Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Molibden Uygulamasının Sakız Fasulyesinin (Cyamopsis tetragonoloba L.) Farklı Organlarında Bazı Besin Elementleri Miktarına Etkisi

Yıl 2022, Cilt: 8 Sayı: 1, 1 - 7, 10.03.2022
https://doi.org/10.28979/jarnas.910628

Öz

Sakız fasulyesi bitkisine farklı dozlarda uygulanan molibdenin yeşil bitkide, yeşil baklada ve tohumdaki toplam azot, demir, bakır, çinko, mangan ve molibden elementleri üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bitki materyali olarak sakız fasulyesi, uygulama materyali olarak molibden elementinin 5 farklı dozu (0, 50, 100, 150, 200 µgMo/kg) kullanılmıştır. Yeşil bitki, yeşil bakla ve tohumda en yüksek toplam azot miktarı 100 µgMo/kg uygulamasında tespit edilmiştir. En yüksek toplam demir miktarı bitki ve baklada kontrolde, tohumda ise 200 µgMo/kg uygulamasında elde edilmiştir. En yüksek toplam bakır miktarı bitkide 200 µgMo/kg uygulamasında, baklada kontrolde, tohumda ise 50 µgMo/kg uygulamasında tespit edilmiştir. En yüksek toplam çinko miktarı bitkide ve baklada 50 µgMo/kg uygulamasında, tohumda ise tanıkta saptanmıştır. En yüksek toplam mangan miktarı bitkide ve baklada 150 µgMo/kg uygulamasında, tohumda ise tanıkta elde edilmiştir. En yüksek toplam molibden miktarı bitkide ve baklada 150 µgMo/kg uygulamasında, tohumda ise 200 µgMo/kg uygulamasında tespit edilmiştir. Toplam azot miktarları arasında bitki ve bakla değerlerinde istatistiksel olarak %1, toplam demir miktarları arasında tohumda istatistiki anlamda %5, toplam bakır miktarları arasında istatistiki anlamda baklada %5, toplam molibden miktarları arasında istatistiki anlamda bitkide, baklada ve tohumda %1 önem düzeyinde fark elde edilmiştir. Toplam mangan ve toplam çinko miktarları arasında istatistiki anlamda bir fark tespit edilmemiştir

