BibTex RIS Kaynak Göster

Serbest Yetiştirme (Free-Range) Sisteminin Beyaz ve Kahverengi Yumurtacı Genotiplerin Yumurta Verim ve Kalitesine Etkisi

Yıl 2005, Cilt: 6 Sayı: 1, 10 - 16, 01.05.2005

Öz

Bu araştırma altlıklı yer ve serbest yetiştirme sisteminin; beyaz (O1Tx) ve kahverengi (GxSx) yumurtacı hibritlerin verim, yumurta kalite, yumurta besin madde özellikleri ile bazı iç organ ağırlıklarına etkisini saptamak amacıyla yürütülmüştür. Üzerinde durulan özelliklerden %5 ve %50 verim ağırlığı, şekil indeksi, ak indeksi, 1 haugh birimi bakımından altlıklı yer sistemi (P<0.05); sarı rengi, dalak ve taşlık ağırlığı bakımından da serbest sistem daha yüksek değerler (P<0.05) göstermiştir. Kahverengi yumurtacılar beyaz yumurtacılara %5 ve %50 verim yaşı, kümese konan tavuk başına yumurta verimi, yumurta ağırlığı, kirli yumurta oram, yere yumurtlama oranı, yumurta yüzey alanı, yumurta san rengi ve vitamin A miktarı ile karaciğer ağırlığının düşük olması bakımından (P<0.05); beyaz yumurtacılarda kahverengi yumurtacılara %5 ve %50 verim ağırlığı, şekil indeksi, kabuk kalınlığı, ak indeksi, Haugh birimi, kan ve et lekeli yumurta oranının düşüklüğü, yumurtalarında kadmiyumun miktarının az olması bakımından (P<0.05) üstünlük sağlamış ve ince bağırsak uzunluklarındaki farklılıklar önemli olmuştur (P<0.05). Ele alman diğer özellikler bakımından farklılıklar önemli bulunmamıştır

The Effects of Free Range System on Egg Productions and Egg Quality of Brown and White Layer Genotypes

Yıl 2005, Cilt: 6 Sayı: 1, 10 - 16, 01.05.2005

Öz

This research was conducted to compare the differences between free range and deep-litter systems on white (O1Tx) and brown layers (GxSx) in terms of the production, quality characters and nutritional value of eggs and the weight of some internal organs. While the differences was significantly important in favour of deep litter in terms of %5 and % 50 production weight, shape index, albumen index and Haugh unit production, differences was in favour of free range system in terms of egg yolk yellow tone, the weight of spleen and gizzard. Comparing white egg layers and brown egg layers for the following characters, while brown layers had advantage in terms of %5 and % 50 production age, egg production hen-housed, egg weight, ratio of laying ground, ratio of dirty eggs, egg’s surface area, egg yolk colour, vitamin A, white layers had advantage in terms of %5 and % 50 production weight, shape index, shell thickness, albumen index and Haugh unit production, lesser blood and meat spot and lower cadmium level, and length of small intestine. There w’ere no differences for the other characters investigated.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA38HH64KR
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ahmet Şekeroğlu Bu kişi benim

Musa Sarıca Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2005
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Şekeroğlu, A., & Sarıca, M. (2005). The Effects of Free Range System on Egg Productions and Egg Quality of Brown and White Layer Genotypes. Journal of Poultry Research, 6(1), 10-16.
AMA Şekeroğlu A, Sarıca M. The Effects of Free Range System on Egg Productions and Egg Quality of Brown and White Layer Genotypes. JPR. Mayıs 2005;6(1):10-16.
Chicago Şekeroğlu, Ahmet, ve Musa Sarıca. “The Effects of Free Range System on Egg Productions and Egg Quality of Brown and White Layer Genotypes”. Journal of Poultry Research 6, sy. 1 (Mayıs 2005): 10-16.
EndNote Şekeroğlu A, Sarıca M (01 Mayıs 2005) The Effects of Free Range System on Egg Productions and Egg Quality of Brown and White Layer Genotypes. Journal of Poultry Research 6 1 10–16.
IEEE A. Şekeroğlu ve M. Sarıca, “The Effects of Free Range System on Egg Productions and Egg Quality of Brown and White Layer Genotypes”, JPR, c. 6, sy. 1, ss. 10–16, 2005.
ISNAD Şekeroğlu, Ahmet - Sarıca, Musa. “The Effects of Free Range System on Egg Productions and Egg Quality of Brown and White Layer Genotypes”. Journal of Poultry Research 6/1 (Mayıs 2005), 10-16.
JAMA Şekeroğlu A, Sarıca M. The Effects of Free Range System on Egg Productions and Egg Quality of Brown and White Layer Genotypes. JPR. 2005;6:10–16.
MLA Şekeroğlu, Ahmet ve Musa Sarıca. “The Effects of Free Range System on Egg Productions and Egg Quality of Brown and White Layer Genotypes”. Journal of Poultry Research, c. 6, sy. 1, 2005, ss. 10-16.
Vancouver Şekeroğlu A, Sarıca M. The Effects of Free Range System on Egg Productions and Egg Quality of Brown and White Layer Genotypes. JPR. 2005;6(1):10-6.

204x63 Creative Commons License
This work is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License 
Print ISSN:1302-3209 - Online ISSN:2147-9003

Journal of Poultry Research is indexed by the following national and international scientific indexing services

14964166171665216684166851668616687


166881668916692


1669016691