Objective: The purpose of the study is to investigate the relationship between hospital resource management capacity and hospital and manager characteristics.
Methods : The study was conducted on 41 hospitals affiliated to the Ministry of Health of Turkey in Istanbul and Ankara and 232 hospital managers working in these hospitals. Primary and secondary data sources were used as data collection methods. In the first part of the survey, which is used as the primary data source, the questions related to the duties of the managers, gender, total management time, the period of management in the hospital, formal management training, organizational and professional commitment and identification levels and hospital capacity management levels were included, which is used as the primary data source. As the secondary data source, hospital statistics were applied and data related to the characteristics of the hospitals.
Results: Exploratory factor analysis was performed to determine whether the questions used to evaluate the resource management capacity of the hospitals were structurally valid. As a result of exploratory analysis, a three-factor structure consisting of equipment, workforce and facility dimensions was reached, and the confirmatory factor analysis conducted to test the accuracy of this structure was found to be acceptable for the goodness of fit values. As a result of the structural equation model used in the study, the type of hospitals and the number of medical specialties, and the gender of the managers have significant effects on the resource management capacity of hospitals (p <0.05). However, the hospital age and the number of medical specialties and the manager roles, total management time, duration of management in the hospital, formal management training, and the managers’ organizational commitment and organizational identification levels do not have a significant effect on the resource management capacity of hospitals (p> 0.05).
Conclusion: According to the findings, resource management capacities of specialty hospitals are at a better level than general hospitals. This result shows that the type of service and the scope of service in specialty hospitals are clearly defined. Even if the number of medical specialties becomes more complex in the findings, the resource management capacity of the hospitals is managed more successfully. In the last findings, it was concluded that female managers are more successful in evaluating resource management capacity.
Hospital resource management capacity manager characteristics hospital management
Amaç: Bu çalışmada, hastanelerin kaynak yönetimi kapasitesi ile hastane ve yönetici özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Çalışma, İstanbul ve Ankara illerindeki Sağlık Bakanlığı’na bağlı 41 hastane ve bu hastanelerde görevli 232 hastane yöneticisi üzerinde yapılmıştır. Çalışmada veri toplama yöntemi olarak birincil ve ikincil veri kaynakları kullanılmıştır. Birincil veri kaynağı olarak kullanılan anketin birinci bölümünde yöneticilerin görevi, cinsiyeti, toplam yöneticilik süresi, çalışmış olduğu hastanedeki yöneticilik süresi, formal yönetim eğitimi alma durumu, örgütsel ve mesleki bağlılıkları ile özdeşleşme düzeylerini belirlemeye yönelik sorulara, ikinci bölümünde ise çalıştıkları hastanelerin kaynak yönetim kapasitesini belirlemeye yönelik sorulara yer verilmiştir. Çalışmada ikincil veri kaynağı olarak ise araştırma kapsamındaki hastanelerin istatistiklerine başvurularak faaliyet süresi, türü, hizmet verdiği tıp uzmanlığı sayısı gibi özelliklerine ilişkin veriler elde edilmiştir.
Bulgular: Hastanelerin kaynak yönetim kapasitesini değerlendirmek için kullanılan soruların yapısal olarak geçerli olup olmadığını belirlemek için yapılan açımlayıcı faktör analizi sonucunda; ekipman, işgücü ve tesis boyutlarından oluşan üç faktörlü bir yapıya ulaşılmış, bu yapının doğruluğunu test etmek için doğrulayıcı faktör analizi kullanılmıştır. Çalışmada hastanelerin ve yöneticilerin özelliklerinin hastanelerin kaynak yönetimi kapasitesi üzerindeki etkisini test etmek için kullanılan yapısal eşitlik modeli sonucunda; hastanelerin türü ve tıp uzmanlığı sayısı ile yöneticilerin cinsiyetinin hastanelerin kaynak yönetimi kapasitesi üzerinde anlamlı etkileri olduğu (p<0,05), buna karşın hastanelerin faaliyet süresi ve tıp uzmanlığı sayısı ile yöneticilerin görevi, yöneticilik süresi, hastanedeki yöneticilik süresi, formal yönetim eğitimi ve yöneticilerin örgütsel ve mesleki bağlılık ile örgütsel özdeşleşme düzeylerinin hastanelerin kaynak yönetimi kapasitesi üzerinde anlamlı etkisinin olmadığı (p>0,05) tespit edilmiştir.
Sonuç: Bulgulara göre özel dal hastanelerinin kaynak yönetim kapasiteleri genel hastanelere göre daha iyi seviyededir. Bu sonuç özel dal hastanelerinde hizmet verme şeklinin ve hizmet kapsamının net bir şekilde tanımlandığını göstermektedir. Elde edilen bulgularda tıp uzmanlığı sayısı arttıkça daha karmaşık hale gelse bile hastanelerin kaynak yönetimi kapasitesi daha başarılı bir şekilde yönetilmektedir. Son olarak elde edilen bulgularda kadın yöneticilerin kaynak yönetimi kapasitesini değerlendirmede daha başarılı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Hastane kaynakları yönetimi kapasitesi hastane özellikleri yönetici özellikleri
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 7 Haziran 2021 |
Kabul Tarihi | 20 Mayıs 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 13 Sayı: 2 |