Polifenoller bitkilerin köklerinde, sebzelerde, meyvelerde ve çay, kahve, kakao, şarap gibi bitkisel ürünlerde yüksek miktarlarda bulunurlar. Polifenollerin antioksidan, anti-kanser, anti-inflamatuvar, anti-koagülan ve anti-mikrobiyal etkileri olduğunu belirten çok sayıda araştırma bulunmaktadır. Son yıllarda araştırıcılar bu bileşiklerin anti-kanser etkisinde rol alan moleküler mekanizmaların aydınlatılmasına yönelmiştir. Ancak, hem etki mekanizmalarının kanser hücre tipine göre farklılık göstermesi hem de biyoyararlanımlarının sınırlı olması, biyoyararlanımı arttıracak ve kanser hücre tipine spesifik yaklaşımların geliştirilmesini gerekli kılmaktadır. Bu derlemede, kurkumin, kuersetin ve çay kateşinlerinin yapısal özellikleri, biyoyararlanımları, biyolojik etkileri ve anti-kanser etki mekanizmaları tartışılmıştır.
Polyphenols are present in high
amounts in all parts of plants including
roots, seeds, flowers, leaves, branches and trunk as well as plant derived products such as tea,
coffee and wine. Extensive amount of
information is available on biological effects
of polyphenols including antioxidant, anti-cancer, antiinflammatory, anti-coagulant and anti-microbial activities. In recent years, researchers have turned their
interest towards identifying molecular
mechanisms underlying the anti-cancer effects
of these compounds. However, the limited bioavailability of polyphenols and the existence of
differences in cancer cells in terms of
intracellular mechanisms affected has necessitated the use of specific approaches to individual
cancer cell types as well as methods of
increasing bioavailability. In this review, the
structures, bioavailability, biological activities and molecular mechanisms of anti-cancer effects of curcumin,
quercetin and tea catechins are
discussed.
Subjects | Health Care Administration |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 20, 2016 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 21 Issue: 1 |
.