Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde Bulunan Beyaz Yumurtacı Saf Hatlar ve Melezlerinin Yumurta İç ve Dış Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2018, Cilt: 15 Sayı: 1, 23 - 28, 24.07.2018

Öz

Araştırma Tavukçuluk
Araştırma Enstitüsünde bulunan Black, Blue, Brown, Maroon ve D-229 beyaz
yumurtacı saf hatlar ve Black, Blue, Brown, Maroon hattının D-229 hattı ile
melezlenmesiyle elde edilen genotiplerin yumurta kalite özelliklerinin
belirlenmesi amacı ile yürütülmüştür. Araştırma tavukların %50 verim yaşına
gelmelerinden itibaren 72 haftalık yaşa kadar sürdürülmüştür. Her gruptan 4
haftalık periyotlarla %50 oranında rastgele seçilen yumurtalarda ağırlık, şekil
indeksi, kabuk kalınlığı, kabuk kırılma direnci, Haugh birimi, ak ve sarı
indeksi ile et-kan lekesi oranı özellikleri belirlenmiştir. Üzerinde durulan
yumurta kalite özellikleri bakımından gruplar arasında önemli farklılık tespit
edilmiştir. Araştırma sonucunda, yumurta ağırlığı ve et-kan lekesi oranı
bakımından Brown × D-229 genotipinin, diğer özellikler bakımından ise Maroon ×
D-229 genotipinden elde edilen yumurtaların daha üstün bir yapıya sahip
oldukları belirlenmiştir. 

