In this study, it was aimed that determination of some metal levels in fish species that prepared for consumption by frying, comparison of the obtained values according to National and International standards and assessment of human health risk. High-Resolution Continuum Source Flame Atomic Absorption Spectrometry (HR-CS FAAS) was used for determinations of metals. A microwave digestion system was used for the digestion of samples from the muscle tissues (after frying) of fish collected from the Central Black Sea Region. Metal levels were determined in the range of 0.26-0.43 µg g-1 for Pb; 0.15-0.25 µg g-1 for Ni, 0.03-0.25 µg g-1 for Cd; 1.3-5.2 µg g-1 for Al; 0.34-2.79 µg g-1 for Cr; 1.08-3.33 µg g-1 for Cu; 3.64-14.95 µg g-1 for Fe; 2.03-3.54 µg g-1 for Mn; 4.13-20.72 µg g-1 for Zn; 0.25-1.37 mg g-1 for Ca and 0.27-0.71 mg g-1 for Mg. Metal levels in fish species were compared with National and International standards. Estimated Weekly Intake Level (EWI), Target Hazard Ratio (THQ), and Hazard Index (HI, Total THQ) were calculated for the tissues. It was determined that the EWI values for the studied metals were lower than the Provisional tolerable weekly intake (PTWI) values. In addition, it was calculated that THQ and hazard index values were less than 1. Thus, it has been concluded that if the analyzed fish species are consumed, the probability of non-cancer health problems for the consumer will be low.
− Bu çalışmada kızartılarak tüketime hazır hale getirilen bazı balık türlerindeki metal düzeylerinin belirlenmesi, elde edilen değerlerin Ulusal ve Uluslararası standartlarla karşılaştırılması ve insan sağlığı riskinin değerlendiril-mesi amaçlanmıştır. Metal tayininde Yüksek Çözünürlüklü Sürekli Işın Kaynaklı Alevli Atomik Absorbsiyon Spektrofototometrisi (HR CS-FAAS) kullanılmıştır. Orta Karadeniz Bölgesinden temin edilen balıkların kas dokularından (kızartma sonrası) alınan örneklerin çözünürleştirilmesinde mikro dalga parçalama sistemi kullanıl-mıştır. Çalışmada metal düzeyleri, Pb için 0.26-0.43 µg g-1; Ni için 0.15-0.25 µg g-1; Cd için 0.03-0.25 µg g-1; Al için 1.3-5.2 µg g-1; Cr için 0.34-2.79 µg g-1; Cu için 1.08-3.33 µg g-1; Fe için 3.64-14.95 µg g-1; Mn için 2.03-3.54 µg g-1; Zn için 4.13-20.72 µg g-1; Ca için 0.25-1.37 mg g-1 ve Mg için 0.27-0.71 mg g-1 aralığında tayin edildi. Balık türlerindeki metal düzeyleri Ulusal ve Uluslararası standartlar ile karşılaştırılarak dokulardaki Tah-mini Haftalık Alım Düzeyi (EWI), Hedef Tehlike Oranı (THQ) ve Tehlike İndeksleri (HI, Toplam THQ) hesap-lanmıştır. Çalışılan metaller için EWI değerlerinin Tolere Edilebilir Haftalık Alım Miktarları (PTWI) değerlerin-den düşük olduğu tespit edilmiştir. THQ ve tehlike indeksi değerlerinin 1’den küçük hesaplanmıştır. Böylece analiz edilen balık türlerinin tüketilmesi halinde tüketici açısından kanser harici sağlık problemlerinin ortaya çıkma olasılığının düşük olacağı kararına varılmıştır.
Ağır metal Balık Gıda standardı Risk değerlendirme Tehlike indeksi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ekoloji |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2021 |
Gönderilme Tarihi | 20 Şubat 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 7 Sayı: 2 |
As of 2024, JARNAS is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International Licence (CC BY-NC).