Destekleyen Kurum

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Koordinasyon Birimi

Proje Numarası

FBA-2019-3143

Teşekkür

Bu çalışma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Koordinasyon Birimi tarafından FBA-2019-3143 proje numarası ile desteklenmiştir. Projeye desteklerinden ötürü Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü’ne ve Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’ne teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • Akçura, M., Müftüoğlu, N.M., Kaplan, M., Türkmen, C. (2020). Nutrient potential and mineral contents of some vegetable cluster bean genotypes. Cereal Chemistry, 97: 1193–1203, https://doi.org/10.1002/cche.10341
  • Akkuş, E., Müftüoğlu, N.M. (2010). Farklı dozlarda uygulanan molibdenin nohut (Cicer arietinum L.) bitkisinin azot içeriğine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Özel Sayı, s. 35-40, ISSN 1018-8851, (5. Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi Bildiriler Kitabı, 15-17 Eylül 2010, İzmir). https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/59403
  • Allison, L.E., Moodie, C.D. (1965). Carbonate. In: C.A. Black et al. (ed.) Methods of soil analysis, Part 2. Agronomy 9;1379-1400. Am. Soc. of Agron., Inc., Madison, Wisconsin, U.S.A.
  • Ashraf, M.Y., Akhtar K., Sarwar G., Ashraf, M. (2005). Role of the rooting system in salt tolerance potential of different guar accessions. Agronomy for Sustainable Development, 25(2), 243-249.
  • Batırca, M., Gökkuş, A., Alatürk, F., Birer, S. (2017). Gübrelemenin sakız fasulyesinin (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) ot verimi ve kalitesine etkileri. KSÜ Doğa Bil. Derg., 20 (Özel Sayı), 130-134. DOI: 10.18016/ksudobil.349055 https://doi.org/10.18016/ksudobil.349055
  • Bouyoucos, G.J. (1951). A recalibration of hydrometer method for making mechanical analysis of soils. Agronomy Journal, 43(9): 434-438. https://doi.org/10.2134/agronj1951.00021962004300090005x
  • Bremner, J.M. (1965a). Total nitrogen. Methods of Soil Analysis: Part 2 Chemical and Microbiological Properties, 9.2: 1149-1178.
  • Bremner, J.M. (1965b). Inorganic forms of nitrogen. Methods of Soil Analysis: Part 2 Chemical and Microbiological Properties, 9.2: 1179-1237.
  • Buttar, G.S, Grover, K., Thind, H.S., Saroa, G.S.. (2012). N-sparing benefit of clusterbean (Cyamopsis tetragonoloba) to Indian mustard (Brassica juncea) under semi-arid conditions of Northwestern India. Vegetos. 25(2): 313–319.
  • Cebeci, G., Gökkuş, A., Alatürk, F. (2016). Farklı ekim sıklığının sakız fasulyesinde (Cyamopsis tetragonoloba L. Taub.) ot verimi ve bazı verim özelliklerine etkisi. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 30(1): 53-59. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/224144
  • Durrant, M. C. (2001). Controlled protonation of iron-molybdenum cofactor by nitrogenase: a structural and theoretical analysis. Biochemical Journal, 355(3): 569–576.
  • Ganal, E.A.E.D. (1998). A study of guar seed and guar gum properties (Cyamopsis tetragonolabous). Thesis for the Degree of Master of Science in Agriculture (M.Sc.). University College of Khartoum, Khartoum State, Sudan.
  • Goyal, M., Sharma, S.K. (2009). Traditional wisdom and value addition prospects of arid foods of desert region of North West India. Indian Journal of Traditional Knowledge 8(4): 581-585.
  • Gök, M. (1993). Soya, üçgül, bakla ve fiğ bitkilerine ait değişik Rhizobium sp. Suşlarının ekolojik yönden önemli bazı özelliklerinin laboratuvar koşullarında belirlenmesi. DOĞA Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi 17/4, 921-930.
  • Haktanır, K., Arcak, S. (1997). Toprak biyolojisi (Toprak ekosistemine giriş). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 1486, Ders Kitabı: 447. Ankara.
  • Hosobuchi, C., Rutanassee, L., Bassin, S. L., Wong, N.D. (1999). Efficacy of acacia, pectin and guar gum-based fiber supplementation in the control of hypercholesterolemia. Nutrition Research, 19(5): 643-649.
  • Jackson, M.L. (1958). Soil chemical analysis. p. 1-498. Prentice-Hall, Inc. Englewood Cliffs, New Jersey, USA.
  • Kacar, B. (2014). Kolay uygulanabilir bitki analizleri. Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic. Ltd. Şti., Ankara Dağıtım Kültür Mah. Mithatpaşa Cad. No: 74 B01/02 Kızılay/Ankara, ISBN 978-605-133-812-5, 407s.
  • Khan, A.H., Hedge, S.V. (1989). Effect of molybdenum seed treatment on nodulation and growth of Pigeon pea, Cajanus cajan (L) Millps. Indian Journal of Experimental Biology. (27) 919-920.
  • Kumar, D., Singh, N.B., (2002). Guar–an introduction, Guar in India. 1-10.
  • Mut, Z., Gülümser, A. (2001). Bakteri aşılaması, çinko ve molibden uygulamalarının damla 89 nohut çeşidinin bazı morfolojik özellikleri ve tane verimine etkileri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi), 16(2): 1-10.
  • Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C., Akçura, M., Kaplan, M. (2019). Yield And Nutritional Characteristics Of Edible Cluster Bean Genotypes. Turk J. Field Crops, 2019, 24(1), 91-97. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/722137
  • Nelson, D.W., Sommers, L.E. (1980). Total nitrogen analysis of soil and plant tissues. J. Assoc. Off. Anal. Chem. 63; 770-779.
  • Olsen, S.R. (1954). Estimation of available phosphorus in soils by extraction with sodium bicarbonate (No. 939). US Dept. of Agriculture.
  • Richards, L.A. (1954). Diagnosis and Improvement of Saline and Alkali Soils. United States Department of Agriculture Handbook 60: 94.
  • Singh, R. (2014). Improved cultivation practices for clusterbean in kharif and summer season. Indian Council of Agricultural Research). Jodhpur-342 003 Rajasthan. Erişim adresi: http://www.cazri.res.in/publications/Guar_RajSingh.pdf
  • Soltanpour, P.N., Workman, S. (1979). Modification of the NH4HCO3‐DTPA soil test to omit carbon black. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 10(11), 1411-1420.
  • Vuralın, A., Müftüoğlu, N.M. (2012). Farklı dozlarda uygulanan molibdenin bakla (Vicia faba L.) bitkisinin azot içeriğine etkisi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2012, 49(1): 53-62, ISSN: 1018 – 8851. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/59403

