Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluation of Holstein and Simental farms in Burdur under the IPARD program in terms of profitability

Yıl 2022, Cilt: 10 Sayı: 1, 79 - 90, 30.04.2022
https://doi.org/10.24998/maeusabed.1009489

Öz

In this study, In Burdur, two Holstein and two Simmental dairy cattle farms with IPARD (Instrument for Pre-Accession Assistance-Rural Development) support were evaluated in terms of profitability. In this context, the economic data records of the farms with 114 Holstein and 160 Simmental cows for 2019 constituted the material of the research. In the study, it was determined that the feed expenses (%63.07) took the first place in the proportional distribution of the cost elements that constitute the cost in the farms. The first line of income items of dairy cattle farms is milk income (%70.26). Within the scope of the research, financial profitability is %14.58; economic profitability %0.10; rantability factor %24.42; expense/revenue ratio %1.11; the cost of 1 kg milk was determined as 1.63 TL (0.29 $).

Destekleyen Kurum

-

Proje Numarası

-

Teşekkür

-

Kaynakça

  • Açıl, A.F., 1970. Zirai ekonomi ve işletmecilik dersleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:465, Ankara.
  • Alyeşil, H., Gözener, B., 2018. Kazova Vasfi Diren Tarım İşletmesi süt sığırcılığı faaliyetinin ekonomik analizi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi. 7 (1), 87-100. https://dergipark.org.tr/tr/pub/gbad/issue/34849/415082 (Erişim Tarihi: 10/12/2019).
  • Akbaş, Y., 2011. Süt sığırcılığında karlılığı etkileyen faktörler. Uluslararası Bitkisel ve Hayvancılık Dergisi (Tarım Günlüğü). 2: 68-76. https://www.researchgate.net/publication/329718169_SUT_SIGIRCILIGINDA_KARLILIGI_ETKILEYEN_BAZI_FAKTORLER (Erişim Tarihi: 10/10/2019).
  • Aras, A., İzmirli, R., 1976. İzmir şehir yöresinde ahır sütçülüğü yapan, ihtisaslaşmış süt işletmelerinden seçilen bir grubun ekonomik yönden incelenmesi ve üretim maliyeti. Ege Üni. Ziraat Fakültesi yayın no: 279, Ege Üni. Matbaası, İzmir.
  • Aşkan, E., Dağdemir, V., 2016. TRA1 düzey 2 bölgesinde destek ve teşvik alan süt sığırcılığı işletmelerinde süt üretim maliyeti ve karlılık durumu. TEAD, 2 (1): 1-12. https://dergipark.org.tr/tr/pub/tead/issue/22253/238850 (Erişim Tarihi: 16/07/2019).
  • Avcıoğlu, R., Soya, H., Açıkgöz, E., Tan, A., 2000. Yem bitkileri üretimi. Türkiye Ziraat Mühendisliği V. Teknik Kongresi, 1. Cilt, 17-21.01.2000, Milli Kütüphane-Ankara, 567-585.
  • Aydın, E., 2011. Kars ve Erzurum illeri sığır besi işletmelerinin ekonomik analizi (Doktora Tezi). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/ (Erişim Tarihi: 11/11/2019).
  • Demir, P., Aral Y., Sarıözkan, S., 2014. Kars ili süt sığırcılık işletmelerinin sosyo-ekonomik yapısı ve üretim maliyetleri. Y.Y.Ü Veteriner Fakultesi Dergisi. 25 (1), 1-6. https://dergipark.org.tr/tr/pub/yyuvfd/issue/13724/166092 (Erişim Tarihi: 16/07/2019).
  • Günlü, A., 1997. Konya ili süt sığırcılık işletmelerinde karlılık ve verimlilik analizleri ile işletmelerin üretim ve pazarlama sorunları (Doktora Tezi). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/ (Erişim Tarihi: 12/10/2019).
  • Günlü, A., İmik, H., Tekerli, M., 2001. Afyon ili süt sığırcılık işletmelerinin genel özellikleri ile karlılık ve verimlilik analizleri. Lalahan Hay. Arşt. Derg. 41 (1), 1-12. https://dergipark.org.tr/tr/pub/lahaed/issue/39420/465046 (Erişim Tarihi: 12/07/2019).
  • İçöz, Y., 2004. Bursa ili süt sığırcılık işletmelerinin karlılık ve verimlilik analizi (Uzmanlık Tezi). https://kutuphane.tarimorman.gov.tr/vufind/Search/Results?lookfor=%22Tar%C4%B1m+ve+K%C3%B6yi%C5%9Fleri+Bakanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1+Tar%C4%B1msal+Ekonomi+Ara%C5%9Ft%C4%B1rma+Enstit%C3%BCs%C3%BC+Yay%C4%B1n+No%3A+116%22&type=Series (Erişim Tarihi: 12/07/2019).