Kaynakça

  • 1. Bozdoğan, Z., 1984. Yumurta kalitesine genetik bakış. XVII. Dünya Tavukçuluk Kongresi, 8-12 Ağustos, Bilimsel Tavukçuluk Dernegi Yayınları, Semih Ofset Matbaa Sanayi, 146-153.
  • 2. Akbas, Y., Altan, Ö., Koçak, Ç., 1996. Tavuk Yaşının Tavuk Yumurtasının İç ve Dış Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. Türk Vet. Hay. Derg, 20: 445-460.
  • 3. Brah, G. S., Chaudhay, N.L, and Sardhu, J. S., 1998. Inheritance of Shell Quality Related Egg Traits. Indian Journal of Poultry Science, 33 (3):309–316.
  • 4. Riedal, J., Swierczewska, E., Puchala, K., 1990. The Influence of Age of Meat Type Hens on Quality of Eggs and the Effect of Egg Quality on Hatchability. Annals of Warsaw Agricultural University, SGGW-AR, Animal Science, (25):27-31.
  • 5. Watkins, B. A., 1994. The Nutritive Value of the Eggs. Egg Science and Technology, Food Products Pres, 10 Alice Street, s: 591, Binghamton.
  • 6. Devi, K. S., Murthy, A. S., Prasad, V. L. K., Reddy, CE., Reddy, P. M., Gupta, B. R., Satyanarayana, A., 1998. Genetic Studies on Certain Parameters of Egg Quality in White Leghorns. Indian Journal of Poultry Science, 33 (1): 81-85.
  • 7. Turan, B., 2006. Yumurta tavukçuluğunda farklı üretim sistemlerinin yumurta kalitesi üzerine etkileri. 19 Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Samsun.
  • 8. Doğan, H., 2008. Adana‘da satışa sunulan yumurtalarda sunuş çeşitliliği ve kalite değişimi üzerine bir çalışma. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, ootekni Anabilim Dalı, Adana.
  • 9. Uruk, A. E., 2007. Tavuk yetiştiriciliğinde AB standartları ve yeni teknikler. Çukurova üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Seminer Konusu, Adana,19s.
  • 10. Dikmen, B.Y., Şahan, Ü., 2007. Avrupa Birliği’ne uyum açısından yumurta ve ürünlerinde kalite kriterleri. Avrupa birliği kriterlerine uyum sürecinde Türkiye tavukçuluğu sempozyumu, Bildiriler Kitabı, 15 Kasım, S:183‐191.
  • 11. Benli, N., Durmuş, İ., 2015. Değişik Markalarda Ordu İlinde Satışa Sunulan Yumurtaların Kalite Özeliklerinin Belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi, 4(1):27-36.
  • 12. Türkoğlu, M., Sarıca, M., 2009. Tavuk Genetiği ve Islahı. Editörler: Türkoğlu, M., Sarıca, M.: Tavukçuluk Bilimi, 10, 91-120.
  • 13. King’Ori, A. M., 2011. "Review of the Factors that Influence Egg Fertility and Hatchability in Poultry." International Journal of Poultry Science 10(6). 483-492.
  • 14. Mónus, F. and Barta, Z., 2005. Repeatability Analysıs of Egg Shape in a Wıld Tree Sparrow (passer montanus) Populatıon: a Sensıtıve Method for Egg Shape Descrıptıon. Acta Zoologica Academiae Scientiarum Hungaricae 51 (2):151–162.
  • 15. Durmuş, İ. ve Türkoğlu, M., 2007. Geliştirilmekte Olan Yerli Beyaz Yumurtacı Saf Hatlar ve Melezlerinde Bazı Verim ve Yumurta Kalitesi Özellikleri. Tavukçuluk Araştırma Dergisi. 7(1),s. 23-30.
  • 16. Uruk, E.A., 2011. Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde Geliştirilen Çeşitli Tavuk Hatlarının Fenotipik Özelliklerinin Tanıtılmasına İlişkin bir Araştırma. Çukurova Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü. Doktora tezi. Adana.
  • 17. Arthur, J.A., and Albers, G.A.A., 2003. Industrial Perspective on Problems and İssues Associated With Poultry Breeding. In: Poultry Genetics, Breeding and Biotechnology, Muir, W.M. and S.E. Aggrey (Eds). CABI publishing, Wallingford, UK.
  • 18. Hamilton, R.M.G., 1982. Methods and Factors That Affect the Measurement of Egg Shell Quality,, Poultry Science, 61(10):2022–2039.
  • 19. Duman M., Şekeroğlu A., Yıldırım A., Eleroğlu H., and Camcı Ö., 2016. Relation Between Egg Shape Index and Egg Quality Characteristics. Europ.Poult.Sci., ISSN 1612-9199, © Verlag Eugen Ulmer, Stuttgart. DOI: 10.1399/eps.2016.117
  • 20. Anonymous., 2013a. Web sitesi: http://www.ltz.de /produkte/Layers/LOHMANN-LSL-CLASSIC/. Erişim tarihi 03.04.2013.
  • 21. Anonymous., 2013b. Web Sitesi: http://www .isapoultry.com/products/isa/isa-white/. Erişim tarihi 23.09.2013.
  • 22. Anonymous., 2013c. Web Sitesi: http://www. isapoultry.com/en/Products/Babcock/ Erişim tarihi 03.04.2013.
  • 23. Anonymous., 2013d. Web sitesi: http://www. isapoultry.com/products/shaver/shaver-white/., Erişim tarihi: 23.09.2013.
  • 24. Anonymous., 2013e. Web sitesi: http://www. isapoultry.com/products/hisex/hisex-white/. Erişim tarihi: 23.09.2013.
  • 25. Anonymous., 2013f. Web Sitesi: http://www. isapoultry.com/products/dekalb/dekalb-white/, Erişim Tarihi: 28.12.2013.
  • 26. Anonymous., 2013g. Web sitesi. http://www. isapoultry.com/products/bovans/bovans-white/. Erişim tarihi 02.10.2013.
  • 27. Philip, L., Potts, K. W. Washburn., 1974. Shell Evaluation of White and Brown Egg Strains by Deformation, Breaking Strength, Shell Thickness and Specific Gravity: 1. Relationship to Egg Characteristics, Poultry Science, 53(3)1123–1128.
  • 28. Cavero, D., Schmutz, M., Icken, W. and Preisinger, R. 2011. Improving hatchability in white egg layer strains through breeding. Lohmann Tierzhuct GmbH, Cuxhaven, Germany, Lohmann Information, 46(1), 44-54.
  • 29. Rayan, G.N., Galal A., Fathi M.M. and El-Attar A.H. 2010. Impact of Layer Breeder Flock Age and Strain on Mechanical and Ultra Structural Properties of Egg Shell in Chicken. International poultry science. 9(2): 139-147
  • 30. Wolc, A., Arango, J., Settar, P., Sullivan, N. P. O., Olori, V. E., White, I. M. S., Hill, W. G., Dekkers, J. C. M., 2012. Genetic parameters of egg defects and egg quality in layer chickens, Poultry Science, 91(6):92–1298.
  • 31. Friars, G.W., Fairfull, R.W., Gavora, J.S., Gowe, R.S. 1978. Eggs olid yields inselected and control strains at differentages. Processing and AbstractsWorlds’ Poultry Congress Rio De Janeiro, 1612‐1617.
  • 32. Türkoğlu, M., Sarıca M., 2004. Tavukçuluk Bilimi Yetiştirme, Besleme, Hastalıklar. Editörler, Prof.Dr.Mesut TÜRKOĞLU, Prof.Dr.Musa SARICA. Bey Ofset Matbaacılık, Ankara.ISBN: 270-442-5
  • 33. Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, F. 1987. Araştırma ve Deneme Metodları (İstatistik metodları II). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1021. Ders kitabı, 295 s. Ankara.
  • 34. Silversides, F.G., 1994. The Haugh Unit Correction for Egg Weight is Not Adequate for Comparing Eggs From Chickens of Different Lines and Ages. Journal Applied poultry sciences. 3.( 120-126).
  • 35. Hurnik, G.I., Reinhart B.S. and Hurnik J.F. 1978. Relationship Between Albumen Quality and Hatchability in Fresh and Stored Hatching Eggs. Poultry science. 57.(4), 854-857.
  • 36. Campo, J.L., Garcia Gil, M., 1998. Internal Inclusions in Brown Eggs: Relationships with Fearfulness and Stress. Poultry Science,77:1743–1747.
  • 37. Lopes, K., Schur, R., And Whittaker, C. 2015.Bloody Eggs!. Http://Www.Hiyt. Afhe.Ualberta.Ca/ Fall05projects/ Bloodspots. Pdf,(Erişim Tarihi 10.08.2015), 2015.