The Effect of Molybdenum Application on Some Nutrient Elements Amount in Different Organs of Gum Bean (Cyamopsis tetragonoloba L.)

Yıl 2022, Cilt: 8 Sayı: 1, 1 - 7, 10.03.2022
https://doi.org/10.28979/jarnas.910628

Öz

Molybdenum applied in different doses to the gum bean plant, it was aimed to determine the effect on total nitrogen, iron, copper, zinc, manganese, molybdenum in green plant, green pod and seed. Gum bean was used as plant and 5 different doses of molybdenum element (0, 50, 100, 150, 200 µgMo/kg) were used as application material. The highest amount of total nitrogen was detected in 100 µgMo/kg application in plant, pod and seed. The highest total iron amount was determined in control in plant and pod, and in 200 µgMo/kg application in seed. The highest total copper was obtained in the application of 200 µgMo/kg in plant, in the control in pod, and in the application of 50 µgMo/kg in seed. The highest amount of total zinc was detected in 50 µgMo/kg application in plant and pod and in control in seed. The highest total manganese was determined in the application of 150 µgMo/kg in plant and pod, in the control in seed. The highest amount of total molybdenum was obtained in 150 µgMo/kg application in plant and pod and in 200 µgMo/kg application in seed. A statistically significant difference of 1% was found between the total nitrogen in plant and pod, 5% was found between the total irons in seed, 5% was found between the total copper in pod, 1% was found between the total molybdenum in plant, pod and seed. A statistically significant difference of was not found between the total zinc and total manganese amounts.

