Özet
Bu çalışmada, 24 kişilik üç gruba ayrılan toplam 72 çocuğun macunsuz olarak dişlerini fırçaladığı çocuk tipi orta sertlikte kısa başlı fırçaların üzerindeki mikroorganizmaların havada farklı kuruma süreleri, su ile farklı düzeylerde yıkanması ve çürük diş sayısı ile ilişkileri araştırılmıştır. Diş fırçaları üzerindeki total bakteri sayısı havada kuruma süresi 6 saat olduğunda % 70;24 saat olduğunda % 40 oranında sürmüştür. En belirgin azalma maya ve laktobasil sayılarında olmuştur. Mutatis streptokokları sayısı ise 6 saatte % 16; 24 saate %1 oranında sürmüştür.
Çok iyi yıkanmış ve 24 saat kurutulmuş diş fırçalarında maya, laktobasil ve mutans srtreptokok sayılan azalmasına karşın total bakteri sayısı yaklaşık aynı sayıda kalmıştır. Çürük diş sayısı ne olursa olsun (0,l-5,6>) 24 saatlik kuruma süresi sonunda diş fırçaları üzerindeki mikroorganizmalar az sayıda da olsa canlılıklarını sürdürmüşlerdir.
Anahtar sözcükler: Diş fırçası, mikroorganizma, diş çürüğü.
Abstract
In this study, Vie relation between the microorganisms remained on the toothbrushes at different drying time in air, various levels of rinsing with water decayed tooth number oj 72 children divided into three groups of 24 persons brushing their teeth with middle hard, short head, child type toothbrushes without dentifrice was investigated.
Total colony count is continued % 70 when drying time in air was 6 hours and also % 40 when drying time in was 24 hours. Mutans streptococci count is continued % 16 at the end of 6 hours and %1 at the end of 24 hours. Toothbrushes, that were rinsed very well and dried 24 hours shows decreased fungi, lactobadlle and mutans streptococci counts but total colony count was approximately at the same number. At the end of die 24 hours drying time, there were also a few microorganisms on die toothbrushes, decayed tooth number (0,l-5,6>) is indistinguishable.
Key words: Toothbrush, microorganism, dental caries.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Original Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 12, 2013 |
Published in Issue | Year 1995 Volume: 29 Issue: 2 |