  • İkikat, Tümer, E., Birinci, A., 2011. Hayvancılık işletmelerinde süt maliyetine etki eden faktörlerin analizi: Tokat ili örneği. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 42 (1): 35-39. https://app.trdizin.gov.tr/documentViewer/viewer.xhtml?ext=pdf&path=iszyC6h_XyiCkvthyLGCVYFmMJFy2OCdno-1PZqqcDbP7nOfRloGKl2JJwOnkZvce7d1gLu32CKHERnS4xAl3SK6nZ4Fy6gZbwf_PHZQlyw= (Erişim Tarihi: 10/06/2019).
  • Karakaş Oğuz, F., Oğuz N., Sipahi, C., Çiçek, M., 2011. Süt üretiminde maliyet, durum tespiti ve eğitim faaliyeti. https://www.baka.gov.tr/assets/upload/dosyalar/157060675961557479359BurdurSuturetimindeMaliyetDurumTespitiveEgitimFaaliyetleri.pdf (Erişim Tarihi: 16/07/2019).
  • Murat, H., 2011. Ege ve Orta Anadolu bölgesi damızlık sığır yetiştirici birliklerine bağlı süt sığırcılık işletmelerinin ekonomik analizi (Doktora Tezi). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/ (Erişim Tarihi: 12/10/2019).
  • Nizam, S., Armağan, G., 2006. Aydın ilinde pazara yönelik süt sığırcılığı işletmelerinin verimliliklerinin belirlenmesi. ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3 (2): 53-60.
  • Sakarya, E., Günlü, A., 1996. Limuzin x Jersey (F1) melezi ve holştayn ırkı tosunlarda optimal besi süresinin tespiti üzerine bir araştırma. Ankara Üniv. Vet. Fak. Derg. 43, 113-120. http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/11/565/7031.pdf (Erişim Tarihi: 12/10/2019).
  • Semerci, A., Parlakay, O., Duran, Çelik, A., 2015. Süt sığırcılığı yapan işletmelerin ekonomik analizi: Hatay ili örneği. Namık Kemal Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 12 (3): 8-17.
  • Şahin, K., 2001. Kayseri ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri ve pazarlama sorunları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi. 11 (1): 79-86. http://tarimdergisi.yyu.edu.tr/say11(1)pdfler/79-86.pdf (Erişim Tarihi: 12/07/2019).
  • Şahin, K., Gül, A., Koç, B., Dağıstan, E., 2001. Adana ilinde entansif süt sığırcılığı üretim ekonomisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi. 11 (2): 19-28. http://www.bingol.edu.tr/documents/Academic/C4%20Entansif%20S%C3%BCt%20S%C4%B1%C4%9F%C4%B1rc%C4%B1l%C4%B1%C4%9F%C4%B1.pdf (Erişim Tarihi: 12/07/2019).
  • Şahin, K., Ertürk, Y.E., Karadaş, K., Yılmaz, İ., 2014. Iğdır ilinde büyükbaş hayvancılık işletmelerine karlılığı artırma yolları üzerine bir araştırma. XI. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, 3-5 Eylül 2014, Samsun. http://www.tarimarsiv.com/wp-content/uploads/2017/04/97-101-1.pdf (Erişim Tarihi: 16/07/2019).
  • Tandoğan, M., 2006. Afyonkarahisar ili süt sığırcılığı işletmelerinde karlılık analizi ile işletmelerde karşılaşılan üretim ve pazarlama sorunları (Yüksek Lisans Tezi). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/ (Erişim Tarihi: 10/06/2019).
  • Tokmak, T., Ünalan, A., Çiçek, R., 2011. Niğde ili süt sığırcılığı işletmelerinin ekonomik analizi. 7. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 14-16 Eylül, 2011, Adana. https://docplayer.biz.tr/30498103-Nigde-ili-sut-sigirciligi-isletmelerinin-ekonomik-analizi.html (Erişim Tarihi: 12/10/2019).
  • Türkyılmaz, M.K., Aral, S., 2002. Aydın ili süt sığırcılık işletmelerinde kaynak kullanımında etkinlik derecesi ile örgütlenme ve pazarlama sorunları. Kafkas Üni. Vet. Fak. Derg., 8 (1): 41-48.
  • Uyanık, S., 2000. Burdur ili süt sığırcılık işletmelerinde karlılık ve verimlilik analizleri Doktora Tezi). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/ (Erişim Tarihi: 11/07/2019).
  • Yılmaz, İ., Dağıstan, E., Koç, B., Özel, R., 2003. Hatay ilinde projeli ve projesiz süt sığırcılığı yapan işletmelerin süt sığırcılığı üretim faaliyetlerinin ve faktör verimliliklerinin analizi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16 (2): 169-178.

