivbd.541789 (In Turkish)
  • Lopez, A. J., & Heinrichs, A. J. (2022). Invited review: The importance of colostrum in the newborn dairy calf. Journal of Dairy Science, 105(4), 2733-2749. https://doi.org/10.3168/jds.2020-20114
  • Ndung’u, C., Tura, I., Muema, L., Kemboi, F., Mwangi, P., Kamau, P., Tarus, P., Akinyi Owiro, E., & Mghanga, S. (2024). Mortality rates among improved Boran beef cattle and their crosses from birth to two years under ranching conditions in Kenya. International Journal of Veterinary Sciences and Animal Husbandry, 9(3), 321-331. https://doi.org/10.22271/veterinary.2024.v9.i3e.1434
  • Özdemir, V. F., Yanar, M., Bayram, B., Koçyiğit, R., Ergün, O. F., Aydın, R., Diler, A., & Şat, O. (2023). Erzurum ili Aşkale ilçesi sığırcılık işletmelerinde buzağı yetiştirme uygulamaları. Akademik Ziraat Dergisi, 12(2), 279-288. https://doi.org/10.29278/azd.1352051 (In Turkish)
  • Özsağlıcak, S., & Yanar, M. (2021). Feed usage and cattle feeding practices in cattle enterprises in the Eastern Anatolia Region: Case of central county of Erzincan province. Journal of Animal Science and Products, 4(2), 136-152. https://doi.org/10.51970/jasp.1016994
  • Santos, G. D., & Bittar, C. M. M. (2015). A survey of dairy calf management practices in some producing regions in Brazil. Revista Brasileira de Zootecnia, 44(10), 361-370. https://doi.org/10.1590/S1806-92902015001000004
  • Schinwald, M., Creutzinger, K., Keunen, A., Winder, C. B., Haley, D., & Renaud, D. L. (2022). Predictors of diarrhea, mortality, and weight gain in male dairy calves. Journal of Dairy Science, 105(6), 5296-5309. https://doi.org/10.3168/jds.2021-21667
  • Skirving, R., Bottema, C. D., Laven, R., Hue, D. T., & Petrovski, K. R. (2022). Incidence of inadequate transfer of passive immunity in dairy heifer calves in South Australia. Animals, 12(21), 2912. https://doi.org/10.3390/ani12212912
  • Sümbüloğlu, K., & Sümbüloğlu, V. (1998). Biyoistatistik. Hatipoğlu Yayınları. (In Turkish)
  • Şahal, M., Terzi, O. S., Ceylan, E., & Kara, E. (2018). Buzağı ishalleri ve korunma yöntemleri. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 58(3), 41-49. (In Turkish)
  • Şahanoğlu, E., & Koçak, S. (2014). Afyonkarahisar ili süt sığırcılığı işletmelerinde hayvan refahının barınak ve yetiştirme şartları yönünden değerlendirilmesi. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 54(2), 47-55. (In Turkish)
  • Trefz, F. M., Lorenz, I., Lorch, A., & Constable, P. D. (2017). Clinical signs, profound acidemia, hypoglycemia, and hypernatremia are predictive of mortality in 1,400 critically ill neonatal calves with diarrhea. PLoS ONE, 12(8), e0182938. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0182938
  • Tugay, A., & Bakır, G. (2008). Giresun yöresindeki sığırcılık işletmelerinde kullanılan yem çeşitleri ve hayvan besleme alışkanlıkları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 39(2), 231-239. (In Turkish)
  • TÜİK. (2025). Hayvancılık istatistikleri 2025. https://data.tuik.gov.tr (In Turkish)
  • Ünalan, A., Serbester, U., Çınar, M., Ceyhan, A., Akyol, E., Şekeroğlu, A., Erdem, T., & Yılmaz, S. (2013). Niğde ili süt sığırcılığı işletmelerinin mevcut durumu, başlıca sorunları ve çözüm önerileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 1(2), 67-72. (In Turkish)
  • Vasseur, E., Borderas, F., Cue, R. I., Lefebvre, D., Pellerin, D., Rushen, J., Wade, K. M., & de Passillé, A. M. (2010). A survey of dairy calf management practices in Canada that affect animal welfare. Journal of Dairy Science, 93(3), 1307-1316. https://doi.org/10.3168/jds.2009-2429
  • Virtala, A. M. K., Mechor, G. D., Gröhn, Y. T., & Erb, H. N. (1996). Morbidity from nonrespiratory diseases and mortality in dairy heifers during the first three months of life. Journal of the American Veterinary Medical Association, 208(12), 2043-2046.
  • Yamane, T. (2006). Temel örnekleme yöntemleri. Literatür Yayınları. (In Turkish)
  • Yanar, M., Diler, A., Aydın, R., Koçyiğit, R., Özdemir, V. F., & Tosun, M. (2022). A study on structural characteristics of the cattle barns in İspir county of Erzurum province. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 25(Ek Sayı 2), 566-575. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1068482
  • Yücel, B., Önenç, A., Kaya, A., & Altan, Ö. (2015). Effects of propolis administration on growth performance and neonatal diarrhoea of calves. SOJ Veterinary Sciences, 1(1), 102-106. https://doi.org/10.15226/2381-2907/1/1/00102