Determination of Internal and External Egg Quality Characteristics of the White Pure Lines Layers and Their Hybrids at the Poultry Research Institute

Yıl 2018, Cilt: 15 Sayı: 1, 23 - 28, 24.07.2018

Öz

The research was carried out to determine the egg quality characteristics
of white layer pure lines namely Black, Blue, Brown, Maroon and D-229 and their
hybrids at the Poultry Research Institute. The research was started when the
hens reached 50% egg production age and carried out until the age of 72 weeks.
Egg weight, shape index, shell thickness, shell strength, Hough unit, albumen
and yolk index and meat - blood spot were determined for each group at 50%
randomly selected eggs at 4 weeks intervals. It has been determined that there
were significant differences among the groups in terms of egg quality
characteristics. As a result of the research, it was determined that Brown
× D-229 genotype was superior in terms of egg
weight and meat-blood spot, Maroon
× D-229 genotype was found superior in terms of other characteristics.

Kaynakça

  • 1. Bozdoğan, Z., 1984. Yumurta kalitesine genetik bakış. XVII. Dünya Tavukçuluk Kongresi, 8-12 Ağustos, Bilimsel Tavukçuluk Dernegi Yayınları, Semih Ofset Matbaa Sanayi, 146-153.
  • 2. Akbas, Y., Altan, Ö., Koçak, Ç., 1996. Tavuk Yaşının Tavuk Yumurtasının İç ve Dış Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. Türk Vet. Hay. Derg, 20: 445-460.
  • 3. Brah, G. S., Chaudhay, N.L, and Sardhu, J. S., 1998. Inheritance of Shell Quality Related Egg Traits. Indian Journal of Poultry Science, 33 (3):309–316.
  • 4. Riedal, J., Swierczewska, E., Puchala, K., 1990. The Influence of Age of Meat Type Hens on Quality of Eggs and the Effect of Egg Quality on Hatchability. Annals of Warsaw Agricultural University, SGGW-AR, Animal Science, (25):27-31.
  • 5. Watkins, B. A., 1994. The Nutritive Value of the Eggs. Egg Science and Technology, Food Products Pres, 10 Alice Street, s: 591, Binghamton.
  • 6. Devi, K. S., Murthy, A. S., Prasad, V. L. K., Reddy, CE., Reddy, P. M., Gupta, B. R., Satyanarayana, A., 1998. Genetic Studies on Certain Parameters of Egg Quality in White Leghorns. Indian Journal of Poultry Science, 33 (1): 81-85.
  • 7. Turan, B., 2006. Yumurta tavukçuluğunda farklı üretim sistemlerinin yumurta kalitesi üzerine etkileri. 19 Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Samsun.
  • 8. Doğan, H., 2008. Adana‘da satışa sunulan yumurtalarda sunuş çeşitliliği ve kalite değişimi üzerine bir çalışma. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, ootekni Anabilim Dalı, Adana.
  • 9. Uruk, A. E., 2007. Tavuk yetiştiriciliğinde AB standartları ve yeni teknikler. Çukurova üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Seminer Konusu, Adana,19s.
  • 10. Dikmen, B.Y., Şahan, Ü., 2007. Avrupa Birliği’ne uyum açısından yumurta ve ürünlerinde kalite kriterleri. Avrupa birliği kriterlerine uyum sürecinde Türkiye tavukçuluğu sempozyumu, Bildiriler Kitabı, 15 Kasım, S:183‐191.
  • 11. Benli, N., Durmuş, İ., 2015. Değişik Markalarda Ordu İlinde Satışa Sunulan Yumurtaların Kalite Özeliklerinin Belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi, 4(1):27-36.
  • 12. Türkoğlu, M., Sarıca, M., 2009. Tavuk Genetiği ve Islahı. Editörler: Türkoğlu, M., Sarıca, M.: Tavukçuluk Bilimi, 10, 91-120.
  • 13. King’Ori, A. M., 2011. "Review of the Factors that Influence Egg Fertility and Hatchability in Poultry." International Journal of Poultry Science 10(6). 483-492.
  • 14. Mónus, F. and Barta, Z., 2005. Repeatability Analysıs of Egg Shape in a Wıld Tree Sparrow (passer montanus) Populatıon: a Sensıtıve Method for Egg Shape Descrıptıon. Acta Zoologica Academiae Scientiarum Hungaricae 51 (2):151–162.
  • 15. Durmuş, İ. ve Türkoğlu, M., 2007. Geliştirilmekte Olan Yerli Beyaz Yumurtacı Saf Hatlar ve Melezlerinde Bazı Verim ve Yumurta Kalitesi Özellikleri. Tavukçuluk Araştırma Dergisi. 7(1),s. 23-30.
