Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Assessment and Evaluation in Translation Training

Yıl 2023, Cilt: 1 Sayı: 1, 44 - 46, 21.06.2023

Öz

In academic translation education, measurement and evaluation, which covers the measurement of competence-oriented goals and achievements and the evaluation of the educational process, are important building blocks. Knowledge of translation competence and sub-competence is one of the most basic components for an effective and objective measurement and evaluation. In addition, the measurement and evaluation made in academic translation education is important for the student who will be involved in the sector after graduation. For this reason, evaluation criteria and methods should be in parallel with the evaluation applied in the sector. For this, translation competences and sub-competencies need to be well understood. Assoc. Dr. Ayşe Işık Akdağ's "Assessment and Evaluation in Translation Studies" is a valuable work written in this field.

Çeviribilimde Ölçme ve Değerlendirme: Kitap İnceleme

Yıl 2023, Cilt: 1 Sayı: 1, 44 - 46, 21.06.2023

Öz

Ülkemizde, 2022 yılı itibariyle vakıf ve devlet üniversitelerinde aktif olarak yazılı ve sözlü çevirmen yetiştiren lisans ve önlisans programlarının sayısı 100’e yaklaşmıştır2. Bu duruma ek olarak kâğıt üzerinde kurulmuş ancak daha öğrenci alımına başlamamış programların sayısı da oldukça fazladır. Gün geçtikçe sayıları artan bu bölümlerde verilen çeviri eğitiminin nitelikli, kaliteli ve dünya standartlarında olabilmesi için çeviri eğitimi çalışmaları önem verilmesi gereken bilimsel bir çalışma alanı olarak görülmektedir. Akademik çeviri eğitimini planlama sürecinde belirlenen edinç odaklı hedef ve kazanımların ölçülmesi ve eğitim sürecinin değerlendirilmesini kapsayan ölçme ve değerlendirme çeviri eğitimi ve öğretiminin vazgeçilmez bir parçasıdır. Çeviri eğitimi özelinde ele alındığında, etkili ve nesnel bir ölçme ve değerlendirme için çeviri edinç ve alt-edinç bilgisi en temel bileşenlerdendir. Edinç odaklı çeviri eğitimi sürecinde, ölçme ve değerlendirme olabildiğince öğrencilerin edindikleri bilgi ve becerileri kullanmalarını gerektirecek iş ortamındaki değerlendirme uygulamalarıyla benzerlik göstermelidir (Galán-Mañas & Hurtado Albir, 2015). Ancak eğitim ve sektördeki değerlendirme türleri her zaman örtüşmemektedir. Değerlendirme süreçlerine ilişkin farkındalığın artması öğrencilere olumlu etkileri olacaktır. Öğrencilerin, eğitim hayatları süresince tecrübe ettikleri teorik ve uygulamaya dair bilgi-beceriler ve bunların ölçme ve değerlendirme uygulamaları doğrudan veya dolaylı olarak profesyonel iş yaşamlarını etkilemektedir (Balkul & Ersoy, 2018).

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Dil Çalışmaları (Diğer)
Bölüm Kitap Tanıtımları
Yazarlar

Ayşe Nur Kılınç Bu kişi benim 0000-0002-3026-4758

Erken Görünüm Tarihi 8 Eylül 2023
Yayımlanma Tarihi 21 Haziran 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kılınç, A. N. (2023). Çeviribilimde Ölçme ve Değerlendirme: Kitap İnceleme. Uluslararası Özel Amaçlar için İngilizce Dergisi, 1(1), 44-46.