PDF Mendeley EndNote BibTex Kaynak Göster

Türkiye Et İşleme Sanayinde Mevcut Durum

Yıl 2016, Cilt 4, Sayı 2, 96 - 103, 29.12.2016

Öz

Nüfusun hızlı bir şekilde artış gösterdiği ve ekonomik kalkınma çabalarının yoğun olarak sürdürüldüğü Türkiye’de et ve et işleme sanayi, yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanabilmesi, istihdam yaratılması açısından önem taşımaktadır. Beden ve ruh sağlığının korunması ve devam ettirilmesi için tüketilmesi zorunlu olan hayvansal gıdaların en önemli grubunu oluşturan et ve et mamüllerinin tüketiminde istenilen faydanın sağlanabilmesi bunların uygun koşullarda üretilip yeterli miktarda tüketime sunulması ile mümkün olabilmektedir. Bu noktada et ve et işleme sanayi ayrı bir öneme sahiptir. Bu çalışmada Türkiye et işleme sanayi en güncel verilerle incelenerek mevcut durum ortaya konulmuştur. Türkiye’de 2015 yılı itibariyle toplam 1.149.263 ton kırmızı et ve 2.114.600 ton beyaz et üretimi gerçekleşmiştir. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi 2014 yılı envanterine göre, Türkiye’de et işleme sanayinde 501 işletme faaliyette bulunmaktadır. Bu işletmelerde toplam 42.982 kişi istihdam edilirken, gıda sanayindeki toplam istihdamın % 9,74’lük kısmına denk gelmektedir. Bununla birlikte aynı dönem için 14.931 milyon TL üretim ile gıda sanayine %13,5’lik katkı sağlanmıştır. Ayrıca gıda sanayi toplam katma değeri içerisinde, et işleme sanayi %11,32’lik pay ile 1.782 milyon TL katma değer sağlamıştır. Sonuç olarak et işleme sanayi hem toplum sağlığı ve gelişimi hem de ekonomik kalkınma, istihdam gibi konulardan dolayı ülke ekonomisi için çok büyük önem arz etmektedir.

Yıl 2016, Cilt 4, Sayı 2, 96 - 103, 29.12.2016

Öz

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Murat POLAT
0000-0002-6279-0824


Yavuz CEVGER
0000-0002-2806-2532

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2016
Yayınlandığı Sayı Yıl 2016, Cilt 4, Sayı 2

Kaynak Göster

Bibtex @ { maeusabed289781, journal = {Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi}, issn = {2148-2837}, address = {}, publisher = {Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi}, year = {2016}, volume = {4}, number = {2}, pages = {96 - 103}, title = {Türkiye Et İşleme Sanayinde Mevcut Durum}, key = {cite}, author = {Polat, Murat and Cevger, Yavuz} }
APA Polat, M. & Cevger, Y. (2016). Türkiye Et İşleme Sanayinde Mevcut Durum . Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi , 4 (2) , 96-103 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/maeusabed/issue/27542/289781
MLA Polat, M. , Cevger, Y. "Türkiye Et İşleme Sanayinde Mevcut Durum" . Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4 (2016 ): 96-103 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/maeusabed/issue/27542/289781>
Chicago Polat, M. , Cevger, Y. "Türkiye Et İşleme Sanayinde Mevcut Durum". Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4 (2016 ): 96-103
RIS TY - JOUR T1 - Türkiye Et İşleme Sanayinde Mevcut Durum AU - Murat Polat , Yavuz Cevger Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - DO - T2 - Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 96 EP - 103 VL - 4 IS - 2 SN - 2148-2837- M3 - UR - Y2 - 2022 ER -
EndNote %0 Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi Türkiye Et İşleme Sanayinde Mevcut Durum %A Murat Polat , Yavuz Cevger %T Türkiye Et İşleme Sanayinde Mevcut Durum %D 2016 %J Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi %P 2148-2837- %V 4 %N 2 %R %U
ISNAD Polat, Murat , Cevger, Yavuz . "Türkiye Et İşleme Sanayinde Mevcut Durum". Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4 / 2 (Aralık 2016): 96-103 .
AMA Polat M. , Cevger Y. Türkiye Et İşleme Sanayinde Mevcut Durum. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2016; 4(2): 96-103.
Vancouver Polat M. , Cevger Y. Türkiye Et İşleme Sanayinde Mevcut Durum. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2016; 4(2): 96-103.
IEEE M. Polat ve Y. Cevger , "Türkiye Et İşleme Sanayinde Mevcut Durum", Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 4, sayı. 2, ss. 96-103, Ara. 2016