Endemik Barbarea platycarpa ve Barbarea integrifolia (Brassicaceae) Türlerinin Anatomik ve Morfolojik Özellikleri
Öz
Bu çalışmada, Barbarea (Brassicaceae) cinsine ait Barbarea platycarpa ve B. integrifolia türlerinin anatomik ve morfolojik özellikleri incelenmiştir. Morfolojik çalışmalarında, her iki türün taksonomik değere sahip olan gövde, yaprak, çiçek ve meyve karakteristikleri ölçülmüş ve elde edilen verilere göre kapsamlı betimleri hazırlanmıştır. Anatomik çalışmalarda ise kök, gövde ve yapraklardan mikrotom veya el ile kesitler alınarak türlerin anatomik özellikleri karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Morfolojik açıdan, habitat, gövde yapıları, taban ve gövde yaprakları, meyvelerin duruşu farklılık göstermektedir. Anatomik açıdan, kökteki korteks hücre sıra sayısı, kortekste skleridlerin varlığı, merkezi silindirdeki sklerenkima dokusun varlığı, gövdedeki epidermis hücre sıra sayısı ve kollenkima varlığı, korteks hücre sıra sayısı ve öz bölgesini özellikleri farklılık göstermektedir.
Anahtar Kelimeler
Destekleyen Kurum
Proje Numarası
Teşekkür
Kaynakça
- Akkemik, Ü. ve Yılmaz, H. (2016). A new species record for the flora of Turkey: Barbarea bracteosa Guss. Journal of the Faculty of Forestry Istanbul University, 66 (2), 636-640.
- AL-Shehbaz, I. A. Mutlu, B. ve Dönmez, A. A. (2007). The Brassicaceae (Cruciferae) of Turkey, Updated. Turkish Journal of Botany, 31(4), 327-336.
- Bağcı, Y. (2012). Barbarea. In: Guner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M., Babaç, T. (eds) Türkiye Bitkileri Listesi (s. 259-260), NGBB and Flora Araştırmaları Derneği Yayını, İstanbul.
- Bağcı, Y. ve Savran, A. (2012). Barbarea duralii. In: Guner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. ve Babaç, T. (eds) Türkiye Bitkileri Listesi (s. 289-2909, NGBB and Flora Araştırmaları Derneği Yayını, İstanbul
- Bağcı, Y., Başköse İ. ve Savran A. 2023. Endemik iki Barbarea (Brassicaceae) türünün [Barbarea anfractuosa (Hartvig & Strid.) Y. Bağcı ve Savran ve Barbarea duralii Y. Bağcı & Savran] anatomik ve morfolojik karakterlerinin analizi. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi, 49(2), 64-73.
- Bağcı, Y., Başköse, İ. ve Savran, A. 2024. Anatomical and morphological characteristics of endemic Barbarea auriculata taxa (var. auriculata and var. paludosa). Communications Faculty of Sciences University of Ankara Series C-Biology, 33(1), 27-43. https://doi.org/10.53447/communc.1351626
- Coşkunçelebi, K, Makbul, S. ve Beyazoğlu, O. (2015). Bitki Morfolojisi ve Anatomisi. Trabzon: Gündüz Ofset Matbaacılık ve Yayıncılık.
- Davis, P. H. (1965). Flora of Turkey and the East Aegean Islands and The East Aegean Islands” Volume-1. Edinburgh: Edinburgh University Press.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Bitki Bilimi (Diğer)
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yavuz Bağcı
0000-0002-2343-3672
Türkiye
İsa Başköse
*
0000-0001-7347-3464
Türkiye
Ahmet Savran
0000-0002-6326-7592
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
1 Haziran 2026
Gönderilme Tarihi
10 Eylül 2025
Kabul Tarihi
7 Aralık 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Cilt: 16 Sayı: 2