Proje Numarası

FBA-2019-3143

Kaynakça

  • Akçura, M., Müftüoğlu, N.M., Kaplan, M., Türkmen, C. (2020). Nutrient potential and mineral contents of some vegetable cluster bean genotypes. Cereal Chemistry, 97: 1193–1203, https://doi.org/10.1002/cche.10341
  • Akkuş, E., Müftüoğlu, N.M. (2010). Farklı dozlarda uygulanan molibdenin nohut (Cicer arietinum L.) bitkisinin azot içeriğine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Özel Sayı, s. 35-40, ISSN 1018-8851, (5. Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi Bildiriler Kitabı, 15-17 Eylül 2010, İzmir). https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/59403
  • Allison, L.E., Moodie, C.D. (1965). Carbonate. In: C.A. Black et al. (ed.) Methods of soil analysis, Part 2. Agronomy 9;1379-1400. Am. Soc. of Agron., Inc., Madison, Wisconsin, U.S.A.
  • Ashraf, M.Y., Akhtar K., Sarwar G., Ashraf, M. (2005). Role of the rooting system in salt tolerance potential of different guar accessions. Agronomy for Sustainable Development, 25(2), 243-249.
  • Batırca, M., Gökkuş, A., Alatürk, F., Birer, S. (2017). Gübrelemenin sakız fasulyesinin (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) ot verimi ve kalitesine etkileri. KSÜ Doğa Bil. Derg., 20 (Özel Sayı), 130-134. DOI: 10.18016/ksudobil.349055 https://doi.org/10.18016/ksudobil.349055
  • Bouyoucos, G.J. (1951). A recalibration of hydrometer method for making mechanical analysis of soils. Agronomy Journal, 43(9): 434-438. https://doi.org/10.2134/agronj1951.00021962004300090005x
  • Bremner, J.M. (1965a). Total nitrogen. Methods of Soil Analysis: Part 2 Chemical and Microbiological Properties, 9.2: 1149-1178.
  • Bremner, J.M. (1965b). Inorganic forms of nitrogen. Methods of Soil Analysis: Part 2 Chemical and Microbiological Properties, 9.2: 1179-1237.
  • Buttar, G.S, Grover, K., Thind, H.S., Saroa, G.S.. (2012). N-sparing benefit of clusterbean (Cyamopsis tetragonoloba) to Indian mustard (Brassica juncea) under semi-arid conditions of Northwestern India. Vegetos. 25(2): 313–319.
  • Cebeci, G., Gökkuş, A., Alatürk, F. (2016). Farklı ekim sıklığının sakız fasulyesinde (Cyamopsis tetragonoloba L. Taub.) ot verimi ve bazı verim özelliklerine etkisi. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 30(1): 53-59. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/224144
  • Durrant, M. C. (2001). Controlled protonation of iron-molybdenum cofactor by nitrogenase: a structural and theoretical analysis. Biochemical Journal, 355(3): 569–576.
  • Ganal, E.A.E.D. (1998). A study of guar seed and guar gum properties (Cyamopsis tetragonolabous). Thesis for the Degree of Master of Science in Agriculture (M.Sc.). University College of Khartoum, Khartoum State, Sudan.
  • Goyal, M., Sharma, S.K. (2009). Traditional wisdom and value addition prospects of arid foods of desert region of North West India. Indian Journal of Traditional Knowledge 8(4): 581-585.
  • Gök, M. (1993). Soya, üçgül, bakla ve fiğ bitkilerine ait değişik Rhizobium sp. Suşlarının ekolojik yönden önemli bazı özelliklerinin laboratuvar koşullarında belirlenmesi. DOĞA Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi 17/4, 921-930.
  • Haktanır, K., Arcak, S. (1997). Toprak biyolojisi (Toprak ekosistemine giriş). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 1486, Ders Kitabı: 447. Ankara.
  • Hosobuchi, C., Rutanassee, L., Bassin, S. L., Wong, N.D. (1999). Efficacy of acacia, pectin and guar gum-based fiber supplementation in the control of hypercholesterolemia. Nutrition Research, 19(5): 643-649.
  • Jackson, M.L. (1958). Soil chemical analysis. p. 1-498. Prentice-Hall, Inc. Englewood Cliffs, New Jersey, USA.
  • Kacar, B. (2014). Kolay uygulanabilir bitki analizleri. Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic. Ltd. Şti., Ankara Dağıtım Kültür Mah. Mithatpaşa Cad. No: 74 B01/02 Kızılay/Ankara, ISBN 978-605-133-812-5, 407s.
  • Khan, A.H., Hedge, S.V. (1989). Effect of molybdenum seed treatment on nodulation and growth of Pigeon pea, Cajanus cajan (L) Millps. Indian Journal of Experimental Biology. (27) 919-920.
  • Kumar, D., Singh, N.B., (2002). Guar–an introduction, Guar in India. 1-10.
  • Mut, Z., Gülümser, A. (2001). Bakteri aşılaması, çinko ve molibden uygulamalarının damla 89 nohut çeşidinin bazı morfolojik özellikleri ve tane verimine etkileri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi), 16(2): 1-10.
  • Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C., Akçura, M., Kaplan, M. (2019). Yield And Nutritional Characteristics Of Edible Cluster Bean Genotypes. Turk J. Field Crops, 2019, 24(1), 91-97. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/722137
  • Nelson, D.W., Sommers, L.E. (1980). Total nitrogen analysis of soil and plant tissues. J. Assoc. Off. Anal. Chem. 63; 770-779.
  • Olsen, S.R. (1954). Estimation of available phosphorus in soils by extraction with sodium bicarbonate (No. 939). US Dept. of Agriculture.
  • Richards, L.A. (1954). Diagnosis and Improvement of Saline and Alkali Soils. United States Department of Agriculture Handbook 60: 94.
  • Singh, R. (2014). Improved cultivation practices for clusterbean in kharif and summer season. Indian Council of Agricultural Research). Jodhpur-342 003 Rajasthan. Erişim adresi: http://www.cazri.res.in/publications/Guar_RajSingh.pdf
  • Soltanpour, P.N., Workman, S. (1979). Modification of the NH4HCO3‐DTPA soil test to omit carbon black. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 10(11), 1411-1420.
  • Vuralın, A., Müftüoğlu, N.M. (2012). Farklı dozlarda uygulanan molibdenin bakla (Vicia faba L.) bitkisinin azot içeriğine etkisi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2012, 49(1): 53-62, ISSN: 1018 – 8851. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/59403
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nuray Mücellâ Müftüoğlu 0000-0001-6065-029X

