BibTex RIS Cite

KULLANIM SONRASI DIŞ FIRÇASI ÜZERİNDE KALAN MİKROORGANİZMALARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER*-FACTORS EFFECTING THE MICROORGANISMS RETAINED ON THE TOOTHBRUSHES AFTER USAGE

Year 1995, Volume: 29 Issue: 2, 112 - 116, 12.06.2013

Abstract

Özet

Bu çalışmada, 24 kişilik üç gruba ayrılan toplam 72 ço­cuğun macunsuz olarak dişlerini fırçaladığı çocuk tipi orta sertlikte kısa başlı fırçaların üzerindeki mikroor­ganizmaların havada farklı kuruma süreleri, su ile fark­lı düzeylerde yıkanması ve çürük diş sayısı ile ilişkileri araştırılmıştır. Diş fırçaları üzerindeki total bakteri sa­yısı havada kuruma süresi 6 saat olduğunda % 70;24 sa­at olduğunda % 40 oranında sürmüştür. En belirgin azalma maya ve laktobasil sayılarında olmuştur. Mu­tatis streptokokları sayısı ise 6 saatte % 16; 24 saate %1 oranında sürmüştür.

Çok iyi yıkanmış ve 24 saat kurutulmuş diş fırçalarında maya, laktobasil ve mutans srtreptokok sayılan azalma­sına karşın total bakteri sayısı yaklaşık aynı sayıda kal­mıştır. Çürük diş sayısı ne olursa olsun (0,l-5,6>) 24 sa­atlik kuruma süresi sonunda diş fırçaları üzerindeki mikroorganizmalar az sayıda da olsa canlılıklarını sür­dürmüşlerdir.

Anahtar sözcükler: Diş fırçası, mikroorganizma, diş çü­rüğü.

Abstract

In this study, Vie relation between the microorganisms re­mained on the toothbrushes at different drying time in air, various levels of rinsing with water decayed tooth number oj 72 children divided into three groups of 24 persons brus­hing their teeth with middle hard, short head, child type to­othbrushes without dentifrice was investigated.

Total colony count is continued % 70 when drying time in air was 6 hours and also % 40 when drying time in was 24 hours. Mutans streptococci count is continued % 16 at the end of 6 hours and %1 at the end of 24 hours. Toothbrushes, that were rinsed very well and dried 24 hours shows decrea­sed fungi, lactobadlle and mutans streptococci counts but total colony count was approximately at the same number. At the end of die 24 hours drying time, there were also a few microorganisms on die toothbrushes, decayed tooth number (0,l-5,6>) is indistinguishable.

Key words: Toothbrush, microorganism, dental caries.

 

Year 1995, Volume: 29 Issue: 2, 112 - 116, 12.06.2013

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Original Research Articles
Authors

Figen Seymen This is me

Tevfik Akıncı This is me

Güven Külekçi This is me

Publication Date June 12, 2013
Published in Issue Year 1995 Volume: 29 Issue: 2

Cite

APA Seymen, F., Akıncı, T., & Külekçi, G. (2013). KULLANIM SONRASI DIŞ FIRÇASI ÜZERİNDE KALAN MİKROORGANİZMALARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER*-FACTORS EFFECTING THE MICROORGANISMS RETAINED ON THE TOOTHBRUSHES AFTER USAGE. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, 29(2), 112-116.
AMA Seymen F, Akıncı T, Külekçi G. KULLANIM SONRASI DIŞ FIRÇASI ÜZERİNDE KALAN MİKROORGANİZMALARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER*-FACTORS EFFECTING THE MICROORGANISMS RETAINED ON THE TOOTHBRUSHES AFTER USAGE. J Istanbul Univ Fac Dent. August 2013;29(2):112-116.
Chicago Seymen, Figen, Tevfik Akıncı, and Güven Külekçi. “KULLANIM SONRASI DIŞ FIRÇASI ÜZERİNDE KALAN MİKROORGANİZMALARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER*-FACTORS EFFECTING THE MICROORGANISMS RETAINED ON THE TOOTHBRUSHES AFTER USAGE”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 29, no. 2 (August 2013): 112-16.
EndNote Seymen F, Akıncı T, Külekçi G (August 1, 2013) KULLANIM SONRASI DIŞ FIRÇASI ÜZERİNDE KALAN MİKROORGANİZMALARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER*-FACTORS EFFECTING THE MICROORGANISMS RETAINED ON THE TOOTHBRUSHES AFTER USAGE. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 29 2 112–116.
IEEE F. Seymen, T. Akıncı, and G. Külekçi, “KULLANIM SONRASI DIŞ FIRÇASI ÜZERİNDE KALAN MİKROORGANİZMALARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER*-FACTORS EFFECTING THE MICROORGANISMS RETAINED ON THE TOOTHBRUSHES AFTER USAGE”, J Istanbul Univ Fac Dent, vol. 29, no. 2, pp. 112–116, 2013.
ISNAD Seymen, Figen et al. “KULLANIM SONRASI DIŞ FIRÇASI ÜZERİNDE KALAN MİKROORGANİZMALARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER*-FACTORS EFFECTING THE MICROORGANISMS RETAINED ON THE TOOTHBRUSHES AFTER USAGE”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 29/2 (August 2013), 112-116.
JAMA Seymen F, Akıncı T, Külekçi G. KULLANIM SONRASI DIŞ FIRÇASI ÜZERİNDE KALAN MİKROORGANİZMALARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER*-FACTORS EFFECTING THE MICROORGANISMS RETAINED ON THE TOOTHBRUSHES AFTER USAGE. J Istanbul Univ Fac Dent. 2013;29:112–116.
MLA Seymen, Figen et al. “KULLANIM SONRASI DIŞ FIRÇASI ÜZERİNDE KALAN MİKROORGANİZMALARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER*-FACTORS EFFECTING THE MICROORGANISMS RETAINED ON THE TOOTHBRUSHES AFTER USAGE”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, vol. 29, no. 2, 2013, pp. 112-6.
Vancouver Seymen F, Akıncı T, Külekçi G. KULLANIM SONRASI DIŞ FIRÇASI ÜZERİNDE KALAN MİKROORGANİZMALARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER*-FACTORS EFFECTING THE MICROORGANISMS RETAINED ON THE TOOTHBRUSHES AFTER USAGE. J Istanbul Univ Fac Dent. 2013;29(2):112-6.