Bu çalışmanın amacı futbolcularda glutamin&kreatin suplementasyonunun vücut kompozisyonu ve vücut hidrasyon düzeyi ile birlikte, bazı performans parametrelerine kombine etkisini araştırmaktır. Bu çalışmaya, 19-23 yaş grubu, lisanslı aktif futbol oynayan antrenmanlı 8 gönüllü erkek futbolcu katılmıştır. Çalışma randomize ve tek kör olarak tasarlanmıştır. Çalışmada sporculara 7 gün boyunca antrenmandan önce ve sonra 10 g glutamin&kreatin verilmiştir. Sporculara iki basamaklı ön test-son test deneysel model kullanılarak 7 gün ara ile eşit fiziki şartlarda bazı testler, ölçümler ve analizler yapılmıştır. Araştırma verileri bağımlı örneklem t-test ile analiz edilmiştir. Çalışmanın antrenman öncesi ve sonrası elde edilen ön test parametreleri karşılaştırıldığında, toplam reaksiyon zamanı ve hidrasyon testleri sonuçlarına göre iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05). Antrenman öncesi ve sonrası elde edilen son test parametreleri karşılaştırıldığında ise, hidrasyon testi sonuçlarına göre iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05). Araştırmada suplementasyon öncesi ve sonrası parametreler karşılaştırıldığında, vücut ağırlığı, iskelet kası ağırlığı, toplam vücut suyu, beden kütle indeksi (BKİ), metabolik hız, protein ve mineral değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p<0,05). Araştırma sonucunda, glutamin&kreatin besin takviyelerinin futbolcularda vücut kompozisyonu ve vücut hidrasyon düzeyi ile birlikte denge, reaksiyon zamanı, çeviklik, dikey sıçrama ve anaerobik güç parametrelerinde olumlu etki ettiği tespit edilmiştir. Bunun yanında, yağsız vücut kütlesi, toplam vücut suyu, metabolik hız gibi parametrelere de olumlu bir ergojenik etkiye sahip olduğu ve algılanan zorluk derecesini (AZD) artırmadan performans artışı sağladığını belirtebiliriz. Tüm bu sonuçlar dikkate alınarak, glutamin&kreatin kombine tüketiminin, antrenör ve sporcuların sağlık ve yüksek performans elde etmek için antrenmanlarda etkili bir besin desteği olarak kullanabileceğini söyleyebiliriz.
Bu araştırma, Sinop Üniversitesi İnsan Araştırmaları Etik Kurulu’nun 05.02.2020 tarih 2020/015 sayılı kararı ile etik açıdan uygun bulunmuştur (Sayı: 55317723-604.01.01-E.).
Sinop Üniversitesi
SBF-1901-21-001
Bu çalışma Sinop Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’nce desteklenmiştir. Proje Numarası: SBF-1901-21-001, Yıl: 2021.
The aim of this study was to investigate the combined effect of glutamine (GLU) and creatine (CRE) supplementation on body composition, body hydration levels, and selected performance parameters in football players. Eight volunteer licensed male football players aged 19 to 23 participated in this study. The study was randomized and single-blinded. In the study, athletes were administered 10 g of glutamine and creatine before and after training for seven days. Some tests, measurements, and analyses were performed in equal physical conditions with seven-day intervals using a pre-test/post-test experimental design. The research data were analyzed with a dependent sample t-test. In the comparison of the parameters pre- and post-supplementation, statistically significant differences were found in body mass, skeletal muscle mass, total body water, body mass index (BMI), metabolic rate, protein, and mineral values (p<0.05). The study demonstrated that glutamine and creatine nutritional supplements positively affected balance, reaction time, Illinois agility test (IAT), vertical jump (VJ), and anaerobic power parameters, as well as body composition and body hydration level in football players. Furthermore, it was found to have a positive ergogenic effect on parameters such as lean body mass, total body water, metabolic rate, and increased performance without increasing the rate of perceived exertion (RPE). In conclusion, considering these results, it can be said that coaches and athletes can use the combined consumption of glutamine and creatine as practical nutritional support in training to achieve health and high performance.
This research was conducted in accordance with the Declaration of Helsinki and approved by the decision of Sinop University Human Research Ethics Committee (Number: E-55317723-604-01-01 Decision: 2020/015).
Sinop University
SBF-1901-21-001
This study was supported by Sinop University Scientific Research Coordination Unit. Project Number: SBF-1901-21-001, Year: 2021.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Spor ve Beslenme |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | SBF-1901-21-001 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 23 Mayıs 2024 |
Kabul Tarihi | 30 Haziran 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 6 Sayı: 2 |
Herkes için Spor ve Rekreasyon dergisi tarafından yayınlanan eserler Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-ND 4.0) ile lisanslanmaktadır.