BibTex RIS Kaynak Göster

FARKLI BRAKET KAİDE TİPLERİ İLE YAPIŞTIRICILARIN KOPMA SIKLIKLARININ İN VİVO OLARAK İNCELENMESİ*-AN IN VIVO EVALUATION OF THE FREQUENCY OF BOND FAILURES OF DIFFERENT BRACKET BASES AND BONDING MATERIALS

Yıl 1995, Cilt: 29 Sayı: 3, 170 - 176, 28.08.2013

Öz

Özet

Bu in vivo çalışmanın amacı, bir no-mix yapıştırıcı olan Right-On, fluorid içeren no-mix yapıştırıcı olan Direct, ışıkla polimerize olan Heliosit-Orthodontic ve cam ionomer simam olan Ketac-Cem ile yapıştırılan kafes örgü kaideli Mini-Mono ve döküm integral kaideli Edge-way braketlerinin kopma sıklıklarının 3 ay süre ile incelenmesidir. Bu çalışmada 32 hastada, toplam 512 adet braket yapıştırılmış olup, her bir braket kaidesinin, her bir yapıştırıcının ve her bir braket/yapıştırıcı kombinasyonunun kopma oranı ayrı ayrı incelenmiştir. Bu in vivo çalışmanın istatistiksel olarak önemli bulunan sonuçlan şunlardır; Mini-Mono (% 14.4) ve Edgeway (% 12.1) braketlerinin kopma sıklıkları arasında istatistiksel olarak önemli bir fark bulunmamıştır. Right-On'un kopma oranı (% 2.3), Direct (% 29.6), Heliosit-Orthodontic (% 8.5) ve Ketac-Cem'den (% 12.5) önemli derecede daha azdır. Çalışma süresi boyunca, Right-On ile yapıştırılan Edgeway braketlerinden hiçbirisi kopmamıştır.

Anahtar sözcükler: Braket, yapıştırıcı, kopma sıklığı.

Abstract

The aim of this in vivo study was to evaluate the frequency of bond failures of the foil-mesh base (Mini-Mono Brackets) and the cast integral base (Edgeway Brackets) that were bonded using a no-mix composite resin (Right-On), a fluoride-containing no-mix composite resin (Direct), a visible light cured resin (Heliosit-Orthodontic) and a glass ionomer cement (Ketac-Cem) for a period of 3 months. A total of 512 brackets were bonded on 32 patients and, the failure rates were evaluated separately for each bracket base, each bonding material and each bracket/bonding material combination. The statistically significant results of this in vivo study were as follows; there was no statistically significant difference between the failure rates of Mini-Mono ( % 14.4) and Edgeway (% 12.1) brackets. Right-On has a significantly lowest failure rate (% 2.3) than Direct (% 29.6), Heliosit-Orthodontic (% 8.5) and Ketac-Cem (% 12.5). None of the Edgeway brackets that were bonded using Right-On failed during the study period.

Key words: Bracket, bonding material, frequency of bond failure.

Yıl 1995, Cilt: 29 Sayı: 3, 170 - 176, 28.08.2013

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırmalar / Original Articles
Yazarlar

Şevket Erbay Bu kişi benim

Elif Erbay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 28 Ağustos 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 1995 Cilt: 29 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Erbay, Ş., & Erbay, E. (2013). FARKLI BRAKET KAİDE TİPLERİ İLE YAPIŞTIRICILARIN KOPMA SIKLIKLARININ İN VİVO OLARAK İNCELENMESİ*-AN IN VIVO EVALUATION OF THE FREQUENCY OF BOND FAILURES OF DIFFERENT BRACKET BASES AND BONDING MATERIALS. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, 29(3), 170-176.
AMA Erbay Ş, Erbay E. FARKLI BRAKET KAİDE TİPLERİ İLE YAPIŞTIRICILARIN KOPMA SIKLIKLARININ İN VİVO OLARAK İNCELENMESİ*-AN IN VIVO EVALUATION OF THE FREQUENCY OF BOND FAILURES OF DIFFERENT BRACKET BASES AND BONDING MATERIALS. J Istanbul Univ Fac Dent. Ağustos 2013;29(3):170-176.
Chicago Erbay, Şevket, ve Elif Erbay. “FARKLI BRAKET KAİDE TİPLERİ İLE YAPIŞTIRICILARIN KOPMA SIKLIKLARININ İN VİVO OLARAK İNCELENMESİ*-AN IN VIVO EVALUATION OF THE FREQUENCY OF BOND FAILURES OF DIFFERENT BRACKET BASES AND BONDING MATERIALS”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 29, sy. 3 (Ağustos 2013): 170-76.
EndNote Erbay Ş, Erbay E (01 Ağustos 2013) FARKLI BRAKET KAİDE TİPLERİ İLE YAPIŞTIRICILARIN KOPMA SIKLIKLARININ İN VİVO OLARAK İNCELENMESİ*-AN IN VIVO EVALUATION OF THE FREQUENCY OF BOND FAILURES OF DIFFERENT BRACKET BASES AND BONDING MATERIALS. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 29 3 170–176.
IEEE Ş. Erbay ve E. Erbay, “FARKLI BRAKET KAİDE TİPLERİ İLE YAPIŞTIRICILARIN KOPMA SIKLIKLARININ İN VİVO OLARAK İNCELENMESİ*-AN IN VIVO EVALUATION OF THE FREQUENCY OF BOND FAILURES OF DIFFERENT BRACKET BASES AND BONDING MATERIALS”, J Istanbul Univ Fac Dent, c. 29, sy. 3, ss. 170–176, 2013.
ISNAD Erbay, Şevket - Erbay, Elif. “FARKLI BRAKET KAİDE TİPLERİ İLE YAPIŞTIRICILARIN KOPMA SIKLIKLARININ İN VİVO OLARAK İNCELENMESİ*-AN IN VIVO EVALUATION OF THE FREQUENCY OF BOND FAILURES OF DIFFERENT BRACKET BASES AND BONDING MATERIALS”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 29/3 (Ağustos 2013), 170-176.
JAMA Erbay Ş, Erbay E. FARKLI BRAKET KAİDE TİPLERİ İLE YAPIŞTIRICILARIN KOPMA SIKLIKLARININ İN VİVO OLARAK İNCELENMESİ*-AN IN VIVO EVALUATION OF THE FREQUENCY OF BOND FAILURES OF DIFFERENT BRACKET BASES AND BONDING MATERIALS. J Istanbul Univ Fac Dent. 2013;29:170–176.
MLA Erbay, Şevket ve Elif Erbay. “FARKLI BRAKET KAİDE TİPLERİ İLE YAPIŞTIRICILARIN KOPMA SIKLIKLARININ İN VİVO OLARAK İNCELENMESİ*-AN IN VIVO EVALUATION OF THE FREQUENCY OF BOND FAILURES OF DIFFERENT BRACKET BASES AND BONDING MATERIALS”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, c. 29, sy. 3, 2013, ss. 170-6.
Vancouver Erbay Ş, Erbay E. FARKLI BRAKET KAİDE TİPLERİ İLE YAPIŞTIRICILARIN KOPMA SIKLIKLARININ İN VİVO OLARAK İNCELENMESİ*-AN IN VIVO EVALUATION OF THE FREQUENCY OF BOND FAILURES OF DIFFERENT BRACKET BASES AND BONDING MATERIALS. J Istanbul Univ Fac Dent. 2013;29(3):170-6.