ERZURUM YÖRESİNDE "KITLAMA" ŞEKER KULLANMA ALIŞKANLIĞI OLAN KİŞİLERDE ÇÜRÜK VE SONUÇLARININ İNCELENMESİ(*)

Volume: 21 Number: 1234 June 25, 2013
  • M. Üçok
  • N. Seven
  • Z. Kırlıoğlu
TR

ERZURUM YÖRESİNDE "KITLAMA" ŞEKER KULLANMA ALIŞKANLIĞI OLAN KİŞİLERDE ÇÜRÜK VE SONUÇLARININ İNCELENMESİ(*)

Abstract

ÖZET

Bu araştırmada Erzurum yöresinde rastlanan bir alışkanlık olan kıtlama şeker kullanmanın dişlere etkisi incelendi. 12-59 yaşlar arasındaki 745 kişinin sürekli dişlerinde çürük prevalans hızı, DMF-T indeksi, kişi başına düşen çürük sayısı ve diş mortalité hızı saptandı. Bu bulguların günde kullanılan şeker sayısına ve alışkanlık türüne göre gösterdiği değişimler incelendi. Ayrıca kullanılan şekerin cinsi, günde kullanılan şeker sayısı, alışkanlığın başlama yaşı ve alışkanlığın türü bireylerde yüzde olarak saptandı.

 

Araştırmamızda DMF değerleri kadınlarda daha yüksek bulundu. Kullanılan şeker sayısının artmasıyla, DMF değerlerinin de arttığı görüldü. DMF değerleri şekerin dil üstünde , tutulduğu, çiğnendiği ve yanakta tutulduğu durumlarda daha yüksek bulundu.

 

Sonuç olarak kıtlama şeker kullanan bireylerde çürük ve sonuçlarının, böyle bir alışkanlığı olmayan kişilere oranla biraz daha fazla olduğu, fakat arada belirgin bir fark görülmediği saptandı.

 

 

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

M. Üçok This is me

N. Seven This is me

Z. Kırlıoğlu This is me

Publication Date

June 25, 2013

Submission Date

June 25, 2013

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 1987 Volume: 21 Number: 1234

APA
Üçok, M., Seven, N., & Kırlıoğlu, Z. (2013). ERZURUM YÖRESİNDE "KITLAMA" ŞEKER KULLANMA ALIŞKANLIĞI OLAN KİŞİLERDE ÇÜRÜK VE SONUÇLARININ İNCELENMESİ(*). Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, 21(1234), 58-71. https://izlik.org/JA45PH42YR
AMA
1.Üçok M, Seven N, Kırlıoğlu Z. ERZURUM YÖRESİNDE "KITLAMA" ŞEKER KULLANMA ALIŞKANLIĞI OLAN KİŞİLERDE ÇÜRÜK VE SONUÇLARININ İNCELENMESİ(*). J Istanbul Univ Fac Dent. 2013;21(1234):58-71. https://izlik.org/JA45PH42YR
Chicago
Üçok, M., N. Seven, and Z. Kırlıoğlu. 2013. “ERZURUM YÖRESİNDE ‘KITLAMA’ ŞEKER KULLANMA ALIŞKANLIĞI OLAN KİŞİLERDE ÇÜRÜK VE SONUÇLARININ İNCELENMESİ(*)”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 21 (1234): 58-71. https://izlik.org/JA45PH42YR.
EndNote
Üçok M, Seven N, Kırlıoğlu Z (June 1, 2013) ERZURUM YÖRESİNDE "KITLAMA" ŞEKER KULLANMA ALIŞKANLIĞI OLAN KİŞİLERDE ÇÜRÜK VE SONUÇLARININ İNCELENMESİ(*). Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 21 1234 58–71.
IEEE
[1]M. Üçok, N. Seven, and Z. Kırlıoğlu, “ERZURUM YÖRESİNDE ‘KITLAMA’ ŞEKER KULLANMA ALIŞKANLIĞI OLAN KİŞİLERDE ÇÜRÜK VE SONUÇLARININ İNCELENMESİ(*)”, J Istanbul Univ Fac Dent, vol. 21, no. 1234, pp. 58–71, June 2013, [Online]. Available: https://izlik.org/JA45PH42YR
ISNAD
Üçok, M. - Seven, N. - Kırlıoğlu, Z. “ERZURUM YÖRESİNDE ‘KITLAMA’ ŞEKER KULLANMA ALIŞKANLIĞI OLAN KİŞİLERDE ÇÜRÜK VE SONUÇLARININ İNCELENMESİ(*)”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 21/1234 (June 1, 2013): 58-71. https://izlik.org/JA45PH42YR.
JAMA
1.Üçok M, Seven N, Kırlıoğlu Z. ERZURUM YÖRESİNDE "KITLAMA" ŞEKER KULLANMA ALIŞKANLIĞI OLAN KİŞİLERDE ÇÜRÜK VE SONUÇLARININ İNCELENMESİ(*). J Istanbul Univ Fac Dent. 2013;21:58–71.
MLA
Üçok, M., et al. “ERZURUM YÖRESİNDE ‘KITLAMA’ ŞEKER KULLANMA ALIŞKANLIĞI OLAN KİŞİLERDE ÇÜRÜK VE SONUÇLARININ İNCELENMESİ(*)”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, vol. 21, no. 1234, June 2013, pp. 58-71, https://izlik.org/JA45PH42YR.
Vancouver
1.M. Üçok, N. Seven, Z. Kırlıoğlu. ERZURUM YÖRESİNDE "KITLAMA" ŞEKER KULLANMA ALIŞKANLIĞI OLAN KİŞİLERDE ÇÜRÜK VE SONUÇLARININ İNCELENMESİ(*). J Istanbul Univ Fac Dent [Internet]. 2013 Jun. 1;21(1234):58-71. Available from: https://izlik.org/JA45PH42YR