Evaluation of Holstein and Simental farms in Burdur under the IPARD program in terms of profitability

Yıl 2022, Cilt: 10 Sayı: 1, 79 - 90, 30.04.2022
https://doi.org/10.24998/maeusabed.1009489

Öz

In this study, In Burdur, two Holstein and two Simmental dairy cattle farms with IPARD (Instrument for Pre-Accession Assistance-Rural Development) support were evaluated in terms of profitability. In this context, the economic data records of the farms with 114 Holstein and 160 Simmental cows for 2019 constituted the material of the research. In the study, it was determined that the feed expenses (%63.07) took the first place in the proportional distribution of the cost elements that constitute the cost in the farms. The first line of income items of dairy cattle farms is milk income (%70.26). Within the scope of the research, financial profitability is %14.58; economic profitability %0.10; rantability factor %24.42; expense/revenue ratio %1.11; the cost of 1 kg milk was determined as 1.63 TL (0.29 $).

Proje Numarası

-

Kaynakça

  • Açıl, A.F., 1970. Zirai ekonomi ve işletmecilik dersleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:465, Ankara.
  • Alyeşil, H., Gözener, B., 2018. Kazova Vasfi Diren Tarım İşletmesi süt sığırcılığı faaliyetinin ekonomik analizi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi. 7 (1), 87-100. https://dergipark.org.tr/tr/pub/gbad/issue/34849/415082 (Erişim Tarihi: 10/12/2019).
  • Akbaş, Y., 2011. Süt sığırcılığında karlılığı etkileyen faktörler. Uluslararası Bitkisel ve Hayvancılık Dergisi (Tarım Günlüğü). 2: 68-76. https://www.researchgate.net/publication/329718169_SUT_SIGIRCILIGINDA_KARLILIGI_ETKILEYEN_BAZI_FAKTORLER (Erişim Tarihi: 10/10/2019).
  • Aras, A., İzmirli, R., 1976. İzmir şehir yöresinde ahır sütçülüğü yapan, ihtisaslaşmış süt işletmelerinden seçilen bir grubun ekonomik yönden incelenmesi ve üretim maliyeti. Ege Üni. Ziraat Fakültesi yayın no: 279, Ege Üni. Matbaası, İzmir.
  • Aşkan, E., Dağdemir, V., 2016. TRA1 düzey 2 bölgesinde destek ve teşvik alan süt sığırcılığı işletmelerinde süt üretim maliyeti ve karlılık durumu. TEAD, 2 (1): 1-12. https://dergipark.org.tr/tr/pub/tead/issue/22253/238850 (Erişim Tarihi: 16/07/2019).
  • Avcıoğlu, R., Soya, H., Açıkgöz, E., Tan, A., 2000. Yem bitkileri üretimi. Türkiye Ziraat Mühendisliği V. Teknik Kongresi, 1. Cilt, 17-21.01.2000, Milli Kütüphane-Ankara, 567-585.
  • Aydın, E., 2011. Kars ve Erzurum illeri sığır besi işletmelerinin ekonomik analizi (Doktora Tezi). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/ (Erişim Tarihi: 11/11/2019).
  • Demir, P., Aral Y., Sarıözkan, S., 2014. Kars ili süt sığırcılık işletmelerinin sosyo-ekonomik yapısı ve üretim maliyetleri. Y.Y.Ü Veteriner Fakultesi Dergisi. 25 (1), 1-6. https://dergipark.org.tr/tr/pub/yyuvfd/issue/13724/166092 (Erişim Tarihi: 16/07/2019).
  • Günlü, A., 1997. Konya ili süt sığırcılık işletmelerinde karlılık ve verimlilik analizleri ile işletmelerin üretim ve pazarlama sorunları (Doktora Tezi). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/ (Erişim Tarihi: 12/10/2019).
  • Günlü, A., İmik, H., Tekerli, M., 2001. Afyon ili süt sığırcılık işletmelerinin genel özellikleri ile karlılık ve verimlilik analizleri. Lalahan Hay. Arşt. Derg. 41 (1), 1-12. https://dergipark.org.tr/tr/pub/lahaed/issue/39420/465046 (Erişim Tarihi: 12/07/2019).
  • İçöz, Y., 2004. Bursa ili süt sığırcılık işletmelerinin karlılık ve verimlilik analizi (Uzmanlık Tezi). https://kutuphane.tarimorman.gov.tr/vufind/Search/Results?lookfor=%22Tar%C4%B1m+ve+K%C3%B6yi%C5%9Fleri+Bakanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1+Tar%C4%B1msal+Ekonomi+Ara%C5%9Ft%C4%B1rma+Enstit%C3%BCs%C3%BC+Yay%C4%B1n+No%3A+116%22&type=Series (Erişim Tarihi: 12/07/2019).