  • 16. Uruk, E.A., 2011. Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde Geliştirilen Çeşitli Tavuk Hatlarının Fenotipik Özelliklerinin Tanıtılmasına İlişkin bir Araştırma. Çukurova Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü. Doktora tezi. Adana.
  • 17. Arthur, J.A., and Albers, G.A.A., 2003. Industrial Perspective on Problems and İssues Associated With Poultry Breeding. In: Poultry Genetics, Breeding and Biotechnology, Muir, W.M. and S.E. Aggrey (Eds). CABI publishing, Wallingford, UK.
  • 18. Hamilton, R.M.G., 1982. Methods and Factors That Affect the Measurement of Egg Shell Quality,, Poultry Science, 61(10):2022–2039.
  • 19. Duman M., Şekeroğlu A., Yıldırım A., Eleroğlu H., and Camcı Ö., 2016. Relation Between Egg Shape Index and Egg Quality Characteristics. Europ.Poult.Sci., ISSN 1612-9199, © Verlag Eugen Ulmer, Stuttgart. DOI: 10.1399/eps.2016.117
  • 20. Anonymous., 2013a. Web sitesi: http://www.ltz.de /produkte/Layers/LOHMANN-LSL-CLASSIC/. Erişim tarihi 03.04.2013.
  • 21. Anonymous., 2013b. Web Sitesi: http://www .isapoultry.com/products/isa/isa-white/. Erişim tarihi 23.09.2013.
  • 22. Anonymous., 2013c. Web Sitesi: http://www. isapoultry.com/en/Products/Babcock/ Erişim tarihi 03.04.2013.
  • 23. Anonymous., 2013d. Web sitesi: http://www. isapoultry.com/products/shaver/shaver-white/., Erişim tarihi: 23.09.2013.
  • 24. Anonymous., 2013e. Web sitesi: http://www. isapoultry.com/products/hisex/hisex-white/. Erişim tarihi: 23.09.2013.
  • 25. Anonymous., 2013f. Web Sitesi: http://www. isapoultry.com/products/dekalb/dekalb-white/, Erişim Tarihi: 28.12.2013.
  • 26. Anonymous., 2013g. Web sitesi. http://www. isapoultry.com/products/bovans/bovans-white/. Erişim tarihi 02.10.2013.
  • 27. Philip, L., Potts, K. W. Washburn., 1974. Shell Evaluation of White and Brown Egg Strains by Deformation, Breaking Strength, Shell Thickness and Specific Gravity: 1. Relationship to Egg Characteristics, Poultry Science, 53(3)1123–1128.
  • 28. Cavero, D., Schmutz, M., Icken, W. and Preisinger, R. 2011. Improving hatchability in white egg layer strains through breeding. Lohmann Tierzhuct GmbH, Cuxhaven, Germany, Lohmann Information, 46(1), 44-54.
  • 29. Rayan, G.N., Galal A., Fathi M.M. and El-Attar A.H. 2010. Impact of Layer Breeder Flock Age and Strain on Mechanical and Ultra Structural Properties of Egg Shell in Chicken. International poultry science. 9(2): 139-147
  • 30. Wolc, A., Arango, J., Settar, P., Sullivan, N. P. O., Olori, V. E., White, I. M. S., Hill, W. G., Dekkers, J. C. M., 2012. Genetic parameters of egg defects and egg quality in layer chickens, Poultry Science, 91(6):92–1298.
  • 31. Friars, G.W., Fairfull, R.W., Gavora, J.S., Gowe, R.S. 1978. Eggs olid yields inselected and control strains at differentages. Processing and AbstractsWorlds’ Poultry Congress Rio De Janeiro, 1612‐1617.
  • 32. Türkoğlu, M., Sarıca M., 2004. Tavukçuluk Bilimi Yetiştirme, Besleme, Hastalıklar. Editörler, Prof.Dr.Mesut TÜRKOĞLU, Prof.Dr.Musa SARICA. Bey Ofset Matbaacılık, Ankara.ISBN: 270-442-5
  • 33. Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, F. 1987. Araştırma ve Deneme Metodları (İstatistik metodları II). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1021. Ders kitabı, 295 s. Ankara.
  • 34. Silversides, F.G., 1994. The Haugh Unit Correction for Egg Weight is Not Adequate for Comparing Eggs From Chickens of Different Lines and Ages. Journal Applied poultry sciences. 3.( 120-126).
  • 35. Hurnik, G.I., Reinhart B.S. and Hurnik J.F. 1978. Relationship Between Albumen Quality and Hatchability in Fresh and Stored Hatching Eggs. Poultry science. 57.(4), 854-857.
  • 36. Campo, J.L., Garcia Gil, M., 1998. Internal Inclusions in Brown Eggs: Relationships with Fearfulness and Stress. Poultry Science,77:1743–1747.
  • 37. Lopes, K., Schur, R., And Whittaker, C. 2015.Bloody Eggs!. Http://Www.Hiyt. Afhe.Ualberta.Ca/ Fall05projects/ Bloodspots. Pdf,(Erişim Tarihi 10.08.2015), 2015.
Toplam 37 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Serdar Kamanlı

