BibTex RIS Kaynak Göster

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Hastalarında Ameliyat Öncesi ve Sonrası Dönemde Beden İmajı ve Benlik Saygısının Değerlendirilmesi

Yıl 2016, Cilt: 4 Sayı: 2, 61 - 73, 29.12.2016

Öz

Amaç: Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniğinde cerrahi girişim uygulanan hastaların ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası dönemde beden imajı ve benlik saygılarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Yöntem: Bu araştırma tanımlayıcı, kesitsel niteliktedir. Araştırmaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniğinde ameliyat edilen,18 yaş üstü, herhangi bir psikiyatrik problemi olmayan,  cerrahi girişim uygulanması planlanan, okuma yazma bilen, soruları yanıtlayabilecek yeterliliğe sahip olan ve araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden hastalar alınmıştır.  Araştırmada “Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği”, “Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği”,  “Beden İmajı Doyum Ölçeği”  kullanılmıştır. Veri değerlendirilmesinde istatistiksel olarak ki-kare testi, korelasyon dağılımı bivarete analizi, frekans dağılımı ve t testi kullanılmıştır.

Bulgular: Çalışma bulgularına göre estetik gereksinimleri nedeniyle ameliyat olanların benlik saygısı ve beden imajı puanları, hastalık nedeniyle ameliyat olanlardan daha yüksek bulunmuştur. Benlik saygısı ve beden imajının, kişinin mesleğine, öğrenim durumuna ve cinsiyetine göre farklılık göstermektedir.

Sonuç: Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniğinde opere edilmiş hastaların biyopsikososyal yönden kapsamlı bir hemşirelik bakımına gereksinimleri olduğu saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Beden İmajı; Benlik Saygısı; Hemşirelik; Plastik Cerrahi

Yıl 2016, Cilt: 4 Sayı: 2, 61 - 73, 29.12.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Şerife Yılmaz Gören

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2016
Gönderilme Tarihi 14 Ekim 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yılmaz Gören, Ş. (2016). Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Hastalarında Ameliyat Öncesi ve Sonrası Dönemde Beden İmajı ve Benlik Saygısının Değerlendirilmesi. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute, 4(2), 61-73.
AMA Yılmaz Gören Ş. Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Hastalarında Ameliyat Öncesi ve Sonrası Dönemde Beden İmajı ve Benlik Saygısının Değerlendirilmesi. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute. Aralık 2016;4(2):61-73.
Chicago Yılmaz Gören, Şerife. “Plastik Ve Rekonstrüktif Cerrahi Hastalarında Ameliyat Öncesi Ve Sonrası Dönemde Beden İmajı Ve Benlik Saygısının Değerlendirilmesi”. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute 4, sy. 2 (Aralık 2016): 61-73.
EndNote Yılmaz Gören Ş (01 Aralık 2016) Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Hastalarında Ameliyat Öncesi ve Sonrası Dönemde Beden İmajı ve Benlik Saygısının Değerlendirilmesi. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute 4 2 61–73.
IEEE Ş. Yılmaz Gören, “Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Hastalarında Ameliyat Öncesi ve Sonrası Dönemde Beden İmajı ve Benlik Saygısının Değerlendirilmesi”, Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute, c. 4, sy. 2, ss. 61–73, 2016.
ISNAD Yılmaz Gören, Şerife. “Plastik Ve Rekonstrüktif Cerrahi Hastalarında Ameliyat Öncesi Ve Sonrası Dönemde Beden İmajı Ve Benlik Saygısının Değerlendirilmesi”. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute 4/2 (Aralık 2016), 61-73.
JAMA Yılmaz Gören Ş. Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Hastalarında Ameliyat Öncesi ve Sonrası Dönemde Beden İmajı ve Benlik Saygısının Değerlendirilmesi. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute. 2016;4:61–73.
MLA Yılmaz Gören, Şerife. “Plastik Ve Rekonstrüktif Cerrahi Hastalarında Ameliyat Öncesi Ve Sonrası Dönemde Beden İmajı Ve Benlik Saygısının Değerlendirilmesi”. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute, c. 4, sy. 2, 2016, ss. 61-73.
Vancouver Yılmaz Gören Ş. Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Hastalarında Ameliyat Öncesi ve Sonrası Dönemde Beden İmajı ve Benlik Saygısının Değerlendirilmesi. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute. 2016;4(2):61-73.