Yakup Çıkılı 0000-0002-0393-6248

Cafer Türkmen 0000-0002-0707-5908

Mevlüt Akçura 0000-0001-7828-5163

Proje Numarası FBA-2019-3143
Erken Görünüm Tarihi 10 Mart 2022
Yayımlanma Tarihi 10 Mart 2022
Gönderilme Tarihi 8 Nisan 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Müftüoğlu, N. M., Çıkılı, Y., Türkmen, C., Akçura, M. (2022). Molibden Uygulamasının Sakız Fasulyesinin (Cyamopsis tetragonoloba L.) Farklı Organlarında Bazı Besin Elementleri Miktarına Etkisi. Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences, 8(1), 1-7. https://doi.org/10.28979/jarnas.910628
AMA Müftüoğlu NM, Çıkılı Y, Türkmen C, Akçura M. Molibden Uygulamasının Sakız Fasulyesinin (Cyamopsis tetragonoloba L.) Farklı Organlarında Bazı Besin Elementleri Miktarına Etkisi. JARNAS. Mart 2022;8(1):1-7. doi:10.28979/jarnas.910628
Chicago Müftüoğlu, Nuray Mücellâ, Yakup Çıkılı, Cafer Türkmen, ve Mevlüt Akçura. “Molibden Uygulamasının Sakız Fasulyesinin (Cyamopsis Tetragonoloba L.) Farklı Organlarında Bazı Besin Elementleri Miktarına Etkisi”. Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences 8, sy. 1 (Mart 2022): 1-7. https://doi.org/10.28979/jarnas.910628.
EndNote Müftüoğlu NM, Çıkılı Y, Türkmen C, Akçura M (01 Mart 2022) Molibden Uygulamasının Sakız Fasulyesinin (Cyamopsis tetragonoloba L.) Farklı Organlarında Bazı Besin Elementleri Miktarına Etkisi. Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences 8 1 1–7.
IEEE N. M. Müftüoğlu, Y. Çıkılı, C. Türkmen, ve M. Akçura, “Molibden Uygulamasının Sakız Fasulyesinin (Cyamopsis tetragonoloba L.) Farklı Organlarında Bazı Besin Elementleri Miktarına Etkisi”, JARNAS, c. 8, sy. 1, ss. 1–7, 2022, doi: 10.28979/jarnas.910628.
ISNAD Müftüoğlu, Nuray Mücellâ vd. “Molibden Uygulamasının Sakız Fasulyesinin (Cyamopsis Tetragonoloba L.) Farklı Organlarında Bazı Besin Elementleri Miktarına Etkisi”. Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences 8/1 (Mart 2022), 1-7. https://doi.org/10.28979/jarnas.910628.
JAMA Müftüoğlu NM, Çıkılı Y, Türkmen C, Akçura M. Molibden Uygulamasının Sakız Fasulyesinin (Cyamopsis tetragonoloba L.) Farklı Organlarında Bazı Besin Elementleri Miktarına Etkisi. JARNAS. 2022;8:1–7.
MLA Müftüoğlu, Nuray Mücellâ vd. “Molibden Uygulamasının Sakız Fasulyesinin (Cyamopsis Tetragonoloba L.) Farklı Organlarında Bazı Besin Elementleri Miktarına Etkisi”. Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences, c. 8, sy. 1, 2022, ss. 1-7, doi:10.28979/jarnas.910628.
Vancouver Müftüoğlu NM, Çıkılı Y, Türkmen C, Akçura M. Molibden Uygulamasının Sakız Fasulyesinin (Cyamopsis tetragonoloba L.) Farklı Organlarında Bazı Besin Elementleri Miktarına Etkisi. JARNAS. 2022;8(1):1-7.


TR Dizin 20466




Academindex 30370    

SOBİAD 20460               

Scilit 30371                        

29804 As of 2024, JARNAS is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International Licence (CC BY-NC).