Mesut Türkoğlu

Yayımlanma Tarihi 24 Temmuz 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 15 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kamanlı, S., & Türkoğlu, M. (2018). Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde Bulunan Beyaz Yumurtacı Saf Hatlar ve Melezlerinin Yumurta İç ve Dış Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Journal of Poultry Research, 15(1), 23-28.
AMA Kamanlı S, Türkoğlu M. Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde Bulunan Beyaz Yumurtacı Saf Hatlar ve Melezlerinin Yumurta İç ve Dış Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. JPS. Temmuz 2018;15(1):23-28.
Chicago Kamanlı, Serdar, ve Mesut Türkoğlu. “Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde Bulunan Beyaz Yumurtacı Saf Hatlar Ve Melezlerinin Yumurta İç Ve Dış Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”. Journal of Poultry Research 15, sy. 1 (Temmuz 2018): 23-28.
EndNote Kamanlı S, Türkoğlu M (01 Temmuz 2018) Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde Bulunan Beyaz Yumurtacı Saf Hatlar ve Melezlerinin Yumurta İç ve Dış Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Journal of Poultry Research 15 1 23–28.
IEEE S. Kamanlı ve M. Türkoğlu, “Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde Bulunan Beyaz Yumurtacı Saf Hatlar ve Melezlerinin Yumurta İç ve Dış Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”, JPS, c. 15, sy. 1, ss. 23–28, 2018.
ISNAD Kamanlı, Serdar - Türkoğlu, Mesut. “Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde Bulunan Beyaz Yumurtacı Saf Hatlar Ve Melezlerinin Yumurta İç Ve Dış Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”. Journal of Poultry Research 15/1 (Temmuz 2018), 23-28.
JAMA Kamanlı S, Türkoğlu M. Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde Bulunan Beyaz Yumurtacı Saf Hatlar ve Melezlerinin Yumurta İç ve Dış Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. JPS. 2018;15:23–28.
MLA Kamanlı, Serdar ve Mesut Türkoğlu. “Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde Bulunan Beyaz Yumurtacı Saf Hatlar Ve Melezlerinin Yumurta İç Ve Dış Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”. Journal of Poultry Research, c. 15, sy. 1, 2018, ss. 23-28.
Vancouver Kamanlı S, Türkoğlu M. Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde Bulunan Beyaz Yumurtacı Saf Hatlar ve Melezlerinin Yumurta İç ve Dış Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. JPS. 2018;15(1):23-8.

Creative Commons License
Bu ürün Creative Commons Attribution 4.0 tarafından lisanslanmıştır.


Basılı ISSN:1302-3209 - Çevrimiçi ISSN:2147-9003

Tavukçuluk Araştırma Dergisi, aşağıda verilen Alan Endeksleri tarafından taranmaktadır

14964166171665216684166851668616687


166881668916692


1669016691