MOBİLYA SEKTÖRÜNDE SATIŞ SONRASI HİZMETLERİN ÜRÜNLERİN DEĞER ALGILARI ÜZERİNE ETKİSİ VE BURSA İLİ İNEGÖL İLÇESİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI
Öz
Bu çalışmada, Bursa ili İnegöl ilçesinde 241 tüketiciden daha önce satın almış oldukları mobilyalarla ilgili Beşli Likert Ölçeğiyle hazırlanmış sorulardan oluşan bir anket kullanılarak veri toplanmıştır. Satış sonrası hizmetlerden duydukları memnuniyet ve değer algılarına dönük toplanan veriler Yapısal Eşitlik Modeli kullanılarak ele alınmış ve satış sonrası hizmetlerin tüketicilerin ürünle ilgili değer algılarına olan etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada cevabı aranan sorular; mobilya sektöründe tüketicilerin satış sonrası hizmetlerden duyduğu memnuniyetin, almış oldukları ürünle ilgili değer algılarını olumlu yönde etkileyip etkilemediği, bununla beraber algılanan değerin alt boyutları olan kalite değeri, parasal değer, duygusal değer ve sosyal değer algılarını olumlu yönde, ayrı ayrı, etkileyip etkilemediğidir. Yapılan analizler sonucunda AMOS programı kullanılarak elde edilmiş olan p ve t değerlerinden faydalanılmıştır. P değerleri itibariyle 0,05’ten küçük, t değeri itibariyle de 1,96 değerinden büyük ve ilişkinin beklenen yönü açısından doğru olan hipotezler desteklenen hipotezler olarak kabul edilmiştir. Buna göre model içindeki 5 hipotezin de desteklendiği görülmüştür. Sonuç olarak algılanan değer ve alt boyutları olan kalite değeri, parasal değer, sosyal değer ve duygusal değer boyutlarının her biri üzerinde satış sonrası hizmetlerin değişen düzeylerde olumlu bir etkisi olduğu görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
References
- AKYÜZ, İ. (1998). Mobilya Tercihinde Tüketici Davranışlarının Cinsiyet Açısından Araştırılması (Trabzon İli Merkez İlçe Örneği). (Yayımlanmamış yayımlanmamış yüksek lisans). Karadeniz Teknik Üniversitesi FBE, Trabzon.
- ANADOL, G. Y. (2007). Endüstriyel Müşterilerin Satış Sonrası Hizmet Beklenti Boyutlarının Belirlenmesi: Ticari Araçlar Üzerine Bir Ölçek Geliştirme Uygulaması. (Yayımlanmamış yayımlanmamış yüksek lisans). Hacettepe Üniversitesi SBE, Ankara.
- BARNES, J. G. (1993). New Technologies, New Markets, and Changing Marketing Practice. Irish Marketing Review; Dublin, 6, 45.
- BAYRAM, N. (2013). Yapısal Eşitlik Modellemesine Giriş Amos Uygulamaları (2. bs.). Bursa: Ezgi Kitabevi.
- BENEKE, J., Flynn, R., Greig, T. ve Mukaiwa, M. (2013). The Influence of Perceived Product Quality, Relative Price and Risk on Customer Value and Willingness to Buy: A Study of Private Label Merchandise. Journal of Product and Brand Management, 22(3), 218-228. doi:10.1108/JPBM-02-2013-0262
- BYRNE, B. M. (2013). Structural Equation Modeling with AMOS: Basic Concepts, Applications, and Programming. (2.). New York: Routledge.
- ÇELİ̇K, H. ve Bengül, S. S. (2008). Satiş Sonrası Hizmetler ve Ürün Garantilerinin Müşteri Tatmini, Memnuniyeti ve Marka Sadakati Üzerindeki Etkileri. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 26(2), 105-134.
- ÇOKLUK BÖKEOĞLU, Ö., Şekercioğlu, G. ve Büyüköztürk, Ş. (2016). Sosyal Bilimler İçin Çok Değişkenli İstatistik SPSS ve LISREL Uygulamaları (4. bs.). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Business Administration
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
December 27, 2018
Submission Date
April 27, 2018
Acceptance Date
September 11, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 5 Number: 3
Cited By
Ofis Mobilyalarında Çevrim İçi Müşteri Şikâyetlerinin Değerlendirilmesi
Bartın Orman Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.24011/barofd.1230574İndirimli Market Müşterilerinin Aktüel Ürünlere Yönelik Değer Algılarının Demografik Değişkenler ve Ürün Çeşidi Açısından Ölçülmesi
Econder International Academic Journal
https://doi.org/10.35342/econder.1244491Mobilya sektöründe satış sonrası hizmetler bölümünde veri madenciliği uygulaması
Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.28948/ngumuh.1193513Mobilya Sektörüne Yönelik Müşteri Şikayetlerinin İncelenmesi
Anadolu İktisat ve İşletme Dergisi
https://doi.org/10.59293/anadoluiid.1511297
