Araştırma Tavukçuluk
Araştırma Enstitüsünde bulunan Black, Blue, Brown, Maroon ve D-229 beyaz
yumurtacı saf hatlar ve Black, Blue, Brown, Maroon hattının D-229 hattı ile
melezlenmesiyle elde edilen genotiplerin yumurta kalite özelliklerinin
belirlenmesi amacı ile yürütülmüştür. Araştırma tavukların %50 verim yaşına
gelmelerinden itibaren 72 haftalık yaşa kadar sürdürülmüştür. Her gruptan 4
haftalık periyotlarla %50 oranında rastgele seçilen yumurtalarda ağırlık, şekil
indeksi, kabuk kalınlığı, kabuk kırılma direnci, Haugh birimi, ak ve sarı
indeksi ile et-kan lekesi oranı özellikleri belirlenmiştir. Üzerinde durulan
yumurta kalite özellikleri bakımından gruplar arasında önemli farklılık tespit
edilmiştir. Araştırma sonucunda, yumurta ağırlığı ve et-kan lekesi oranı
bakımından Brown × D-229 genotipinin, diğer özellikler bakımından ise Maroon ×
D-229 genotipinden elde edilen yumurtaların daha üstün bir yapıya sahip
oldukları belirlenmiştir.
The research was carried out to determine the egg quality characteristics
of white layer pure lines namely Black, Blue, Brown, Maroon and D-229 and their
hybrids at the Poultry Research Institute. The research was started when the
hens reached 50% egg production age and carried out until the age of 72 weeks.
Egg weight, shape index, shell thickness, shell strength, Hough unit, albumen
and yolk index and meat - blood spot were determined for each group at 50%
randomly selected eggs at 4 weeks intervals. It has been determined that there
were significant differences among the groups in terms of egg quality
characteristics. As a result of the research, it was determined that Brown × D-229 genotype was superior in terms of egg
weight and meat-blood spot, Maroon × D-229 genotype was found superior in terms of other characteristics.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Temmuz 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 15 Sayı: 1 |
Bu ürün Creative Commons Attribution 4.0 tarafından lisanslanmıştır.
Basılı ISSN:1302-3209 - Çevrimiçi ISSN:2147-9003
Tavukçuluk Araştırma Dergisi, aşağıda verilen Alan Endeksleri tarafından taranmaktadır