BibTex RIS Kaynak Göster

Sürekli Dişlerin Mesio-Distal Boyutlarının Saptanması

Yıl 1975, Cilt: 9 Sayı: 2, 101 - 143, 01.07.2013

Öz

SONUÇ VE ÖZET

Bu araştırmadan elde edilen sonuçlan şu şekilde özetleyebiliriz.

1 — Sürekli dişlerde mesio-distal boyut, (bireysel bazı farklar dışında) sistematik olarak daima erkeklerde kızlardan daha büyük değerler göstermiştir. Bu farklılık istatistik değerlendirmelerde en fazla sağ ve sol üst ve alt köpek dişlerinde olmak üzere sırasıyla sağ ve sol alt ikinci küçük azı, alt sol birinci büyük azı, sağ ve sol alt ikinci büyük azı ve sol üst ikinci büyük azılarda bulunmuştur.

Günümüzde maloklüzyonların tedavilerinde mesio-distal boyut farklarını kapsayan analizlere, tanılarda geniş yer verilmektedir. Bulgularımız bize, bu tür analizlerde cinsiyet farkının da göz önünde tutulması gerektiğini göstermiştir.

2 — Kız ve erkeklerde sağ ve sol taraf dişlerinin mesio-distal boyut farklarıyla ilgili istatiksel değerlendirmelerde ise, erkeklerin alt ve üst birinci büyük azıları dışında diğer dişlerde belirgin bir fark bulunamamıştır.

Bizim kanımızca sağ ve sol taraf mesio-distal boyutlarıyla ilgili ölçmelerde farklar önemsenmeyecek ve ortodontik tedaviyi etkilemiyecek kadar küçüktür. Genellikle bu tür ölçmelerde pek çok araştırıcı yalnızca sağ taraf dişlerini ölçmek ve her iki taraf için de aynı değerleri kullanmakla yetinmişlerdir.

3 — Diğer toplumların mesio-distal diş boyutlarına ait değerleriyle bizim değerlerimizin karşılaştırılmasında ise kızlarda ve erkeklerde ilginç sonuçlar elde edilmiştir. Bizim materyalimiz, Ortaçağ Danimarkalıları, Ortaçağ İsveçlileri ve Laponlardan daha büyük değerler göstermelerine karşılık, diğer Avrupa kökenli ve Avrupa kökenli olmayan toplumlardan bazı dişler dışında daima daha küçük değerler göstermişlerdir. Bu gerçekler bize bir defa daha göstermiştir ki başka toplumlar için elde edilmiş değerlerle yapılan normları, analizleri farklı değerler gösteren bizim toplumumuza uygulamak elde edilecek tedavi sonuçları bakımından sakıncalıdır.

SUMMARY

The aim of this investigation were

1 — To examine whether sex differences of the mesiodistal crown diameters of the permanent teeth

2 — To examine differences between the right side and the left side on both sexes

3 — To compare the results obtained for Turkish material with those already published for other populations.

Measurements were made upon plaster casts and recorded by means of a sliding caliper with sharpened points. Mesiodistal diameters were obtained from the dental casts of 132 individuals 94 males and 38 females. All the casts were derived from the students of Dental Faculty of Istanbul with excelent occlusions and no history of orthodontic treatment. Findings were statistically analysed.

Results of the investigation : 1 — Mean values of mesiodistal crown diameter measurements for all the teeth were larger in males than females. All the sex differences can be shown to be highly significant. The sex differences were greatest for the canines, mandibular premolars and second molars.       (P 0.001). (Tablo IV).

2 — Differences between mean values of mesiodistal crown diameter measurements for coresponding teeth of the right and the left sides of the dental arches were not significant except the mandibular and maxillary first molars of males.  (P 0.002) (Tablo V).

3 — Comparisons have been made mesiodistal crown diameters of Turkish Dental Faculty students and those of various other populations. Turks have relatively small teeth when compared with various other modern populations but larger than mediaeval Danes and Swedes and modern Lapps. (Tables VI-XXI)

Yıl 1975, Cilt: 9 Sayı: 2, 101 - 143, 01.07.2013

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırmalar / Original Articles
Yazarlar

Türköz Uğur Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 1975 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Uğur, T. (2013). Sürekli Dişlerin Mesio-Distal Boyutlarının Saptanması. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, 9(2), 101-143.
AMA Uğur T. Sürekli Dişlerin Mesio-Distal Boyutlarının Saptanması. J Istanbul Univ Fac Dent. Temmuz 2013;9(2):101-143.
Chicago Uğur, Türköz. “Sürekli Dişlerin Mesio-Distal Boyutlarının Saptanması”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 9, sy. 2 (Temmuz 2013): 101-43.
EndNote Uğur T (01 Temmuz 2013) Sürekli Dişlerin Mesio-Distal Boyutlarının Saptanması. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 9 2 101–143.
IEEE T. Uğur, “Sürekli Dişlerin Mesio-Distal Boyutlarının Saptanması”, J Istanbul Univ Fac Dent, c. 9, sy. 2, ss. 101–143, 2013.
ISNAD Uğur, Türköz. “Sürekli Dişlerin Mesio-Distal Boyutlarının Saptanması”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 9/2 (Temmuz 2013), 101-143.
JAMA Uğur T. Sürekli Dişlerin Mesio-Distal Boyutlarının Saptanması. J Istanbul Univ Fac Dent. 2013;9:101–143.
MLA Uğur, Türköz. “Sürekli Dişlerin Mesio-Distal Boyutlarının Saptanması”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, c. 9, sy. 2, 2013, ss. 101-43.
Vancouver Uğur T. Sürekli Dişlerin Mesio-Distal Boyutlarının Saptanması. J Istanbul Univ Fac Dent. 2013;9(2):101-43.