  • İkikat, Tümer, E., Birinci, A., 2011. Hayvancılık işletmelerinde süt maliyetine etki eden faktörlerin analizi: Tokat ili örneği. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 42 (1): 35-39. https://app.trdizin.gov.tr/documentViewer/viewer.xhtml?ext=pdf&path=iszyC6h_XyiCkvthyLGCVYFmMJFy2OCdno-1PZqqcDbP7nOfRloGKl2JJwOnkZvce7d1gLu32CKHERnS4xAl3SK6nZ4Fy6gZbwf_PHZQlyw= (Erişim Tarihi: 10/06/2019).
  • Karakaş Oğuz, F., Oğuz N., Sipahi, C., Çiçek, M., 2011. Süt üretiminde maliyet, durum tespiti ve eğitim faaliyeti. https://www.baka.gov.tr/assets/upload/dosyalar/157060675961557479359BurdurSuturetimindeMaliyetDurumTespitiveEgitimFaaliyetleri.pdf (Erişim Tarihi: 16/07/2019).
  • Murat, H., 2011. Ege ve Orta Anadolu bölgesi damızlık sığır yetiştirici birliklerine bağlı süt sığırcılık işletmelerinin ekonomik analizi (Doktora Tezi). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/ (Erişim Tarihi: 12/10/2019).
  • Nizam, S., Armağan, G., 2006. Aydın ilinde pazara yönelik süt sığırcılığı işletmelerinin verimliliklerinin belirlenmesi. ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3 (2): 53-60.
  • Sakarya, E., Günlü, A., 1996. Limuzin x Jersey (F1) melezi ve holştayn ırkı tosunlarda optimal besi süresinin tespiti üzerine bir araştırma. Ankara Üniv. Vet. Fak. Derg. 43, 113-120. http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/11/565/7031.pdf (Erişim Tarihi: 12/10/2019).
  • Semerci, A., Parlakay, O., Duran, Çelik, A., 2015. Süt sığırcılığı yapan işletmelerin ekonomik analizi: Hatay ili örneği. Namık Kemal Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 12 (3): 8-17.
  • Şahin, K., 2001. Kayseri ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri ve pazarlama sorunları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi. 11 (1): 79-86. http://tarimdergisi.yyu.edu.tr/say11(1)pdfler/79-86.pdf (Erişim Tarihi: 12/07/2019).
  • Şahin, K., Gül, A., Koç, B., Dağıstan, E., 2001. Adana ilinde entansif süt sığırcılığı üretim ekonomisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi. 11 (2): 19-28. http://www.bingol.edu.tr/documents/Academic/C4%20Entansif%20S%C3%BCt%20S%C4%B1%C4%9F%C4%B1rc%C4%B1l%C4%B1%C4%9F%C4%B1.pdf (Erişim Tarihi: 12/07/2019).
  • Şahin, K., Ertürk, Y.E., Karadaş, K., Yılmaz, İ., 2014. Iğdır ilinde büyükbaş hayvancılık işletmelerine karlılığı artırma yolları üzerine bir araştırma. XI. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, 3-5 Eylül 2014, Samsun. http://www.tarimarsiv.com/wp-content/uploads/2017/04/97-101-1.pdf (Erişim Tarihi: 16/07/2019).
  • Tandoğan, M., 2006. Afyonkarahisar ili süt sığırcılığı işletmelerinde karlılık analizi ile işletmelerde karşılaşılan üretim ve pazarlama sorunları (Yüksek Lisans Tezi). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/ (Erişim Tarihi: 10/06/2019).
  • Tokmak, T., Ünalan, A., Çiçek, R., 2011. Niğde ili süt sığırcılığı işletmelerinin ekonomik analizi. 7. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 14-16 Eylül, 2011, Adana. https://docplayer.biz.tr/30498103-Nigde-ili-sut-sigirciligi-isletmelerinin-ekonomik-analizi.html (Erişim Tarihi: 12/10/2019).
  • Türkyılmaz, M.K., Aral, S., 2002. Aydın ili süt sığırcılık işletmelerinde kaynak kullanımında etkinlik derecesi ile örgütlenme ve pazarlama sorunları. Kafkas Üni. Vet. Fak. Derg., 8 (1): 41-48.
  • Uyanık, S., 2000. Burdur ili süt sığırcılık işletmelerinde karlılık ve verimlilik analizleri Doktora Tezi). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/ (Erişim Tarihi: 11/07/2019).
  • Yılmaz, İ., Dağıstan, E., Koç, B., Özel, R., 2003. Hatay ilinde projeli ve projesiz süt sığırcılığı yapan işletmelerin süt sığırcılığı üretim faaliyetlerinin ve faktör verimliliklerinin analizi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16 (2): 169-178.
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Hasan Asan 0000-0002-8397-4841