Some Calf Rearing Practices in Horasan District, Erzurum Province: A Survey Study

Year 2025, Volume: 6 Issue: 3, 167 - 176, 30.09.2025
https://doi.org/10.56430/japro.1760456

Abstract

This study was conducted to determine the calf rearing practices of dairy cattle enterprises in the Horasan district of Erzurum province. To achieve this, data were collected through face-to-face interviews with the owners of 340 farms. The results revealed that 82.4% of farm owners in the district were aware of the importance of colostrum. In addition, 59.1% of farm owners reported feeding colostrum with a bottle, 38.8% allowed calves to suckle their dams, and only 2.1% used bucket feeding. While 72.9% of farm owners reported feeding colostrum within the first 60 minutes, only 8.3% reported feeding colostrum within the first 30 minutes. It was found that in 58.2% of the farms the calves fed with milk for more than 4 months. Winter was determined as the most preferred calving season among cattle farms in the district (80.5%), followed by spring (16.5%). Age at first access to solid feed in calves was between 30-40 days of age in the majority of farms (63.5%). It was also found that in 30.9% of the farms, the calves were separated from their dams at one week of age, in 17.9% at one day of age, and in 16.5% at two days of age. Only 12% of the farms have a separate calving pen. Furthermore, a small proportion of the (36.5%) farms in the district housed calves in calf pens separate from other animals. A minority (34.4%) of farm owners in the district reported receiving information support related to calf rearing. Regional directorates of Ministry of Agriculture and Forestry, was the first information source (50.4%) of farmers, while 40.2% received support from private veterinarians. As a result of the study, several inadequate or improper practices related to calf rearing were identified in the cattle farms located in the Horasan district Erzurum province, highlighting the need for improved management and targeted training interventions.

Ethical Statement

The study has been approved by Atatürk University, Agricultural Faculty Ethics Committee Chairmanship (Decision no: 2025/7).

