Kanatlılarda çıkışı takip eden ilk 72 saatte sindirim sisteminde çok hızlı morfolojik, biyokimyasal ve hücresel değişiklikler meydana gelmektedir. Civcivlerin sağlıklı ve güçlü bir şekilde hayata başlamaları ileri dönemlerdeki performans ve yaşama güçlerini önemli şekilde etkilediğinden, erken dönem beslemesinin yanında kuluçka döneminde de besin takviyesinin yapılması yönünde yeni yaklaşımlar ortaya çıkmıştır. Bu tip uygulamalar kuluçka sonrası 72 saat içinde olabileceği gibi, kuluçka periyodunun son döneminde çeşitli besin maddesi ve bağışıklık maddelerinin doğrudan yumurtaya enjeksiyonu şeklinde de yapılabilmektedir. Bu amaçla inkübasyon dönemlerinde genellikle kanatlı embriyolarının amniyon ve sarı keseleri içine karbonhidrat, amino asit, çeşitli protein ve şeker içeriklerine sahip solüsyon enjeksiyonu esnasına dayalı biyoteknolojik çalışmalar kapsamında, In Ovo Besleme adı verilen bir teknik geliştirilmiştir. Bu makalede söz konusu çalışmaların önemini vurgulamak amacı ile bazı yeni bilgiler aktarılmıştır
Following the first 72 hours in poultry hatchability, in the digestive system has begun too fast morphological, biochemical, cellular changes and development. The chicks for beginning healthy and strong life, are significantly affected the performance and power of their life in the next period, beside the early nutrition period, in direction of being done food supplements in the incubation period, the new approaches have emerged. This type of applications can be happened at the first 72 hours after hatchability, also can be done with the injection of various nutrients and immune substances in the form of direct injection into the egg. For this purpose, based on studies in the context of biotechnology, generally during the incubation period, injection solution containing of carbohydrates, amino acids, various protein and sugar content has been taken in amniotic cavity and yolk sac of the poultries embryos, a technique called In Ovo Feeding has been developed. In this article with purpose of emphasizing the importance of the said studies, some new information has been transferred.
Diğer ID | JA92NM64GR |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mayıs 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 9 Sayı: 1 |
Bu ürün Creative Commons Attribution 4.0 tarafından lisanslanmıştır.
Basılı ISSN:1302-3209 - Çevrimiçi ISSN:2147-9003
Tavukçuluk Araştırma Dergisi, aşağıda verilen Alan Endeksleri tarafından taranmaktadır