This study was carried out in Early Sweet and Trakya Ilkeren grape varieties to determine the effects of 3 different solid growing medium Perlite: Peat (2: 1), Cocopeat and Pumice (Basaltic Pumice) and 2 different modified Hoagland nutrient solutions (A and B) on vegetative growth as well as the nutrient element content and chlorophyll levels of the leaves and grape yield and quality characteristics. It was determined that different media and nutrient solution application had no significant effect on stem diameters measured at different phenological stages in both varieties. In terms of SPAD values measured at the time of maturity of grapes, the difference between growing media was important but the difference between nutrient solutions was insignificant. The highest SPAD values were measured in Pumice (47.37) and Perlite:Peat (46.32) media in the same statistical group for Early Sweet and in the Pumice (43.62) for Trakya Ilkeren variety. The highest yield and cluster weight were obtained from Pumice (2066 g vine-1 and 344.4 g, respectively) for Early Sweet variety; from Perlite:Peat (1981 g vine-1 and 495.1 g respectively) for Trakya Ilkeren. In both varieties, yield and cluster weight were higher in B nutrient solution application. Nitrogen (N), phosphorus (P), potassium (K) and magnesium (Mg) concentrations in Trakya Ilkeren leaf samples were different according to the media and nutrient solution. In all applications; calcium (Ca) insufficient; zinc (Zn), manganese (Mn) and copper (Cu) were sufficient, while in Early Sweet N, P, Mg and iron (Fe) excess; K and Ca insufficient; Zn, Mn and Cu were found to be sufficient. As a result, it was determined that the suitable medium for table grape growing in soilless culture could vary according to the varieties, and that the use of B nutrient solution (containing a high amount of macro elements and a lower level of micro elements) increased yield and quality.
Bu çalışma, Early Sweet ve
Trakya İlkeren üzüm çeşitlerinde, 3 farklı katı yetiştirme Perlit:Torf (2:1),
Kokopit ve Pomza (Bazaltik Pomza), 2 farklı değiştirilmiş Hoagland besin
çözeltisinin (A ve B) bitkilerin vejetatif büyümeleri yanında yaprakların besin
elementi ve klorofil düzeyleri ile verim ve kalite özellikleri üzerine etkisini
belirlemek amacıyla yürütülmüştür. İki çeşitte de farklı fenolojik zamanlarda
ölçülen gövde çapları üzerine farklı ortam ve besin çözeltisi uygulamasının
önemli bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Üzümlerin olgunluk zamanında
ölçülen SPAD değerleri bakımından yetiştirme ortamları arasındaki farklılığın
önemli; besin çözeltileri arasındaki farklılığın ise önemsiz olduğu görülmüştür.
En yüksek SPAD değerleri, Early Sweet’ de aynı istatistiksel grupta yer alan
Pomza (47.37) ve Perlit:Torf (46.32) ortamlarında; Trakya İlkeren çeşidinde ise
Pomza (43.62) ortamındaki bitkilerde ölçülmüştür. En yüksek verim ve salkım
ağırlıkları Early Sweet çeşidinde Pomza (sırasıyla 2066 g omca-1 ve
344.4 g); Trakya İlkeren’de Perlit:Torf (sırasıyla 1981 g omca-1 ve
495.1 g) ortamından elde edilmiştir. Her iki çeşitte de verim ve salkım
ağırlığının B besin çözeltisi uygulaması altında daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Trakya İlkeren çeşidi yaprak örneklerinde azot (N), fosfor (P), potasyum (K) ve
magnezyum (Mg) konsantrasyonları ortam ve besin çözeltisine göre farklılık
göstermiştir. Tüm uygulamalarda kalsiyum (Ca)’un noksan; çinko (Zn), mangan
(Mn) ve bakır (Cu) ‘ın yeterli, Early Sweet'de ise N, P, Mg ve demir (Fe)’in
fazla; K ve Ca'un noksan, Zn, Mn ve Cu’ın yeterli olduğu
değerlendirilmiştir. Sonuç olarak topraksız üzüm yetiştiriciliği için uygun
ortamın çeşitlere göre değişebileceği, B besin çözeltisi (makro element
miktarını yüksek, mikro element miktarını daha düşük düzeyde içeren)
kullanılmasının verim ve kaliteyi arttırdığı belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | May 24, 2019 |
Submission Date | April 26, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.