References

  • Ahmedin, U. M., & Assen, A. A. (2023). Calf morbidity, mortality, and management practices in dairy farms in Jimma City, southwestern Ethiopia. BMC Veterinary Research, 19(1), 249. https://doi.org/10.6084/m9.figshare.19519828.v1
  • Al-Alo, K. Z. K., Brujeni, G. N., Lotfollahzadeh, S., Moosakhani, F., & Gharabaghi, A. (2018). Correlation between neonatal calf diarrhea and the level of maternally derived antibodies. Iranian Journal of Veterinary Research, 19(1), 3-8.
  • Aydın, R., Güler, O., Yanar, M., Diler, A., Koçyiğit, R., & Avcı, M. (2016). Erzurum ili Hınıs ilçesi sığırcılık işletmelerinin barınak özellikleri üzerine bir araştırma. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi, 19(1), 98-111. https://doi.org/10.18016/ksujns.16383 (In Turkish)
  • Bakır, G., & Kibar, M. (2019). Muş ilinde özel süt sığırcılığı işletmelerinde üreme faaliyetlerinin belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 22(5), 772-780. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.536831 (In Turkish)
  • Cochran, W. G. (1977). Sampling techniques. John Wiley & Sons.
  • Çapadağ, M. (2017). Erzurum ili Yakutiye ilçesi büyükbaş hayvancılık işletmelerinin yapısal özellikleri (Master’s thesis, Atatürk University). (In Turkish)
  • Çoban, O., Lacın, E., Sabuncuoğlu, N., & Genç, M. (2013). Production and health parameters in cattle herds: A survey from eastern Turkey. Journal of Animal & Plant Sciences, 23(6), 1572-1577.
  • Demirhan, S. A., & Yenilmez, M. (2019). Uşak ili süt sığırı yetiştiriciliğinin mevcut durumu sorunları ve çözüm önerileri. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 7(12), 2198-2203. https://doi.org/10.24925/turjaf.v7i12.2198-2203.2951 (In Turkish)
  • Diler, A., Güler, O., Aydın, R., Yanar, M., & Koçyiğit, R. (2017). Erzurum ili Narman ilçesi sığırcılık işletmelerinde çiftlik yönetimi ve buzağı yetiştirme uygulamaları. Alinteri Journal of Agriculture Science, 32(1), 39-45. https://doi.org/10.28955/alinterizbd.304466 (In Turkish)
  • Doğan, O., & Güçlü, B. K. (2021). İzmir ilinde bulunan hastalıktan ari sütçü sığır işletmelerinin hayvan besleme uygulamaları yönünden değerlendirilmesi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(2), 108-115. https://doi.org/10.32707/ercivet.953197 (In Turkish)
  • Godden, S. (2008). Colostrum management for dairy calves. Veterinary Clinics of North America: Food Animal Practice, 24(1), 19-39. https://doi.org/10.1016/j.cvfa.2007.10.005
  • Güler, O., Aydın, R., Diler, A., Yanar, M., Koçyiğit, R., & Maraşlı, A. (2017). Sığırcılık işletmelerinin barınak özellikleri üzerine bir araştırma; Erzurum ili Narman ilçesi örneği. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 27(3), 396-405. https://doi.org/10.29133/yyutbd.315389 (In Turkish)
  • Hordofa, D., Abunna, F., Megersa, B., & Abebe, R. (2021). Incidence of morbidity and mortality in calves from birth to six months of age and associated risk factors on dairy farms in Hawassa city, southern Ethiopia. Heliyon, 7(12), e08546. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2021.e08546
  • Hue, D. T., Skirving, R., Chen, T., Williams, J. L., Bottema, C. D., & Petrovski, K. (2021). Colostrum source and passive immunity transfer in dairy bull calves. Journal of Dairy Science, 104(7), 8164-8176. https://doi.org/10.3168/jds.2020-19318
  • Ismail, Z. B., & Muhaffel, M. M. (2022). Dairy calf and replacement heifer mortality on a single intensively managed dairy farm in Jordan: A 3-year-long study (2016-2018). Open Veterinary Journal, 12(6), 944-950. https://doi.org/10.5455/OVJ.2022.v12.i6.21
  • İmri, V. (2018). Edirne ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri (Master’s thesis, Namık Kemal University). (In Turkish)
  • Karaca, M. (2020). Hendek ilçesi süt sığırcılığı işletmelerinde buzağılarda yaşama gücü ile ilgili yönetsel uygulamalar (Master’s thesis, Bursa Uludağ University). (In Turkish)
