Bu çalışmada, kalıpçılık sektöründe yaygın olarak kullanılan AISI P20S kalıp çeliği tercih edilmiştir. Farklı kesme parametreleri (kesme hızı, ilerleme miktarı ve kesme derinliği) kullanılarak gerçekleştirilen deneylerde değişkenlerin kesme kuvveti ve yüzey pürüzlülüğü üzerine etkileri incelenmiştir. Kaplamalı karbür kesici takım kullanılarak frezeleme yöntemi ile gerçekleştirilen bu deneylerde işleme parametreleri olarak kesme hızı ve ilerleme miktarının dört farklı değişkeni, kesme derinliğinin ise iki farklı değişkeni kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde artan kesme hızına bağlı olarak kesme kuvveti değerlerinde azalma meydana gelirken ilerleme miktarının artan değerlerinde ise kesme kuvveti değerlerinde artış tespit edilmiştir. En yüksek kesme kuvveti (138,1 N) 170 m/dak kesme hızı, 0,253 mm/diş ilerleme miktarı ve 1,5 mm kesme derinliğinde ölçülürken, en düşük kesme kuvveti değeri (45,23 N) ise 0,75 mm talaş derinliğinde, 260 m/dak kesme hızı, 0,075 mm/diş ilerleme miktarında ölçülmüştür. Ayrıca artan kesme hızı değerleri yüzey pürüzlülüğünün azalmasına, artan ilerleme miktarı ve kesme derinliği değerlerinin ise yüzey pürüzlülüğünün artmasına neden olduğu görülmüştür. En düşük yüzey pürüzlülüğü (0,273 µm) 260 m/dak kesme hızı, 0,075 mm/diş ilerleme hızında ve 0,75 mm kesme derinliğinde ölçülürken, en yüksek yüzey pürüzlülük değeri (1,552 µm) ise 170 m/dak kesme hızı, 0,253 mm/diş ilerleme miktarı ve 1,5 mm kesme derinliğinde oluşmuştur. Sonuç olarak yüksek kesme hızı, düşük ilerleme miktarı ve kesme derinliği değerlerinin en iyi işleme çıktılarının elde edilmesinde etkili olduğunu söylemek mümkündür.
İşlenebilirlik Kalıp çeliği Frezeleme Kesme kuvveti Yüzey pürüzlülüğü
Karabük Üniversitesi
KBÜ-BAP 15/2-YL-046
Karabük Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimince KBÜ-BAP 15/2-YL-046 numaralı proje kapsamında verilen maddi destekten dolayı Karabük Üniversitesi Rektörlüğü’ne de teşekkür ederim.
In this study, AISI P20S mold steel, which is widely used in the mold making industry, was preferred. The effects of the variables on the cutting force and surface roughness were investigated in the experiments performed using different cutting parameters (cutting speed, feed rate and depth of cut). In these experiments, which were carried out with the milling method using a coated carbide cutting tool, four different variables of cutting speed and feed rate and two different variables of cutting depth were used as machining parameters. When the obtained results are evaluated, it is determined that while the cutting force values decrease depending on the increasing cutting speed, an increase in the cutting force values is observed at the increasing values of the feed amount. The highest cutting force (138.1 N) is measured at 170 m/min cutting speed, 0.253 mm/tooth feed and 1.5 mm depth of cut, while the lowest cutting force (45.23 N) is measured at 0.75 mm depth of cut. , measured at 260 m/min cutting speed, 0.075 mm/tooth feed. In addition, it was observed that increasing cutting speed values caused a decrease in surface roughness, while increasing feed rate and cutting depth values caused an increase in surface roughness. The lowest surface roughness (0.273 µm) was measured at 260 m/min cutting speed, 0.075 mm/tooth feed rate and 0.75 mm depth of cut, while the highest surface roughness value (1.552 µm) was measured at 170 m/min cutting speed, 0.253 mm/ tooth feed rate and 1.5 mm depth of cut. As a result, it is possible to say that high cutting speed, low feed rate and depth of cut values are effective in obtaining the best machining outputs.
Machinability Mold steel Milling Cutting force Surface roughness
KBÜ-BAP 15/2-YL-046
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Üretim ve Endüstri Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | KBÜ-BAP 15/2-YL-046 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ağustos 2021 |
Gönderilme Tarihi | 8 Mart 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 2 |