Mahiye Özçelik Metin 0000-0001-5295-818X

Proje Numarası -
Erken Görünüm Tarihi 30 Nisan 2022
Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2022
Gönderilme Tarihi 14 Ekim 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 10 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Asan, H., & Metin, M. Ö. (2022). Evaluation of Holstein and Simental farms in Burdur under the IPARD program in terms of profitability. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute, 10(1), 79-90. https://doi.org/10.24998/maeusabed.1009489
AMA Asan H, Metin MÖ. Evaluation of Holstein and Simental farms in Burdur under the IPARD program in terms of profitability. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute. Nisan 2022;10(1):79-90. doi:10.24998/maeusabed.1009489
Chicago Asan, Hasan, ve Mahiye Özçelik Metin. “Evaluation of Holstein and Simental Farms in Burdur under the IPARD Program in Terms of Profitability”. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute 10, sy. 1 (Nisan 2022): 79-90. https://doi.org/10.24998/maeusabed.1009489.
EndNote Asan H, Metin MÖ (01 Nisan 2022) Evaluation of Holstein and Simental farms in Burdur under the IPARD program in terms of profitability. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute 10 1 79–90.
IEEE H. Asan ve M. Ö. Metin, “Evaluation of Holstein and Simental farms in Burdur under the IPARD program in terms of profitability”, Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute, c. 10, sy. 1, ss. 79–90, 2022, doi: 10.24998/maeusabed.1009489.
ISNAD Asan, Hasan - Metin, Mahiye Özçelik. “Evaluation of Holstein and Simental Farms in Burdur under the IPARD Program in Terms of Profitability”. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute 10/1 (Nisan 2022), 79-90. https://doi.org/10.24998/maeusabed.1009489.
JAMA Asan H, Metin MÖ. Evaluation of Holstein and Simental farms in Burdur under the IPARD program in terms of profitability. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute. 2022;10:79–90.
MLA Asan, Hasan ve Mahiye Özçelik Metin. “Evaluation of Holstein and Simental Farms in Burdur under the IPARD Program in Terms of Profitability”. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute, c. 10, sy. 1, 2022, ss. 79-90, doi:10.24998/maeusabed.1009489.
Vancouver Asan H, Metin MÖ. Evaluation of Holstein and Simental farms in Burdur under the IPARD program in terms of profitability. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute. 2022;10(1):79-90.