  • Kaygısız, A., Yılmaz, İ., Şanver, N., & Serim, S. T. (2022a). Ankara ili Elmadağ ve Yenimahalle ilçelerinde sığır yetiştiriciliğinin yapısal analizi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 12(2), 1163-1176. https://doi.org/10.21597/jist.1039203 (In Turkish)
  • Kaygısız, A., Tapkı, İ., & Daş, Ö. (2022b). Kahramanmaraş ili Andırın ilçesinde faaliyet gösteren sığırcılık işletmelerinde buzağı yetiştirme teknikleri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 12(3), 1850-1870. https://doi.org/10.21597/jist.1098938 (In Turkish)
  • Kaygısız, A., Aydın, R., & Özdemir, C. Y. (2023). Gümüşhane ili Torul ilçesi süt sığırcılığı işletmelerinde buzağı yetiştirme ile ilgili yönetimsel uygulamalar. Journal of the Institute of Science and Technology, 13(1), 713-725. https://doi.org/10.21597/jist.1188313 (In Turkish)
  • Kaygısız, A., Yılmaz, İ., & Yurdagül, H. (2024). Sığır çiftliklerinde yetiştirici uygulamaları ve hayvan refahı üzerine bir araştırma. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 29(2), 366-379. https://doi.org/10.37908/mkutbd.1429529 (In Turkish)
  • Kaylan, V., Yılmaz, İ., & Yanar, M. (2019). Iğdır ilinde süt sığırcılığı işletmelerinde buzağı yetiştirme üzerine bir araştırma. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 22, 169-178. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.564820 (In Turkish)
  • Keleş, İ., Ekinci, G., Tüfekçi, E., Citil, M., Güneş, V., Aslan, Ö., Onmaz, A. C., Karaca Bekdir, İ., & Deniz, Ö. (2022). Etiological and predisposing factors in calves with neonatal diarrhea: A clinical study in 270 case series. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 28(3), 315-326. https://doi.org/10.9775/kvfd.2021.26981
  • Klein-Jobstl, D., Arnholdt, T., Sturmlechner, F., Iwersen, M., & Drillich, M. (2015). Results of an online questionnaire to survey calf management practices on dairy cattle breeding farms in Austria and to estimate differences in disease incidences depending on farm structure and management practices. Acta Veterinaria Scandinavica, 57, 44. https://doi.org/10.1186/s13028-015-0134-y
  • Koçyiğit, R., Yanar, M., Aydın, R., Diler, A., & Güler, O. (2018). Sığırcılık işletmelerinde hayvan sağlığı, veteriner sağlık hizmetleri ve yetiştirici memnuniyeti ve beklentileri: Erzurum ili Narman ilçesi örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 21(2), 203-208. (In Turkish)
  • Koçyiğit, R., Yanar, M., Diler, A., Aydın, R., Özdemir, V. F., & Yılmaz, A. (2021). Cattle and calf raising practices in the eastern Anatolia Region: An example of central county of Ağrı province. International Journal of Agricultural and Natural Sciences, 14(3), 152-163.
  • Kozat, S. (2018). Hypothermia in newborn calves. Journal of Istanbul Veterinary Sciences, 2(1), 30-37. https://doi.org/10.30704/http-www-jivs-net.409147
  • Kozat, S. (2019). Yenidoğan buzağılarda kolostrum yönetiminin önemi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 14(3), 343-353. https://doi.org/10.17094/ataunivbd.541789 (In Turkish)
  • Lopez, A. J., & Heinrichs, A. J. (2022). Invited review: The importance of colostrum in the newborn dairy calf. Journal of Dairy Science, 105(4), 2733-2749. https://doi.org/10.3168/jds.2020-20114
  • Ndung’u, C., Tura, I., Muema, L., Kemboi, F., Mwangi, P., Kamau, P., Tarus, P., Akinyi Owiro, E., & Mghanga, S. (2024). Mortality rates among improved Boran beef cattle and their crosses from birth to two years under ranching conditions in Kenya. International Journal of Veterinary Sciences and Animal Husbandry, 9(3), 321-331. https://doi.org/10.22271/veterinary.2024.v9.i3e.1434
  • Özdemir, V. F., Yanar, M., Bayram, B., Koçyiğit, R., Ergün, O. F., Aydın, R., Diler, A., & Şat, O. (2023). Erzurum ili Aşkale ilçesi sığırcılık işletmelerinde buzağı yetiştirme uygulamaları. Akademik Ziraat Dergisi, 12(2), 279-288. https://doi.org/10.29278/azd.1352051 (In Turkish)
  • Özsağlıcak, S., & Yanar, M. (2021). Feed usage and cattle feeding practices in cattle enterprises in the Eastern Anatolia Region: Case of central county of Erzincan province. Journal of Animal Science and Products, 4(2), 136-152. https://doi.org/10.51970/jasp.1016994
  • Santos, G. D., & Bittar, C. M. M. (2015). A survey of dairy calf management practices in some producing regions in Brazil. Revista Brasileira de Zootecnia, 44(10), 361-370. https://doi.org/10.1590/S1806-92902015001000004
  • Schinwald, M., Creutzinger, K., Keunen, A., Winder, C. B., Haley, D., & Renaud, D. L. (2022). Predictors of diarrhea, mortality, and weight gain in male dairy calves. Journal of Dairy Science, 105(6), 5296-5309. https://doi.org/10.3168/jds.2021-21667
  • Skirving, R., Bottema, C. D., Laven, R., Hue, D. T., & Petrovski, K. R. (2022). Incidence of inadequate transfer of passive immunity in dairy heifer calves in South Australia. Animals, 12(21), 2912. https://doi.org/10.3390/ani12212912
  • Sümbüloğlu, K., & Sümbüloğlu, V. (1998). Biyoistatistik. Hatipoğlu Yayınları. (In Turkish)
  • Şahal, M., Terzi, O. S., Ceylan, E., & Kara, E. (2018). Buzağı ishalleri ve korunma yöntemleri. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 58(3), 41-49. (In Turkish)
  • Şahanoğlu, E., & Koçak, S. (2014). Afyonkarahisar ili süt sığırcılığı işletmelerinde hayvan refahının barınak ve yetiştirme şartları yönünden değerlendirilmesi. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 54(2), 47-55. (In Turkish)
  • Trefz, F. M., Lorenz, I., Lorch, A., & Constable, P. D. (2017). Clinical signs, profound acidemia, hypoglycemia, and hypernatremia are predictive of mortality in 1,400 critically ill neonatal calves with diarrhea. PLoS ONE, 12(8), e0182938. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0182938
  • Tugay, A., & Bakır, G. (2008). Giresun yöresindeki sığırcılık işletmelerinde kullanılan yem çeşitleri ve hayvan besleme alışkanlıkları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 39(2), 231-239. (In Turkish)
  • TÜİK. (2025). Hayvancılık istatistikleri 2025. https://data.tuik.gov.tr (In Turkish)
  • Ünalan, A., Serbester, U., Çınar, M., Ceyhan, A., Akyol, E., Şekeroğlu, A., Erdem, T., & Yılmaz, S. (2013). Niğde ili süt sığırcılığı işletmelerinin mevcut durumu, başlıca sorunları ve çözüm önerileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 1(2), 67-72. (In Turkish)
  • Vasseur, E., Borderas, F., Cue, R. I., Lefebvre, D., Pellerin, D., Rushen, J., Wade, K. M., & de Passillé, A. M. (2010). A survey of dairy calf management practices in Canada that affect animal welfare. Journal of Dairy Science, 93(3), 1307-1316. https://doi.org/10.3168/jds.2009-2429
  • Virtala, A. M. K., Mechor, G. D., Gröhn, Y. T., & Erb, H. N. (1996). Morbidity from nonrespiratory diseases and mortality in dairy heifers during the first three months of life. Journal of the American Veterinary Medical Association, 208(12), 2043-2046.
  • Yamane, T. (2006). Temel örnekleme yöntemleri. Literatür Yayınları. (In Turkish)
  • Yanar, M., Diler, A., Aydın, R., Koçyiğit, R., Özdemir, V. F., & Tosun, M. (2022). A study on structural characteristics of the cattle barns in İspir county of Erzurum province. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 25(Ek Sayı 2), 566-575. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1068482
  • Yücel, B., Önenç, A., Kaya, A., & Altan, Ö. (2015). Effects of propolis administration on growth performance and neonatal diarrhoea of calves. SOJ Veterinary Sciences, 1(1), 102-106. https://doi.org/10.15226/2381-2907/1/1/00102
There are 47 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Animal Science, Genetics and Biostatistics
Journal Section Research Articles
Authors

Veysel Fatih Özdemir 0000-0003-3035-7695

Bahri Bayram 0000-0002-4742-6768

Taner Ciritoğlu 0009-0001-6660-1090

Publication Date September 30, 2025
Submission Date August 7, 2025
Acceptance Date September 11, 2025
Published in Issue Year 2025 Volume: 6 Issue: 3

Cite

APA Özdemir, V. F., Bayram, B., & Ciritoğlu, T. (2025). Some Calf Rearing Practices in Horasan District, Erzurum Province: A Survey Study. Journal of Agricultural Production, 6(3), 167-176. https://doi.org/10.56430/japro.1760456